29 Οκτωβρίου 2014

Υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος

Υπέρμαχος της εθνικής συνεννόησης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Πιστός στη θέση του ότι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα είναι απαραίτητη στην τρέχουσα συγκυρία εμφανίστηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά την αποχαιρετιστήρια συνάντηση που είχε με τους στρατιωτικούς συντάκτες στο Πεντάγωνο. Ο κ. Αβραμόπουλος ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας δεν πρόκειται να μείνει ακέφαλο ούτε λεπτό, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι όταν θα αποχωρήσει από το υπουργείο δεν θα αφήσει την παραμικρή εκκρεμότητα στον διάδοχό του. Αρνήθηκε πάντως επίμονα ακόμη και να περιγράψει ποιος θα είναι αυτός, παρά τις επίμονες ερωτήσεις.
Ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε το μήνυμα ότι η θητεία του στις Βρυξέλλες ως επιτρόπου αρμοδίου Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων δεν θα τον αποτρέψει από το να παρακολουθεί τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα. Δεν έλειψαν και οι ερωτήσεις για τα μελλοντικά του σχέδια εντός της χώρας, ακόμη και αν θα τον ενδιέφερε η Προεδρία της Δημοκρατίας. Τις αντιπαρήλθε λέγοντας: «Η δική μου θητεία ως επιτρόπου θα λήξει όταν λήγει η θητεία του επομένου Προέδρου της Δημοκρατίας».

Παράλληλα, υπερασπίστηκε την επιλογή του για σύνθεση των πολιτικών θέσεων και για εθνική συνεννόηση, με αφορμή και την κριτική που του ασκήθηκε για την εκτενή ενημέρωση που παρείχε την προηγούμενη εβδομάδα στον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α Αλέξη Τσίπρα στο Πεντάγωνο. Σημείωσε ότι είχε πράξει αναλόγως ως υπουργός Εξωτερικών και επέμεινε ότι είχε ενημερώσει αρμοδίως για τις προθέσεις του. Τόνισε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ο τέταρτος τη τάξει πολιτειακός θεσμός, ενώ σε μία φράση που θα συζητηθεί υπογράμμισε ότι δεν συμμερίζεται την άποψη ότι θα αλλάξει η στάση της Ευρώπης αν αλλάξει η κυβέρνηση στην Ελλάδα.

Το τηλεφώνημα στον Νταβούτογλου, τα υποβρύχια και τα αμερικανικά UAVs που δεν (;) έρχονται
Σε σχέση με την ένταση στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο απερχόμενος υπουργός Εθνικής Άμυνας συνέστησε ψυχραιμία. Έκανε δε την πρόβλεψη ότι η Τουρκία, με τόσα πολλά ανοιχτά μέτωπα σε Συρία, Κουρδικό και ISIS, δεν έχει την πολυτέλεια να προκαλέσει άλλη μία κρίση στην περιοχή. Αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να έχει «τα μάτια της ανοιχτά» και αποκάλυψε, χωρίς να υπεισέλθει σε περισσότερες λεπτομέρειες, την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αχμέτ Νταβούτογλου στις αρχές του έτους όταν παρ' ολίγο να συμβεί θερμό επεισόδιο κοντά στην Κάλυμνο. Υποχρεώθηκε, όπως είπε, να τον καλέσει μέσα στη νύχτα, με τον Νταβούτογλου να απαντά ότι δεν ήξερε τίποτα για το περιστατικό και τον ίδιο να του λέει ότι αν αυτό συμβαίνει τότε η τουρκική κυβέρνηση δεν ελέγχει τον στρατό.

Κάνοντας δε ένα σύντομο απολογισμό της δεύτερης θητείας του στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε υπερήφανος για την απεμπλοκή του ζητήματος των υποβρυχίων τύπου 214 στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. «Με ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, όχι ο άγονος τσαμπουκάς» εξήγησε. Ήταν άλλωστε άρτι αφιχθείς από τον πρώτο δοκιμαστικού πλου του «Πιπίνου». Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι θα βρεθεί λύση και στο θέμα της τορπιλακάτου «Ρίτσος» με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Τέλος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, το ζήτημα της στάθμευσης αμερικανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) στην Ελλάδα (Καστέλλι Χανίων ή Σούδα), δήλωσε κατηγορηματικά ότι τα αεροσκάφη αυτά δεν θα έλθουν.