08 Οκτωβρίου 2014

Οι Ενοπλες Δυνάμεις και τα «μηδενικά»

Στην «Ελευθεροτυπία» (23 Σεπτ. '14) είδα ολοσέλιδο κείμενο-καταγγελία με τίτλο «Τα τέσσερα μηδενικά των Ενόπλων Δυνάμεων», υπογραφόμενο «Ο Στρατιωτικός Κ.Τ.». Με τον τίτλο υπονοεί, σαφώς, τέσσερις τελευταίους υπουργούς Αμυνας. Αφού προηγουμένως εκτοξεύει ένα πυροτέχνημα.  Γράφει: «Είναι κοινώς παραδεκτό ότι η επιχειρησιακή ικανότητα των Ε.Δ. της Χώρας άγγιξε ένα ιστορικά υψηλό επίπεδο το 2008, πράγμα που προσέδιδε στην Πολιτική Ηγεσία της Χώρας (δηλαδή, τους κ.κ. Καραμανλή και Μεϊμαράκη) το πλεονέκτημα να συζητάει από ισχυρή θέση τα εθνικά θέματα...».
Ο συγγραφεύς νομίζω ότι αγνοεί παντελώς τα τεκταινόμενα της εποχής ή αν τα γνωρίζει σκοπίμως, ίσως, τα διαστρεβλώνει.

Αλλά ας έλθουμε στα «μηδενικά». Ο αρθρογράφος δεν σημειώνει ονόματα. Αρχίζει, όμως, σαφώς, από τον κ. Ε. Βενιζέλο στου οποίου «σούρνει» τον αναβαλόμενο. Δικαίως, κατά τη γνώμη μου. Το παρακάνει όμως. Του αποδίδει φατριασμό στις προαγωγές και ότι όλοι οι σημερινοί ηγέτες των Ε.Δ. είναι δικοί του. Κάνει λάθος. Τον «φτύνουν» όλοι γιατί ήταν προκλητικός και υβριστής! Και το ίδιο κάνουν για τους προκατόχους του σε μικρότερη κλίμακα. Προσθέτει ότι χάριζε, ο ΒΕΝΙ, στρατόπεδα σε «φιλαράκια» τοπικής αυτοδιοίκησης στη Θεσσαλονίκη. Σωστό. Θα ήταν πληρέστερος αν πρόσθετε ότι, σκανδαλωδώς, μετέφερε την επί 10ετίας λειτουργούσα στην Αθήνα Εκθεση (ανά διετία) Πολεμικού υλικού στη Θεσσαλονίκη, για είσπραξη ψήφων, την οποία μετά ένα χρόνο την έκλεισε λόγω αποτυχίας. Αυτός ήταν ο ΒΕΝΙ, συγκάλυψε όλα τα εγκλήματα των προκατόχων του, ξεπάτωσε την Αμυνα και μετά, ως ΥΠΟΙΚ, τα στελέχη των Ε.Δ., στα οποία περιέκοψε τις αποδοχές κατά 60% εκδικούμενος την εκφρασθείσα, πλειστάκις, απαρέσκεια στο πρόσωπό του.

Μετά τον Ε.Β., ο κ. Κ.Τ. αρπάζει τον Αβραμόπουλο, στην πρώτη του θητεία. Τον «καταχειριάζει» (για να θυμηθούμε τον αείμνηστο Ε. Γιαννόπουλο) κανονικώς, τον κατηγορεί, ψευδώς, ότι καταχώνιασε φακέλους (χόμπι του Ε.Β.) και ότι υποβίβασε το επίπεδο Αμυνας κατά 10% (Ο ΒΕΝΙ κατά 20%).
Εχουμε, δηλαδή, μέχρι τώρα υποβιβασμό 30% από το επίπεδο Μεϊμαράκη! Εδώ ο κ. Κ.Τ. φαίνεται ολίγον αμνήμων. Ξέχασε τον κ. Π. Μπεγλίτη, που διαδέχθηκε τον κ. Ε.Β. και υπούργευσε επί 1 έτος! Κουβέντα για τον κ. Μπεγλίτη. Τη «γλίτωσε» όμως και ο διαδεχθείς τον κ. Δ.Α., Επίτιμος Α/ΓΕΣ Στρατηγός Φ. Φράγκος, που υπούργευσε επιτυχώς. Μετά πιάνει τον διάδοχο Υπουργό (κ. Π. Παναγιωτόπουλο) χωρίς να τον ονομάζει, τον καταχειριάζει κι αυτόν επ' ολίγον, του αποδίδει μείωση ακόμη 10% (Εχουμε μέχρι τώρα 20+10+10 = 40%) και ξαναπαραλαμβάνει τον κ. Δ. Αβραμόπουλο, τον οποίο παρουσιάζει εντελώς ανεπαρκή και ακατάλληλο. Προσθέτει κι άλλη μείωση.
Απ' όλο το κείμενο διαφαίνεται σαφώς και κραυγαλέα ότι ο κύριος στόχος είναι ο Αβραμόπουλος.
Δεν είμαι χθεσινός στα αμυντικά και οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν υπήρξα, ούτε είμαι παπαγαλάκι ούτε εγγεγραμμένος σε λίστες pay roll. Πουθενά. Δεν λιβανίζω.

Δηλώνω, λοιπόν, απερίφραστα ότι ο αποχωρών κ. Δημ. Αβραμόπουλος υπήρξε ο καλύτερος υπουργός Αμυνας (κινούμενος ασφαλώς στο πλαίσιο των περιορισμών και της κρίσης) στάδια απέχων από τους προκατόχους του. Θέλετε ο μονόφθαλμος στους τυφλούς; Το δέχομαι...
Επανέφερε την τάξη και πειθαρχία στο Στράτευμα που την είχε διαλύσει η σκοτεινή εποχή «παράγκας» Μπαλτάκου που ξήλωνε Αρχηγούς κ.λπ κ.λπ.Κινητοποίησε την αξιοποίηση των Υποβρυχίων που σάπιζαν.Εκανε μεγάλες ασκήσεις.Εκανε αρχική προμήθεια πυρομαχικών αρμάτων.
Εκανε έρευνα όλου του υλικού που είχε πλήρως εγκαταλειφθεί και κατάρτισε 42 προγράμματα συντήρησής του.Προσπάθησε, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία, λόγω εμποδίων που του έβαλε ο ΒΕΝΙ που ελέγχει τη ΓΔΑΕΕ, να ξεκαθαρίσει το βάλτο των αντισταθμιστικών.Εκανε βολή με τα S-300 κ.λπ. κ.λπ.«Ανέστησε» τον ΑΟΟΑ.

 Ποιοι είναι όμως τα 4 μηδενικά τελικά; (Ο Κ.Τ. δεν ακουμπάει τον ολέθριο κ. Μπαλτάκο προφανώς γιατί ανήκει στον σκληρό πυρήνα δελφίνων της Ν.Δ.). Εχουμε στη σειρά έξι (6) Βενιζέλος - Μπεγλίτης - Αβραμόπουλος - Φράγκος - Παναγιωτόπουλος - Αβραμόπουλος. Ας μας το ξεκαθαρίσει να ησυχάσουμε... Θα ήθελα να βαθμολογήσει και τον σκιώδη υπουργό Αμυνας κ. Μπαλτάκο. Μηδενικούρα κι αυτός; Για να τον βοηθήσω, λέω ΝΑΙ. Ασφαλώς και συμφωνώ μαζί του ότι το επιχειρησιακό δυναμικό των Ε.Δ. έχει κάνει βουτιά. Και τους λόγους πρέπει να αναζητήσουμε εντός της προηγηθείσης 20ετίας. Αλλά με ψυχραιμία, αμερόληπτα και χωρίς προκαταλήψεις.
* Υπ/γος ε.α. αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων, συγγραφέας - DEA Σορβόνης στα Αμυντικά