16 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ - ΒΟΜΒΑ Εξαλλος ο Αναστασιάδης με Μπαν Κι Μουν - ΗΠΑ

Σε μετωπική σύγκρουση με το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν κι Μουν και τους Αμερικανούς, εξαναγκάζεται ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Ειρηνευτική Δύναμη, στην οποία η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού υποβιβάζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Πρόεδρο της, τον οποίο κατηγορεί για τη δήθεν «απομόνωση» των Τουρκοκυπρίων.
Εξαλλος ο Αναστασιάδης με Μπαν Κι Μουν - ΗΠΑ
Η Λευκωσία διαμαρτυρήθηκε έντονα στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία και σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση με τον εκπρόσωπο της αμερικανικής υπερδύναμης ήταν κακή και διεξήχθη σε κακό κλίμα. Ο κ. Αναστασιάδης φέρεται να κατηγόρησε τον Αμερικανό πρέσβη για υπονόμευσή του.Ο μόνιμος αντιπροσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Νίκος Αιμιλίου απέστειλε επιστολή στον Μπαν κι Μουν στην οποία εκφράζει δυσαρέσκεια και απογοήτευση για το περιεχόμενο της Έκθεσης του για τη δραστηριότητα των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

Ο κ. Αιμιλίου γράφει ότι σε ό,τι αφορά τις παράνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αναπόφευκτα οδήγησαν στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού, η Έκθεση παραθέτει τα γεγονότα με τρόπο που ουδόλως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Στην έκθεση, αναφέρει, δεν γίνεται σαφής αναφορά στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών, της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου περιλαμβανομένου του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Σημειώνει ότι στην Έκθεση δεν υπάρχει επίσης καμία αναφορά στη διεξαγωγή παράνομων σεισμικών ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ εκ μέρους της Τουρκίας από το Barbaros, το οποίο συνοδεύεται από πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η απουσία σαφούς αναφοράς στη γενεσιουργό αιτία που οδήγησε στην αναστολή των διαπραγματεύσεων, λίγο πριν την έναρξη της πιο κρίσιμης φάσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας που άρχισε τον περασμένο Φεβρουάριο με την υιοθέτηση της Κοινής Διακήρυξης, είναι αφενός προβληματική και αφετέρου δεν υποβοηθά στην επίλυση της κρίσης που δημιούργησε η Τουρκία.

Ο κ. Αναστασιάδης παραχώρησε συνέντευξη στο Μέγκα Κύπρου και έκανε λόγο για ωμό εκβιασμό του Γενικού Γραμματέα ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρέπει να τον θεωρούν δεδομένο λόγω της στασης του στο δημοψήφισμα του 2004. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ, είναι ένας έμμεσος τρόπος εκβιασμού αλλαγής πολιτικής.

"Μας ζητούν να προσέλθουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανεξάρτητα των παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου κατά προτεραιότητα να συζητηθεί η συναπόφαση συνεκμετάλλευσης του φυσικού μας πλούτου", είπε. Και πρόσθεσε:
«Δηλαδή να γίνουν συνεταίροι μας οι Τ/κ στον φυσικό πλούτο και να έχουν δικαίωμα και το επιλογής του σχεδίου Β, όπως μας απειλούν και η άρνηση μου να συμμετέχω σε ένα ανάλογο διάλογο οδηγεί κάτω από πιέσεις συγκεκριμένων δυνάμεων στη διαμόρφωση ενός αρνητικού κλίματος που αντανακλάται στην έκθεση του Γ.Γ.».

Τόνισε ακόμα ότι πρόκειται για απαράδεκτο κείμενο, το οποίο όντως υπενθυμίζει το 2004. «Δεν πρόκειται να υποκύψω κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και να συρθώ σε συνομιλίες κάτω από απειλές ή εκβιασμούς», σημείωσε.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ