29 Νοεμβρίου 2014

«Πολεμάμε την τρομοκρατία»

Ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουάρ Γκαργκάς
Αποστολή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Ξεκάθαρο και αυστηρό μήνυμα έστειλε χθες από το Αμπού Ντάμπι ο υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ), Ανουαρ Γκαργκάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ομάδα ξένων δημοσιογράφων που βρεθήκαμε στην πρωτεύουσα των Εμιράτων για τους εορτασμούς των 43 χρόνων από την ίδρυση της χώρας: «Ο εξτρεμισμός και η τρομοκρατία απειλούν τη σταθερότητα του αραβικού κόσμου και πρέπει να αντιμετωπιστούν με σαφήνεια και αποφασιστικότητα. Υπάρχει ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ενάντια σε αυτή την απειλή. Η τρομοκρατία δεν έρχεται από το πουθενά. Ερχεται από τον εξτρεμισμό και κάποιοι τον υποδαυλίζουν και τον ενισχύουν. Το μήνυμά μας είναι σαφές. Πολεμάμε την τρομοκρατία».

Ο Γκαργκάς, από τους πλέον έμπειρους και ικανούς διπλωμάτες στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η τρομοκρατία του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από τη συνεργασία του κατακερματισμένου αραβικού κόσμου και άσκησε έμμεση αλλά σαφή κριτική στο Κατάρ και την Τουρκία για τον ρόλο τους στην περιοχή.

«Θα βγουν όλοι χαμένοι»
«Η εξωτερική μας πολιτική δείχνει πως εμείς δεν αποσκοπούμε να παίξουμε ρόλο περιφερειακής δύναμης. Επιδιώκουμε να διατηρηθεί και να διαφυλαχθεί η ακεραιότητα των εθνικών κρατών, η οποία βλέπουμε ότι απειλείται σε περισσότερες από μία αραβικές χώρες», τόνισε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε απαισιόδοξος για το μέλλον σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία: «Οσα συμβαίνουν σήμερα στη Συρία είναι γιατί η διεθνής κοινότητα δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες της. Δεν βλέπουμε φως στην άκρη του τούνελ. Είναι σαφές ότι από τον πόλεμο στη Συρία θα βγουν όλοι χαμένοι. Μόνο μια πολιτική λύση μπορεί να άρει το αδιέξοδο και αυτή τη διαδικασία δεν τη βλέπουμε στον ορίζοντα. Βλέπουμε ένα καθεστώς που έχει χάσει τη νομιμοποίησή του, έναν πολιτικό διάλογο που δεν έχει αρχίσει ακόμα και από την άλλη μεριά, την εμφάνιση της τρομοκρατίας. Πρέπει να υπάρξει μετάβαση, πρέπει να δούμε και τον ρόλο του Ασαντ σε αυτή τη διαδικασία, η αντιπολίτευση είναι διασπασμένη, επικρατεί μια πολύ περίπλοκη κατάσταση. Κομβικό είναι να πάψει η ανάμειξη ξένων παραγόντων και να υπάρξει αμερικανο-ρωσική συνεννόηση, η οποία είναι δύσκολη αυτή τη στιγμή λόγω Ουκρανίας. Ενώ υπάρχει ξεκάθαρο σχέδιο στην αντιμετώπιση του προβλήματος στο Ιράκ, δεν υπάρχει κάτι ανάλογο στο θέμα της Συρίας. Φοβάμαι περαιτέρω κλιμάκωση και κατακερματισμό, δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος».

Ο Γκαργκάς κατηγόρησε ευθέως την Τουρκία και το Ιράν για ανάμειξη στα εσωτερικά των αραβικών κρατών και κατακεραύνωσε την Αγκυρα, ιδίως για τη στάση της απέναντι στην Αίγυπτο: «Η Τουρκία αναμειγνύεται στη σταθερότητα της Αιγύπτου και αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να το αρνηθούμε αυτό όλα τα αραβικά κράτη. Το πολιτικό Ισλάμ εκμεταλλεύτηκε λάθη σε ορισμένες αραβικές χώρες, αλλά όταν πήρε την εξουσία στην Αίγυπτο, απέτυχε παταγωδώς. Το μέλλον της Αιγύπτου θα κρίνει πολλά. Η Αίγυπτος της μετριοπάθειας, την οποία στηρίζουμε, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του αραβικού κόσμου. Μια σταθερή Αίγυπτος θα συμβάλει κατά πολύ στη σταθερότητά του.

«Μη δίνετε όπλα»
Ο Γκαργκάς κατέληξε πως η χώρα του γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή και πως καλό θα ήταν να ληφθούν σοβαρά υπ' όψιν από τους συμμάχους οι θέσεις των Εμιράτων: «Τα λέγαμε και με τη Λιβύη, μη δίνετε όπλα στον καθέναν γιατί αυτό θα το βρούμε μπροστά μας. Και τώρα, επικρατεί χάος. Τα Εμιράτα έχουν σαφή θέση ενάντια στην τρομοκρατία εδώ και 20 χρόνια. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας μας αφορά όλους».