24 Δεκεμβρίου 2014

Από τη Νορμανδία στις Αρδένες

Πριν από 70 χρόνια, τον Δεκέμβρη του '44, την ώρα που μαίνονταν οι μάχες στην Αθήνα, η Βέρμαχτ εξαπέλυε στα δάση των Αρδενών στο Βέλγιο την πρώτη σοβαρή αντεπίθεση στις συμμαχικές δυνάμεις που πριν από έξι μήνες είχαν αποβιβασθεί στη Νορμανδία.Σήμερα, από ό,τι φαίνεται, θα δούμε σε συμπυκνωμένο χρόνο τις Αρδένες να ακολουθούν τη Νορμανδία ή ακόμη και να εκτυλίσσονται ταυτόχρονα! Ο διάβολος βρίσκεται στις λεπτομέρειες, η αγγλική αυτή θυμοσοφική διαπίστωση τείνει να επιβεβαιωθεί στην επικείμενη υλοποίηση της ποσοτικής επέκτασης από τον Ντράγκι και την ΕΚΤ και τις κινήσεις του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Βάιντεμαν. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας ξέρει ότι δεν μπορεί να καθυστερήσει, και πολύ περισσότερο να ακυρώσει, την απόβαση στη Νορμανδία, την απόφαση για τύπωμα χρήματος με αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ που αναμένεται στις 22.1., συνεχίζει όμως να θορυβεί λέγοντας ότι η ποσοτική επέκταση δεν είναι ενδεδειγμένη λύση εν επιγνώσει ότι προβάλλει τη χώρα του ως πλήρως απομονωμένη στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο Βάιντεμαν μεγιστοποιεί τη δημόσια επικοινωνιακή παρενόχληση στον Ντράγκι με δύο στόχους: ο πρώτος έχει ελάχιστες πιθανότητες υλοποίησης, δεν είναι άλλος από την υποχρέωση της ΕΚΤ να αγοράσει τα πιο υγιή ομόλογα της Ευρωζώνης, δηλαδή το γερμανικό Bund, το μόνο κρατικό ομόλογο της Ευρωζώνης που έχει αξιολόγηση ΑΑΑ. Στην περίπτωση αυτή η κίνηση Ντράγκι θα εξελισσόταν σε κακόγουστη φάρσα και θα εξόργιζε τις αγορές.

Η επόμενη στόχευση, την οποία ο Βάιντεμαν έχει πιθανότητες να επιβάλει στον Ντράγκι, είναι οι αγορές ομολόγων να μη γίνουν απευθείας από την ΕΚΤ αλλά από τις κεντρικές τράπεζες των χωρών-μελών της Ευρωζώνης, οι οποίες θα εγγράφουν τις κινήσεις στον ισολογισμό τους! Ετσι θα ελαχιστοποιηθεί η ανάληψη κινδύνου από την ΕΚΤ, λέει ο Βάιντεμαν και έτσι, προσθέτουμε, θα απονευρωθεί σε καίριο βαθμό η σταθεροποιητική επίδραση του τυπώματος χρήματος στις χώρες που το έχουν ανάγκη!

Εάν τελικά ο Ντράγκι υποκύψει στον Βάιντεμαν, τότε ο επικεφαλής της ΕΚΤ θα βρεθεί σε πολύ χειρότερη θέση από τον Αϊζενχάουερ στη Νορμανδία και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ σε πολύ καλύτερη θέση από τον επικεφαλής της Βέρμαχτ στις Αρδένες, στρατηγό Μαντόιφελ. Ο Βάιντεμαν μπορεί να στριμώξει τον Ντράγκι αλλά δεν θα μπορεί να πείσει τις αγορές ότι ένα τύπωμα χρήματος - ερζάτς είναι η κίνηση που περιμένουν και προεξοφλούν.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64113845