30 Οκτωβρίου 2014

«ΝΑΡΚΟΠΕΔΙΟ» ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΙ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ Οι αδελφοί Κοχ «οπλίζουν» το Tea Party κατά Ομπάμα

Η είδηση έχει μέχρι στιγμής περάσει στα ψιλά των περισσοτέρων ευρωπαϊκών μίντια, αλλά την ερχόμενη Τρίτη, 4 Νοεμβρίου, στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται ενδιάμεσες εκλογές, οι οποίες μάλιστα προμηνύονται «καταστροφικές» για τους Δημοκρατικούς και τον Ομπάμα.

Οι αδελφοί Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ ξεχωρίζουν ως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του Tea Party και ταυτόχρονα ως οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ομπάμα, τον οποίο έχουν αποκηρύξει ως «σκληροπυρηνικό και ριζοσπαΟι αδελφοί Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ ξεχωρίζουν ως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του Tea Party και ταυτόχρονα ως οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ομπάμα, τον οποίο έχουν αποκηρύξει ως «σκληροπυρηνικό και ριζοσπαστικό σοσιαλιστή»
Ο μεγάλος (και πλέον ορατός) κίνδυνος για τους Δημοκρατικούς είναι να χάσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων (Βουλής και Γερουσίας), πράγμα που πρακτικά ισοδυναμεί με... αδυναμία διακυβέρνησης. Ολες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στους Ρεπουμπλικάνους, κάποιες μάλιστα ακόμη και 11 μονάδων.
Οσο για την κινητήρια δύναμη πίσω από τη ρεπουμπλικανική προεκλογική εκστρατεία, αυτή βρίσκεται στα χέρια δύο προσώπων, των αδελφών Ντέιβιντ και Τσαρλς Κοχ από το Κάνσας.

Δισεκατομμυριούχοι μεγιστάνες του πετρελαίου με ακραία νεοφιλελεύθερη ατζέντα, οι αφοί Κοχ έχουν ρίξει άμεσα ή έμμεσα (μέσω μη κυβερνητικών οργανώσεων και ειδικών επιτροπών συγκέντρωσης οικονομικών πόρων όπως οι «Freedom Partners», «Americans for Prosperity» κ.ά.) περί τα 300 εκατ. δολ. στις ενδιάμεσες εκλογές, στηρίζοντας υποψηφίους κυρίως της ακροδεξιάς ρεπουμπλικανικής πτέρυγας του Tea Party.Οι δύο γηραιοί Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από κάθε μεγάλη «αντιδραστική» κίνηση στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης Ομπάμα. Πολέμησαν τη μεταρρύθμιση του Ομπάμα στην Υγεία, «παρέλυσαν» το αμερικανικό Δημόσιο οδηγώντας τις ΗΠΑ στο χείλος της χρεοκοπίας (το φθινόπωρο του 2013), κήρυξαν πόλεμο στα συνδικάτα του Δημοσίου στην πολιτεία του Ουισκόνσιν (το 2011) κ.ά.

Οι Κοχ ξεχωρίζουν ως οι μεγαλύτεροι χρηματοδότες του Tea Party, και ταυτόχρονα ως οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ομπάμα, τον οποίο έχουν μάλιστα αποκηρύξει ως «σκληροπυρηνικό και ριζοσπαστικό σοσιαλιστή». Μόνο στις προεδρικές εκλογές του 2012 υπολογίζεται πως «έριξαν» γύρω στα 400 εκατ. δολ., με την ατζέντα τους να ορίζει φυσικά και την ατζέντα των πολιτικών που υποστηρίζουν.

Εχθροί των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εχθροί του κατώτατου μισθού, εχθροί του κράτους πρόνοιας, εχθροί του κρατικού παρεμβατισμού, εχθροί του συνδικαλισμού και ταυτόχρονα φίλοι των όπλων και της γενικότερης απορρύθμισης: αυτοί είναι οι αδελφοί Κοχ, οι γνωστοί και ως «εκφραστές του καπιταλισμού της Αγριας Δύσης» που έχουν υπονομεύσει όσο κανείς άλλος τη διακυβέρνηση Ομπάμα.

Σημειώνεται πως στις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας κρίνονται όλες οι έδρες της Βουλής (που σήμερα ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικάνους) και 36 από τις 100 έδρες της Γερουσίας (που σήμερα ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς).

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Δημοκρατικοί αναμένεται να χάσουν τον έλεγχο και των δύο σωμάτων, ενώ ένας στους τέσσερις Αμερικανούς παρουσιάζεται επί του παρόντος να στηρίζει το Tea Party, το οποίο με τη σειρά του συμπαρασύρει ολόκληρο το Ρεπουμπλικανικό κόμμα προς τα δεξιά.
Ενδεικτική της κρισιμότητας είναι και η προχθεσινή «κραυγή για βοήθεια» του Αμερικανού αντιπροέδρου Μπάιντεν, ο οποίος χαρακτήρισε τις ενδιάμεσες εκλογές της επόμενης εβδομάδας «ακόμη πιο σημαντικές κι από τις αναμετρήσεις του 2008 και του 2012» και ζήτησε από τους ψηφοφόρους «να σταματήσουν την προέλαση του Tea Party».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
ΕΘΝΟΣ