21 Νοεμβρίου 2014

Και πλωτά και εναέρια

ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
Αισιόδοξα μηνύματα έστειλαν στην Επιτροπή Άμυνας Φωκαΐδης και Μπασιακούλης. 
Πλήρης επιβεβαίωση της «Σ» για τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς αμυντικής θωράκισης
Για πρώτη φορά επιβεβαιώθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του ΥΠΑΜ, η απόφαση της Λευκωσίας για αγορά στρατιωτικών σκαφών


Τους σχεδιασμούς της Λευκωσίας για την αμυντική θωράκιση, με επίκεντρο την ΑΟΖ, επιβεβαιώνοντας πλήρως το χθεσινό δημοσίευμα της «Σ», ανέλυσε σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής ο Υπουργός Χριστόφορος Φωκαΐδης.Ουσιαστικά ο κύβος ερρίφθη και εντός του 2015, αν όχι νωρίτερα, θα επισημοποιηθεί η απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να υλοποιήσει -με ένα χρόνο καθυστέρηση- τον σχεδιασμό ενίσχυσης του Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς με δύο πλωτά μέσα -ενδεχομένως πυραυλακάτους- τελευταίας τεχνολογίας. Η αγορά των πλωτών κρίθηκε άκρως επιβεβλημένη ενόψει των εξελίξεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και λόγω των αναβαθμισμένων στρατηγικά σχέσεων με γείτονες χώρες. «Γι’ αυτό και συμπεριλήφθηκε συγκεκριμένο κονδύλι στον προϋπολογισμό. Δεν είναι συμβολικό αλλά, αν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς προκαταβολής», αποκάλυψε στην εφημερίδα μας ανώτατη πηγή του Υπουργείου Άμυνας.


Διαδικασίες
Αν και η ενημέρωση του Υπουργού Αμύνης δεν επεκτάθηκε -για ευνόητους λόγους- σε λεπτομέρειες, προκύπτει ως πληροφόρηση ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση για τις διαδικασίες. Αν, δηλαδή, θα πρόκειται για προσφορές ή διακρατική συμφωνία. Συναφής με το θέμα είναι και η ασφαλής πληροφόρηση της «Σ», ότι στο παιχνίδι πιθανής προμήθειας της Κύπρου με πλωτά μέσα είναι και δύο ευρωπαϊκές χώρες, η μία εκ των οποίων είναι η Ελλάδα. Σε οποιαδήποτε περίπτωση και δεδομένης της προηγούμενης συμφωνίας με το Ισραήλ για τις δύο πυραυλακάτους -που για πολιτικούς λόγους ενδέχεται να μην μπορεί να αγνοηθεί έστω και αν σταμάτησε στο «όχι» κάποιων στη Βουλή- η πρόθεση του Προεδρικού, όπως επακριβώς μεταφέρθηκε στην εφημερίδα μας, είναι «να ληφθούν τέτοιες αποφάσεις που να μη δυσαρεστήσουν κανέναν, πόσω μάλλον συμμάχους της Κύπρου».

Εναέρια παρακολούθηση
Αν και ακούγεται υπερβολικό, εντούτοις, όπως μαθαίνει η εφημερίδα μας, στο πλαίσιο της παρουσίασης του Προϋπολογισμού Αμυντικής Θωράκισης ο αρμόδιος Υπουργός αναφέρθηκε και σε απόφαση ενίσχυσης της παρακολούθησης της ΑΟΖ με εναέρια μέσα. Αν και η «Σ» κατέχει σημαντικές πληροφορίες και λεπτομέρειες για το θέμα, αναφέρουμε μόνο ότι πιθανή ενίσχυση με τέτοια μέσα θα λαμβάνει υπ' όψιν την αδυναμία της Αεροπορίας να τα επανδρώσει. Κάτι που για τους γνώστες των στρατιωτικών θεμάτων αποκαλύπτει και το είδος του εξοπλισμού για τον οποίο υπάρχει σχετικό κονδύλι στον Προϋπολογισμό.

Αμυντικές συμφωνίες
Η αγορά νέου στρατιωτικού εξοπλισμού αποτελεί τον έναν εκ των δύο βασικών πυλώνων στους οποίους στηρίζεται η δράση του Υπουργείου Άμυνας. Ο δεύτερος αφορά, όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, στην προσπάθεια αναβάθμισης των αμυντικών ή/και στρατιωτικών συμφωνιών που έχει ή θα υπογράψει η Λευκωσία τόσο με χώρες της περιοχής όσο και άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες που έχουν ρόλο να διαδραματίσουν.

Αν και λέχθηκαν λεπτομέρειες οι οποίες δεν μπορούν να δημοσιοποιηθούν, αυτό που ξεχωρίζει είναι η σημαντική αναβάθμιση αμυντικής συμφωνίας με ευρωπαϊκή χώρα, η οποία λόγω των εμπλεκόμενων εταιρειών στον δεύτερο γύρο γεωτρήσεων έχει αναβαθμισμένο ενδιαφέρον.

Παράλληλα και σε ό,τι αφορά άλλη χώρα στρατηγικού για την Κύπρο ενδιαφέροντος, χωρίς αυτό να διαταράσσει τις δυτικές ισορροπίες, είναι σε εξέλιξη παρασκηνιακή προεργασία για υπογραφή πολύ σημαντικών συμφωνιών.

Επιτυχής άσκηση
Στο μεταξύ, ο Α/ΓΕΕΦ Αντιστράτηγος Μπασιακούλης, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, φέρεται να εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του από το επίπεδο ανταπόκρισης των ενόπλων δυνάμεων, αλλά κυρίως των σημαντικών οπλικών συστημάτων της Αεροπορίας, κατά την πρόσφατη κοινή άσκηση με το Ισραήλ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανταπόκριση στη βάση του σεναρίου ήταν άκρως επιτυχημένη, όπως και η ακρίβεια των οπλικών συστημάτων, γεγονός που χαιρετίστηκε από τις ένοπλες δυνάμεις του Τελ Αβίβ.

Προϋπολογισμός λιτότητας με θετικά στοιχεία
Ο Προϋπολογισμός Αμυντικής Θωράκισης για το 2015 ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», σε μόλις €69 εκ., από τα σύνολο €318 εκ. του Υπουργείου Άμυνας, τα οποία αφορούν ως επί το πλείστον σε λειτουργικές δαπάνες. Ωστόσο το χαμηλό ποσό, το οποίο κατακρίθηκε από σειρά βουλευτών της αντιπολίτευσης, μπορεί να θεωρηθεί και ως θετικό, δεδομένου ότι πέρυσι, κατά την ετοιμασία του τριετούς δημοσιονομικού πλαισίου, προβλεπόταν να περιοριστεί στα €64 εκ. και του χρόνου μόλις στα €42 εκ.Από το ποσό αυτό ένα κομμάτι αφορά στην ενίσχυση της ΕΦ με ηλιοθερμικές κάμερες, οι οποίες θα ενισχύσουν τον έλεγχο στην «πράσινη γραμμή».
Η συζήτηση του προϋπολογισμού δεν έχει ολοκληρωθεί. Θα συνεχιστεί σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας, στις 28 του μήνα.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ