21 Νοεμβρίου 2014

ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΓΔΜ: Ελέγχονται οι πληροφορίες για επανεξαγωγή φρούτων και λαχανικών προς τη Ρωσία

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ έδωσε εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να διεξάγουν, τις επόμενες δύο ημέρες, ελέγχους και να εξετάσουν τις πληροφορίες σχετικά με την επανεξαγωγή φρούτων και λαχανικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία.
Όπως ανέφερε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομίας της ΠΓΔΜ Μπεκίμ Νεζίρι, το υπουργικό συμβούλιο της χώρας έδωσε εντολή στο υπουργείο Εσωτερικών (στο οποίο ανήκει η αστυνομία), στην Αρχή Τελωνείων, στον οργανισμό ελέγχου τροφίμων και στην κρατική επιθεώρηση του υπουργείου Γεωργίας να εξετάσουν ενδελεχώς τις πληροφορίες αυτές.«Θα προβούμε σε εκτεταμένες έρευνες και εάν διαπιστώσουμε ότι οι πληροφορίες αυτές ευσταθούν, τότε θα ασκηθούν ποινικές διώξεις κατά προσώπων ή εταιρειών που έπραξαν τέτοιες ενέργειες» συμπλήρωσε ο κ. Νεζίρι.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία έχει μόνο υποψίες για επανεξαγωγή φρούτων και λαχανικών μέσω της ΠΓΔΜ, οι οποίες δεν έχουν ακόμη αποδειχθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι ρωσικές αρχές ανέφεραν την Τρίτη πως έχουν βάσιμες υποψίες ότι μέσω της ΠΓΔΜ γίνεται επανεξαγωγή φρούτων και λαχανικών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Ρωσία. Οι ρωσικές αρχές επέδωσαν σε εκπροσώπους της πρεσβείας της ΠΓΔΜ στη Μόσχα κατάλογο με προϊόντα από χώρες της ΕΕ, που αρχικά εξάγονται στην ΠΓΔΜ και στη συνέχεια επανεξάγονται στη Ρωσία ως προϊόντα της ΠΓΔΜ.

Οι ρωσικές αρχές ζήτησαν από την ΠΓΔΜ να εξετάσουν τις καταγγελίες αυτές και να αποστείλουν, εντός επτά ημερών, τα στοιχεία για τα εξαγόμενα προϊόντα προς τη Ρωσία, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλουν απαγορεύσεις στις εξαγωγές της ΠΓΔΜ προς τη Ρωσία.
Προηγουμένως, οι ρωσικές αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές προϊόντων από την Αλβανία και το Μαυροβούνιο, καθώς διαπίστωσαν ότι ήταν προϊόντα επανεξαγωγής από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Η Ρωσία, από τις 7 Αυγούστου, έχει επιβάλει απαγορεύσεις στις εισαγωγές μεγάλου αριθμού τροφίμων από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από άλλες χώρες, οι οποίες είχαν προχωρήσει σε κυρώσεις προς τη Μόσχα, λόγω των γεγονότων στην Ουκρανία.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ