21 Νοεμβρίου 2014

Τα Βαλκάνια διενεργούν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις εναντίον εξτρεμιστών

Του Μίκι Τραϊκόφσκι για τους Southeast European Times στα Σκόπια -- 18/11/14-
photo
Βαλκανικοί στρατοί διενεργούν σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό κοινές εκπαιδευτικές ασκήσεις για καλύτερη αντιμετώπιση ανταρτών και εξτρεμιστικών οργανώσεων, όπως το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε (ISIL). Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Ειρηνευτικών Επιχειρήσεων στο Σεράγεβο συνεργάζεται σε προσπάθειες περιφερειακών ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση απειλών που αφορούν την ασφάλεια και βελτίωση των στρατηγικών σε επιχειρήσεις εναντίον ανταρτών.Οι ειδικοί του κέντρου εκπαίδευσαν το στρατό της πΓΔΜ τον περασμένο μήνα, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος του ΝΑΤΟ σχετικά με την ιδεολογία της αντιμετώπισης ανταρτών που διενεργούν τρομοκρατικές επιθέσεις, καθώς επίσης συμβατική μάχη.Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι μία τέτοια εκπαίδευση αποτελεί εξαιρετικά αναγκαία ευκαιρία απόκτησης γνώσεων και ανταλλαγής εμπειριών σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των νέων συμβατικών απειλών.

"Αποτελεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα εναντίον επαναστατικών επιχειρήσεων ώστε να επιτραπεί σε στρατιωτικούς διοικητές, καθώς επίσης εκπαιδευτές, να εξοικειωθούν με τις τακτικές των ανταρτών. Το κέντρο προγραμμάτισε εκπαιδευτικό πρόγραμμα ειρηνευτικών επιχειρήσεων για το στρατό της πΓΔΜ το 2015, με κύριο στόχο να προσφέρει υποστήριξη και περιφερειακή στρατιωτική συνεργασία μέσω εκπαίδευσης και κατάρτισης", δήλωσε το υπουργείο Αμύνης της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στους SETimes.

Διοικητές σε τμήματα και βασικές μονάδες του στρατού της πΓΔΜ συμμετείχαν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων εκπροσώπων του γενικού επιτελείου.Ο στρατός συμφώνησε να παρακολουθήσει την εκπαίδευση με την πεποίθηση ότι θα είναι ιδιαιτέρως επωφελής, δήλωσε ο Μίρτσε Γκιοργκόσκι, εκπρόσωπος Τύπου του στρατού της πΓΔΜ."Το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος ήταν πραγματικά χρήσιμο για όλους τους συμμετέχοντες και θεωρούμε ότι είναι ιδιαιτέρως χρήσιμο για τις επικείμενες ειρηνευτικές επιχειρήσεις", δήλωσε ο Γκιοργκόσκι στους SETimes. Ο Γκιοργκόσκι ανέφερε ότι το περιεχόμενο του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι πολύ επίκαιρο και προέκυψε από την εμπειρία που απέκτησαν και τα μαθήματα που πήραν υπό διάφορες συνθήκες κατά τη διάρκεια αποστολών της Συμμαχίας στο εξωτερικό.

"Το χρονικό διάστημα δεν είναι μικρό, αν λάβουμε υπόψη ότι, για παράδειγμα, στρατιώτες της πΓΔΜ έχουν συμμετάσχει σε αποστολές της Συμμαχίας σε Αφγανιστάν, Ιράκ και αλλού. Αυτό το κέντρο είναι ιδιαιτέρως δραστήριο και προσφέρει επίσης άλλα είδη χρήσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Οι στρατιώτες μας [θα συνεχίσουν] να εκπαιδεύονται εκεί, δήλωσε ο Γκιοργκόσκι.
Πέραν ενόπλων δυνάμεων Βαλκανικών χωρών, στο κέντρο εκπαιδεύονται επίσης στρατοί μέλη του ΝΑΤΟ.
Το παρόν περιεχόμενο ανατέθηκε για τους SETimes.com.