12 Σεπτεμβρίου 2014

ΝΕΟ ΔΟΓΜΑ, ΣΤΗ 13Η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 11ΗΣ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ... Ο κατά Ομπάμα «πόλεμος εναντίον της τρομοκρατίας»

Επίδειξη ισχύος έκανε ο Μπ. Ομπάμα, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αδράνεια και αναποφασιστικότητα. «Η Αμερική -είπε- είναι σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος».
Επίδειξη ισχύος έκανε ο Μπ. Ομπάμα, που κατηγορείται από τους αντιπάλους του για αδράνεια και αναποφασιστικότητα. «Η Αμερική -είπε- είναι σε καλύτερη θέση από οποιαδήποτε άλλη χώρα για να αντιμετωπίσε Του Γιώργου Παυλόπουλου-ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Η συριακή αντιπολίτευση, οι Κούρδοι «πεσμεργκά» και η... Σαουδική Αραβία, θα είναι οι μοναδικοί ενεργοί σύμμαχοι της Ουάσιγκτον στις αεροπορικές επιθέσεις που προανήγγειλε χθες τα ξημερώματα ο Μπαράκ Ομπάμα κατά των «τζιχαντιστών» του Ισλαμικού Κράτους, σε Ιράκ και Συρία. Παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως «η Αμερική θα ηγηθεί ενός ευρέως συνασπισμού κατά της τρομοκρατικής απειλής», ο ένας μετά τον άλλο, οι στενοί σύμμαχοί του απέκλειαν το ενδεχόμενο να συμβάλουν ενεργά στις όποιες επιχειρήσεις. «Δεν μας ζητήθηκε να συμμετέχουμε και ούτε πρόκειται να συμμετέχουμε», ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Στάιμαγερ, μετά τη συνάντησή του με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος ήταν εξίσου σαφής: «Η Βρετανία δεν θα λάβει μέρος σε κανενός είδους αεροπορικές επιθέσεις στη Συρία», είπε.

Οι δε Γάλλοι έκαναν λόγο για την ανάγκη να υπάρξει διεθνής νομιμοποίηση, αλλά και συμφωνία με τη Ρωσία πριν από κάθε τέτοια ενέργεια -αποκλείοντας και αυτοί, επί της ουσίας, κάθε συμμετοχή. Αλλά και η Τουρκία, αν και στην πρόσφατη σύνοδο του ΝΑΤΟ δεσμεύτηκε να αποτελεί μέρος της νέας «συμμαχίας των προθύμων», πήρε σαφείς αποστάσεις: «Δεν θα συμμετάσχουμε σε καμία ένοπλη επιχείρηση, θα επικεντρωθούμε μόνο σε ανθρωπιστικές αποστολές», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος. Πάντως, η συριακή αντιπολίτευση (πλην ακραίων ισλαμιστών) έσπευσε να χαιρετίσει το δόγμα Ομπάμα, ζητώντας παράλληλα από τους Αμερικανούς να στρέψουν τα πυρά τους και κατά του Μπασάρ αλ-Άσαντ - τον οποίο ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαρακτήρισε «αφερέγγυο» και ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να έχει οποιαδήποτε συνεργασία για την καταπολέμηση των ισλαμιστών.
Όσο για το Ριάντ (το οποίο χθες επισκέφθηκε ο Τζον Κέρι), ανέλαβε «εργολαβία» να εκπαιδεύσει και να εξοπλίσει τους αντίπαλους του Άσαντ, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά πόσο μίσος τρέφει για τον «προστατευόμενο» της Τεχεράνης και της Μόσχας. Πρακτικά, πάντως, αυτό που περιέγραψε χθες ο Ομπάμα δεν είναι τίποτε άλλο από ένα νέο γύρο ενεργού στρατιωτικής εμπλοκής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, με τους «βάρβαρους τζιχαντιστές» να του δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία. Μόνο που, λόγω του φόβου των εσωτερικών αντιδράσεων, τον ρόλο του «πεζικού» θα παίξουν οι ντόπιοι σύμμαχοι των Αμερικανών, οι οποίοι είναι αναλώσιμοι...

Εντονες αντιδράσεις
«Χονδροειδή παράβαση του Διεθνούς Δικαίου» θα αποτελεί, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, κάθε αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία που θα γίνει χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ η Δαμασκός χαρακτήρισε «εχθρική ενέργεια» οποιαδήποτε επιχείρηση γίνει χωρίς την έγκρισή της. Και το Ιράν εξέφρασε τις αμφιβολίες του για «τη σοβαρότητα και ειλικρίνεια» του διεθνούς συνασπισμού κατά των «τζιχαντιστών», ισχυριζόμενο ότι ορισμένοι «ελπίζουν να πυροδοτήσουν πολιτικές αλλαγές στο Ιράκ και τη Συρία προς όφελός τους». Το Πεκίνο εμφανίστηκε επίσης επιφυλακτικό, κάνοντας λόγο για την ανάγκη διεθνούς συνεργασίας και σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας των χωρών.