«...Δεν έχει σχέση με τη Γαλλία. Η
Γαλλία δεν βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση, όπως άλλες χώρες, που τις
έχουν πιάσει από το λαιμό. Εχω βάσιμες ελπίδες ότι τα πράγματα θα
εξελιχθούν κατά τρόπο που θα είναι προς το γενικότερο συμφέρον της
Ευρώπης και ειδικότερα της Ευρωζώνης...».
Με αυτό τον ωμό τρόπο, ο υπουργός
Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, σε χθεσινές συνεντεύξεις του,
διαχώρισε τη θέση της χώρας του από τις «άλλες», όπως η Ελλάδα και η
Πορτογαλία, καθώς φτάνει, στις 15 Οκτωβρίου, η ώρα της κρίσης για τους
προϋπολογισμούς όλων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης από την Ευρωπαϊκή
Επιτροπή.Η Γαλλία του κ. Ολάντ με τον αέρα «του μεγάλου» δήλωσε ορθά-κοφτά ότι ο γαλλικός προϋπολογισμός για το 2015 δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να τηρήσει τον περιορισμό των Συνθηκών για έλλειμμα όχι μεγαλύτερο του 3%. Το γαλλικό έλλειμμα θα κυμανθεί στο 4,3%... και σε όποιον αρέσει.Το Παρίσι επιμένει ότι δεν έχει νόημα να γίνουν περισσότερες και μεγαλύτερες περικοπές στον προϋπολογισμό, αφού η οικονομική κατάσταση επιδεινώνεται.Από κοντά και η Ιταλία, που επικαλείται και αυτή την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης, καθώς το χρέος της χώρας έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, καταρρίπτοντας όλα «τα απαγορευτικά» των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.
Η απερχόμενη Κομισιόν του κ. Μπαρόζο διαμηνύει ήδη στους διαδρόμους των Βρυξελλών ότι θα απορρίψει το γαλλικό προϋπολογισμό και θα τον γυρίσει πίσω στο Παρίσι για... διορθώσεις.
Αν το Παρίσι δεν συμμορφωθεί, τότε τυπικώς προβλέπονται κυρώσεις εις βάρος του. Ομως κάτι τέτοιο δεν αναμένεται, καθώς και οι προϋπολογισμοί των άλλων κρατών-μελών της Ευρωζώνης θα παραπεμφθούν στο Eurogroup του Νοεμβρίου για «μαγειρέματα».
Το ενδιαφέρον είναι ότι από τον Νοέμβριο τα ηνία της νέας Κομισιόν αναλαμβάνει ο κ. Γιουνκέρ. Είναι άγνωστο ακόμα πώς θα χειριστεί το θέμα ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν, αν δηλαδή θα τηρήσει απαρεγκλίτως «τους νόμους και τας γραφάς» και για τις «μεγάλες χώρες» (Γαλλία, Ιταλία) ή θα κάνει τα στραβά μάτια στις αποκλίσεις των προϋπολογισμών τους, εξαντλώντας την αυστηρότητα της Επιτροπής στις «χώρες πιασμένες από το λαιμό» (Ελλάδα), όπως κυνικά ανέφερε χθες ο κ. Σαπέν. Ολα τα παραπάνω έχουν τη σημασία τους, καθώς χθες η Αθήνα παρουσίασε και αυτή το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2015, που όμως είναι στον αέρα, καθώς δεν έχει πάρει την τελική έγκριση της τρόικας, ώστε να διαμορφωθεί το τελικό σχέδιο του Δεκεμβρίου.
«Πιασμένη από το λαιμό», η Αθήνα είναι άγνωστο ακόμα αν τολμήσει να χρησιμοποιήσει υπέρ αυτής τις «ατασθαλίες» της Γαλλίας και της Ιταλίας απέναντι στην «οικονομική ορθότητα» των Συνθηκών, που ευαγγελίζεται το Βερολίνο, το οποίο, παρεμπιπτόντως, παρουσίασε φέτος -πραγματικό- ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.
Αν το Παρίσι και η Ρώμη επιτύχουν να κατοχυρώσουν τις παραβιάσεις των Συνθηκών στους προϋπολογισμούς τους, τότε και η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει πιστά το δρόμο των αποκλίσεων, πολύ περισσότερο αφού είναι πιασμένη από το λαιμό...