24 Δεκεμβρίου 2014

Ερντογάν: Τα τούρκικα δεν είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας


Άλλη γλώσσα τα τούρκικα και άλλη τα «οθωμανικά» είπε ο τούρκος πρόεδρος και κατήγγειλε την υιοθέτηση του λατινικού αλφαβήτου από τον Μουσταφά Κεμάλ.Νέες απόψεις για την «νέα Τουρκία» που έχει στα σκαριά, εξέφρασε ο τούρκος πρόεδρος, μιλώντας στο Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας στην Αγκυρα.-Τα τούρκικα δεν είναι η γλώσσα της φιλοσοφίας .Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεχάσουν χιλιάδες όρους και έννοιες, οι οποίες με αφαιρέθηκαν από τα λεξικά
erntogan-ta-tourkika-den-einai-i-glwssa-tis-filosofiasΟ Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ούτε λίγο ούτε πολύ, έκανε διαχωρισμό ανάμεσα στην «σύγχρονη τουρκική γλώσσα» και την Οθωμανική. «Είχαμε μια πολύ πλούσια γλώσσα, την Οθωμανική, που είχε την δυνατότητα να παράγει επιστήμη. Και μια μέρα ξυπνήσαμε και διαπιστώσαμε ότι αυτή η γλώσσα είχε χαθεί.» είπε ο Ερντογάν αναφερόμενος στην υιοθέτηση από τον Μουσταφά Κεμάλ του λατινικού αλφαβήτου το 1927. Ο τούρκος πρόεδρος πρόσθεσε ότι η γλωσσική αλλαγή επέβαλε στους τούρκους να διδάσκονται την επιστήμη από ξένες γλώσσες. «Οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να ξεχάσουν χιλιάδες όρους και έννοιες, οι οποίες με αφαιρέθηκαν από τα λεξικά.» είπε ο Ερντογάν. Τόνισε δε, ότι είναι αδύνατον κάποιος να σπουδάσει φιλοσοφία με το ισχύον τουρκικό λεξιλόγιο: «Είτε θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις οθωμανικές λέξεις και έννοιες ή όρους από τα Γαλλικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.»

Σύμπλεγμα κατωτερότητας έναντι της Δύσης-

Ο πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο για σύμπλεγμα κατωτερότητας που έχουν οι τούρκοι έναντι της Δύσης και τόνισε: «Δεν χρειάζεται να αντιγράφουμε και να ακολουθούμε τη Δύση, αλλά να κινηθούμε στην γραμμή του Θείου δώρου που μας προσφέρει η γεωγραφική τοποθέτησή μας».
http://www.thetoc.gr/diethni/article/erntogan-ta-tourkika-den-einai-i-glwssa-tis-filosofias