15 Ιανουαρίου 2015

Η «βουτιά» του πετρελαίου πλήττει και το ISIS Τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο του αργού έχουν μειωθεί κατά 30%


Η δραματική υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου και του πετρελαίου Μπρεντ στις διεθνείς αγορές έχει κερδισμένους και χαμένους σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου. Στους χαμένους εντοπίζεται η τρομοκρατική οργάνωση ISIS, το ρούβλι και κατ’ επέκταση ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά και οι προϋπολογισμοί των πλουσίων αραβικών χωρών.
Χωρίς να υπάρχουν επίσημα στοιχεία, μια περαιτέρω διολίσθηση των τιμών του «μαύρου» χρυσού, οι οποίες έχουν ήδη υποχωρήσει κατά 60% από τον περασμένο Ιούλιο, εκτιμάται ότι θα πλήξει τις οικονομικές δυνατότητες του ISIS σ’ ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση μισθοφόρων, αλλά και την αγορά όπλων και πυρομαχικών.Στις ΗΠΑ, από την άλλη πλευρά, οι μετοχές εταιρειών αποθήκευσης πετρελαίου καταγράφουν κέρδη. Αρκετοί διαπραγματευτές «μαύρου» χρυσού φαίνεται να προτιμούν να μην πουλήσουν το εμπόρευμά τους με τόσο χαμηλό αντίκρισμα, αλλά να το αποθηκεύσουν εν όψει μιας ανόδου των τιμών στο μέλλον.
Υπολογίζεται ότι τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους από το λαθρεμπόριο πετρελαίου έχουν μειωθεί κατά 20% με 30% από τα δύο με τρία εκατ. δολάρια, ημερησίως, που ίσχυαν στις αρχές του περυσινού έτους.

Οπως επισημαίνουν αναλυτές, όταν η τιμή του αργού πετρελαίου κυμαίνονταν ανάμεσα στα 90 με 100 δολάρια το βαρέλι στις διεθνείς αγορές, η τιμή πώλησης στη μαύρη αγορά κινούνταν στα 25 με 60 δολάρια.Σήμερα, δεδομένου ότι η τιμή του αργού έχει υποχωρήσει κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, τα έσοδα της τρομοκρατικής οργάνωσης αναμένεται να έχουν μειωθεί σημαντικά. Παράλληλα, αυξάνονται οι οικονομικές πιέσεις της τρομοκρατικής οργάνωσης καθώς ελέγχει μεγάλα τμήματα στη Συρία και το Ιράκ με πληθυσμό εκατομμυρίων ανθρώπων.

Στο μεταξύ ακόμη και τα πλούσια κράτη του Κουβέιτ, του Ομάν και το εμιράτο του Αμπου Ντάμπι προχωρούν σε περικοπές των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο ντίζελ, το φυσικό αέριο και τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας λόγω της υποχώρησης των εσόδων τους από την πτώση των τιμών πετρελαίου. Στη Ρωσία, τέλος, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει τα 88 δισ. δολάρια που διαθέτει το Ταμείο Συναλλαγματικών Αποθεμάτων για να στηρίξει το ρούβλι, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει τη χειρότερη νομισματική κρίση της τελευταίας 17ετίας.

http://kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=194959