30 Οκτωβρίου 2014

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ: «ΧΟΛΗ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ Κινδυνολογία για αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωζώνη

Το Βερολίνο έχει αποφύγει να εκφέρει δημοσίως άποψη για την έγκριση των προϋπολογισμών από την απερχόμενη Κομισιόν. Ο γερμανικός Τύπος, όμως, αποκαλύπτει τη «χολή» της γερμανικής κυβέρνησης, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με την υποχώρηση την οποία καλείται να κάνει.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας. Οπως αναφέρει η Figaro, στους κύκλους της Κομισιόν δεν υπήρχε η πρόθεση να πυροδοτηθεί η «ατομική βόμβα» με την

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άναψε το πράσινο φως για τους προϋπολογισμούς Γαλλίας και Ιταλίας. Οπως αναφέρει η Figaro, στους κύκλους της Κομισιόν δεν υπήρχε η πρόθεση να πυροδοτηθεί η «ατομική βόμβα» με την απόρριψη του γαλλικού προϋπολογισμού. Πάνω, ο Ματέο Ρέντσι με τον Φρανσουά Ολάντ σε παλαιότερη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.Από τη μια το δημοσίευμα της Welt που προειδοποιεί ότι η Ευρωζώνη απειλείται ξανά να διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη και μάλιστα με τη Γαλλία ως υποψήφια προς αποχώρηση. Η εφημερίδα καταγράφει ως «εντυπωσιακό» το ότι δεν είναι μόνο «οι συνήθεις ύποπτοι οι μόνοι υποψήφιοι για έξοδο», καθώς αναφέρεται στα γνωστά σενάρια του grexit.
«Για τη Γαλλία έχει τριπλασιαστεί η πιθανότητα εξόδου από την Ευρωζώνη. Με 2% έχει φθάσει στο υψηλότερο ποσοστό όλων των εποχών», αναφέρεται στο ρεπορτάζ, ενώ για την Ιταλία υπογραμμίζεται πως μετά τα ολέθρια αποτελέσματα των στρες τεστ, ο δείκτης EBI έχει φθάσει το 3%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό από τις αρχές του 2013.Ωστόσο, «πολύ πιο δραματικό και πιο σαφές μήνυμα κρίσης συνιστά η διαφυγή κεφαλαίων», κινδυνολογεί η εφημερίδα, υπογραμμίζοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, τον περασμένο Σεπτέμβριο εγκατέλειψαν τον κοινό νομισματικό χώρο 17 δισ. ευρώ.

Το Spiegel
Από την άλλη δημοσιεύματα όπως του Spiegel τονίζουν ότι τίποτα από αυτά δεν συνέβη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου και της Ανγκελα Μέρκελ. «Ο Ματέο Ρέντσι φώναζε για τους καλλιτέχνες της λιτότητας. Η γαλλική κυβέρνηση απαγόρευσε την ανάμειξη των Βρυξελλών», θυμίζει το περιοδικό, που λέει όμως ότι ούτε αυτή η στάση ούτε «οι ασαφείς υποσχέσεις» από το Παρίσι και τη Ρώμη ήταν οι καταλύτες για την ήπια στάση της Κομισιόν.Για το Spiegel η απάντηση βρίσκεται στο Βερολίνο, που δεν ήθελε να συγκρουστεί με τη Γαλλία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και ισχυρό πολιτικό εταίρο. Οπότε οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συμβιβασμό. Σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί, πάντως, ιδιαίτερα τη Γαλλία ότι θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον προσπάθειες για να «συμμορφωθεί».Η γερμανική κυβέρνηση δεν έδειξε την ίδια... διακριτικότητα απέναντι στη Βρετανία, που αρνείται να πληρώσει «φουσκωμένη» συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης είναι ότι οι χώρες θα πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ελέγχει κατά καιρούς τις οικονομικές συνεισφορές κάθε χώρας-μέλους με βάση το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ)... με κάποιες χώρες να λαμβάνουν επιστροφές χρημάτων και άλλες να πρέπει να πληρώσουν περισσότερα», σημείωσε η εκπρόσωπος. «Κατά τη γνώμη μας, αυτή είναι η τυπική διαδικασία», κατέληξε.
ΕΘΝΟΣ