08 Οκτωβρίου 2014

Βρομάει μπαρούτι στον Λίβανο


 Μέλη της Χετζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα, στον Δυτικό Λίβανο, τιμούν δύο συντρόφους τους που σκοτώθηκαν στις μάχες του περασμένου Σαββατοκύριακου με την αλ Νούσρα REUTERS/ Ahmad Shalha
REUTERS/ Ahmad Shalha
Η κλιμάκωση της έντασης στη μεθόριο του Λιβάνου δεν οφείλεται μόνο στην απειλή των εξτρεμιστών σουνιτών να διασπείρουν τον διεστραμμένο «ιερό» τους πόλεμο και εντός της λιβανέζικης επικράτειας. Υπάρχει πάντα και η έχθρα με το Ισραήλ. Χθες στον νότιο Λίβανο, άλλο ένα θερμό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στις σποραδικές συγκρούσεις μεταξύ μαχητών της λιβανέζικης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, που σταθμεύει κοντά στις επονομαζόμενες Φάρμες Σεμπάα, μια μικρή διαφιλονικούμενη περιοχή στα -κατεχόμενα από το Ισραήλ- Υψίπεδα του Γκολάν, στη συνοριακή γραμμή μεταξύ Λιβάνου και Συρίας.


Σε μια ασυνήθιστη κίνηση, η Χεζμπολάχ ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας κοντά σε τανκς, που τραυμάτισε δύο Ισραηλινούς φαντάρους. Η επίθεση έγινε σε αντίποινα για τον θάνατο πριν από έναν μήνα στελέχους της ισλαμικής οργάνωσης, που σκοτώθηκε όταν εξερράγη με τηλεχειρισμό συσκευή παρακολούθησης, η οποία φέρεται να είχε τοποθετηθεί με εντολή του Τελ Αβίβ σε δίκτυο τηλεπικοινωνιών της Χεζμπολάχ. Το πυροβολικό του Ισραήλ απάντησε σφυροκοπώντας τη μεθόριο, ενώ την Κυριακή Ισραηλινοί στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ κατά φυλακίου του στρατού του Λιβάνου, τραυματίζοντας έναν φαντάρο. Θυμίζουμε πως οι δύο χώρες παραμένουν τυπικά σε εμπόλεμη κατάσταση έπειτα από τον πόλεμο των 33 ημερών το 2006.

Η κατάσταση αγριεύει επικίνδυνα και στο ανατολικό μέτωπο του Λιβάνου στα σύνορα με τη Συρία, εντείνοντας τους φόβους για «μετάσταση» του εμφυλίου και στα λιβανέζικα εδάφη. Το Σαββατοκύριακο κορυφώθηκαν οι αιματηρές μάχες μεταξύ ακραίων σουνιτών της οργάνωσης Τζαμπάτ Αλ Νούσρα -του συριακού βραχίονα της Αλ Κάιντα- και σιιτών μαχητών της Χεζμπολάχ, που πολεμούν στο πλευρό των καθεστωτικών του Μπασάρ αλ Ασαντ.

Βαριές απώλειες

Η Αλ Νούσρα εξαπέλυσε συντονισμένη επίθεση κατά βάσεων της Χεζμπολάχ σε ορεινή περιοχή που εκτείνεται από την πόλη Μπααλμπέκ ώς τη μεθοριακή πόλη Αρσάλ, η οποία είχε καταληφθεί τον Αύγουστο από εξτρεμιστές τόσο της Αλ Νούσρα όσο και του «Ισλαμικού κράτους». Η αποχώρησή τους από τη λιβανέζικη επικράτεια συνοδεύτηκε από την αιχμαλώτιση αρκετών Λιβανέζων στρατιωτών, τρεις εκ των οποίων έχουν ήδη εκτελεστεί κι οι υπόλοιποι κρατούνται ως όμηροι.

Στις συγκρούσεις της Κυριακής η Χεζμπολάχ υπέστη βαριές απώλειες χάνοντας δέκα μαχητές της, ενώ λέγεται πως σκοτώθηκαν και δεκάδες πολεμιστές της Αλ Νούσρα. Ο στρατός του Λιβάνου δεν συμμετείχε σ’ αυτές τις επιχειρήσεις και συνεχίζει να ζητά στρατιωτική βοήθεια από το εξωτερικό για να αντιμετωπίσει τη διογκούμενη απειλή. Με τη σιωπηρή αποδοχή του σιιτικού Ιράν, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη πίσω από τη Χεζμπολάχ, ο πρώην πρωθυπουργός Σαάντ αλ Χαρίρι συναντήθηκε χθες στο Παρίσι με τον Φρανσουά Ολάντ κι επιβεβαίωσε τη νέα συμφωνία «χορηγίας» ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία προς τις λιβανέζικες ένοπλες δυνάμεις για την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού.

«Σε λίγες εβδομάδες θα δείτε αποτελέσματα» διαμήνυσε στους συμπατριώτες του ο Χαρίρι, ενώ κουβέντιασε με τον πρόεδρο της Γαλλίας τις τελικές λεπτομέρειες και της δεύτερης σύμβασης για την αγορά γαλλικών όπλων, αξίας 3 δισ. δολαρίων (!), και πάλι έπειτα από «δωρεά» του Ριάντ στη Βηρυτό, που είχε συμφωνηθεί τον Δεκέμβριο. Το περίπλοκο ντιλ είχε κολλήσει τους τελευταίους μήνες μεταξύ Ριάντ και Παρισιού, με γαλλικά και λιβανέζικα ΜΜΕ να αποδίδουν την καθυστέρηση -μεταξύ άλλων- και στις «προμήθειες» μεσαζόντων…

Βίκυ Καπετανοπούλου