12 Σεπτεμβρίου 2014

Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΙΣΙΜΗ ΚΑΜΠΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ Νέα Κομισιόν με υποσχέσεις...

Το νέο σχήμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παρουσίασε χθες ο εκλεγμένος πρόεδρός της, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Εχοντας διανύσει μία από τις πλέον καθοριστικές περιόδους στην ιστορία της, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει μπροστά της τη μεγάλη πρόκληση, να πείσει τους πολίτες της ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει.
Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασε χθες τους νέους επιτρόπους Ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασε χθες τους νέους επιτρόπους Με γνώμονα ακριβώς την πρόκληση αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να είναι ανοιχτή στις μεταρρυθμίσεις κι αυτό αντανακλά, σύμφωνα με αναλυτές, στην επιλογή των προσώπων για τη νέα της σύνθεση.
Το νέο σχήμα λοιπόν περιλαμβάνει επτά αντιπροέδρους, στην πραγματικότητα έξι και την ύπατη εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, καθένας από τους οποίους θα ηγείται μιας ομάδας εργασίας, που θα συντονίζει τη δουλειά των άλλων επιτρόπων, σε σχήματα που θα αλλάζουν κάθε φορά, με κριτήριο την καλύτερη ανταπόκριση σε αντίστοιχα σχέδια δράσης.

Η Βρετανία θα έχει την ευθύνη μέσω του επιτρόπου της, Τζόναθαν Χιλ, του τομέα Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Κεφαλαιαγορών, σε μια κίνηση που εξέπληξε ευχάριστα τον πρωθυπουργό της, Ντέιβιντ Κάμερον.
Η Γαλλία αναλαμβάνει εξίσου ισχυρό πόστο, καθώς ο πρώην υπουργός Οικονομικών της, Πιερ Μοσκοβισί, θα επιβλέπει τώρα την οικονομική πολιτική της Ε.Ε.
Επίσης από τις επτά αναβαθμισμένες θέσεις, τις τρεις τις ανέλαβαν γυναίκες.
Στο σύνολό της, η Επιτροπή περιλαμβάνει πέντε πρώην πρωθυπουργούς, τέσσερις αντιπροέδρους κυβερνήσεων και επτά πρώην επιτρόπους.
Τυπικά, τα μέλη του Σώματος θα περάσουν από ακρόαση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί να εγκρίνει τη νέα Επιτροπή, που θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές Νοεμβρίου.
Με την ανακοίνωση της νέας σύνθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες για τη δημιουργία δύο επιπέδων επιτρόπων. Οι υπερεπίτροποι θα έχουν έναν κατ' εξοχήν συντονιστικό ρόλο και μεγαλύτερο βαθμό ευθύνης για την ανταπόκριση στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι υπόλοιποι επίτροποι, που αναλαμβάνουν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, θα έχουν κι εκείνοι δυναμικό ρόλο σε μια γενικότερα ενισχυμένη Κομισιόν.
(Πηγές: BBC-europa.eu)

Η μετανάστευση στον Αβραμόπουλο

Το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων αναλαμβάνει τελικά στην Κομισιόν ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ για τη νέα σύνθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι τη θέση του εκπροσώπου της Κομισιόν αναλαμβάνει ένας Ελληνας, ο πρώην ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1990, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το Μαξίμου τονίζει με έμφαση πως πρόκειται για ένα νέο χαρτοφυλάκιο, με την έννοια ότι άλλαξε η δομή και ο τίτλος του Εσωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο μέχρι πρότινος υπαγόταν η μεταναστευτική πολιτική, καθώς και ότι πρόκειται για το πλέον πολιτικό πόστο που έχει δοθεί στη χώρα μας.
Δηλώσεις για την ανάληψη του Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων από τον κ. Αβραμόπουλο έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.
Στις αρμοδιότητες του κ. Αβραμόπουλου περιλαμβάνονται οι πολιτικές μετανάστευσης, το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παροχής Ασύλου, η λειτουργία της Schengen αλλά και η ευρωπαϊκή πολιτική παροχής VISA, η λειτουργία της FRONTEX, οι τομείς Διαχείρισης Κρίσεων και καταπολέμησης Τρομοκρατίας, Εσωτερικής Ασφάλειας και καταπολέμησης Οργανωμένου εγκλήματος και εμπορίας ανθρώπων, της αστυνομικής συνεργασίας (Europol, CEPOL), η ευρωπαϊκή πολιτική κατά των ναρκωτικών, η καταπολέμηση ρατσισμού και ξενοφοβίας, η προστασία των μειονοτήτων και των δικαιωμάτων των παιδιών και η καταπολέμηση της ομοφοβίας.
** ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ

Ο Ελληνας εκπρόσωπος της Κομισιόν

Νέος εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίστηκε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, που εργάζεται από το 1990 ως ανώτερο στέλεχος της Κομισιόν, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και το τελευταίο διάστημα ήταν αναπληρωτής διευθυντής του Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής υπό τον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ως επικεφαλής του Γραφείου της γενικής διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων, στην Αθήνα.
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1962, σπούδασε Νομικά στο ΑΠΘ, Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική στο London School of Economics και Κοινοτική Διοίκηση στο Κολέγιο της Ευρώπης στην Μπριζ, με υποτροφία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας.
Στο βιογραφικό του περιλαμβάνονται θέσεις ευθύνης στα γραφεία ξένων επιτρόπων όπως και διευθυντικές θέσεις στην αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Εχει ασχοληθεί με θέματα μεταφορών, ενέργειας, ενημέρωσης, πολιτισμού και επικοινωνίας, καταναλωτών και δημόσιας υγείας.
Τον Σεπτέμβριο του 2007 εξελέγη ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία αντικαθιστώντας τον Αντώνη Σαμαρά. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά. Κ. ΤΖ.
(Πηγή: ΑΠΕ)