12 Σεπτεμβρίου 2014

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και το Κουρδικό


  • Κούρτης Θανάσης Τα δρώμενα και οι ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση και Εγγύς Ανατολή δεν προκαλούν έκπληξη σε όσους γνωρίζουν σε βάθος την παλαιότερη και πρόσφατη ιστορία της περιοχής.
    Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και η Τουρκία φέρουν τη μεγαλύτερη ευθύνη για εξάπλωση αυτής της ακραίας οργάνωσης (η οποία, ας σημειωθεί, έχει χρησιμοποιηθεί από το καθεστώς της Συρίας κατά της "ξένης παρουσίας στο Ιράκ"). Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ χρηματοδότησαν αυτή την οργάνωση. Η Τουρκία τούς πρόσφερε κάθε δυνατή διευκόλυνση, με την ανοχή των δυτικών δυνάμεων, προσδοκώντας την ανατροπή του καθεστώτος του Άσαντ και την ενίσχυση του ρόλου της έναντι του Ιράν στη μετα-Άσαντ εποχή (διεύρυνση του σουνιτικού τόξου, Τουρκία, Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, χώρες Βορείου Αφρικής έως και Σομαλία). Η κατάσταση όμως ξέφυγε από τον έλεγχο όταν "εκκολάφθηκε το αυγό του φιδιού" , δηλαδή όταν η Isis, έχοντας αποκτήσει εδάφη από Συρία και Ιράκ, σημαντικό οπλισμό από τον ιρακινό στρατό και πόρους από πωλήσεις πετρελαίων, μετατράπηκε σε άμεση απειλή για χώρες όπως η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία.
     
  •  
  •  Συγκεκριμένα το Ιράκ, το οποίο το τελευταίο διάστημα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, πολύ δύσκολα θα καταφέρει να διατηρήσει την εδαφική του ακεραιότητα και την επανάκτηση των εδαφών από την Isis, εάν δεν εξασφαλιστεί η ισότιμη συμμετοχή στη διακυβέρνηση της χώρας των τριών συνιστωσών του ιρακινού λαού (Σιίτες, Σουνίτες, Κούρδοι) σε μια χαλαρή ομοσπονδία.
    Ιδιαίτερα οι Σουνίτες μετά την πτώση του Σαντάμ περιθωριοποιήθηκαν από την κεντρική εξουσία. Η εγκατάλειψή τους από την κεντρική κυβέρνησή τους οδήγησε στην ένταξή τους στους κόλπους των τζιχαντιστών και στην από κοινού καταδίωξη του ιρακινού στρατού από την περιοχή τους.
     
  • Οι Κούρδοι, αντίθετα, δεν έχουν λόγο ή συμφέρον να εμπλακούν σε θρησκευτικούς πολέμους που πλήττουν την περιοχή τους προκαλώντας εκατόμβες αθώων θυμάτων. Από την άλλη, είναι αυτονόητο το δικαίωμά τους να υπερασπιστούν τα εδάφη και τον λαό τους, απομακρύνοντας κάθε ωρολογιακή βόμβα από την περιοχή τους.
     
  • Έχει γίνει συνείδηση στον κουρδικό λαό η διεκδίκηση του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, μέσα από λαϊκή ετυμηγορία, εάν δεν επιτύχει η συγκρότηση και λειτουργία της χαλαρής ιρακινής ομοσπονδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Κούρδοι στην ιστορική πορεία προς την αυτοδιάθεσή τους ουδέποτε απεμπόλησαν την αξία της φιλίας και της συνεργασίας με τους λαούς, χωρίς ποτέ να προβούν σε αποσχιστικές ενέργειες. Η εξάπλωση του φαινόμενου της φονταμενταλιστικής τρομοκρατίας προσθέτει δεινά στους λαούς αποσταθεροποιώντας τις κάθε είδους δομές των κοινωνιών, ενθαρρύνοντας την παρέμβαση του ξένου παράγοντα και προκαλώντας με μαθηματική ακρίβεια:

  • - Την καταλήστευση του πλούτου της χώρας.
    - Την ισοπέδωση των θεμελιωδών αρχών και δικαιωμάτων του ανθρώπου.
    - Τον πολιτιστικό αφανισμό.
    - Τη βίαιη οπισθοδρόμηση της κοινωνίας στον πιο σκοτεινό Μεσαίωνα.
    Στην αρχή του κειμένου αναφέρθηκε ότι ο μελετητής της ιστορίας της περιοχής δεν εκπλήσσεται από τα διαδραματιζόμενα πρόσφατα γεγονότα.
    Τα σύνορα των χωρών της περιοχής χαράχτηκαν το 1916 με την υπογραφή του μυστικού συμφώνου Sykes - Picot μεταξύ Αγγλίας και Γαλλίας με μοναδικό γνώμονα τη διασφάλιση των ζωνών επιρροής, εξυπηρετώντας τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και αγνοώντας τη βούληση και την κυριαρχία των λαών. Τις τραγικές συνέπειες βίωσαν η Παλαιστίνη, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Συρία, το Ιράκ, το δε Κουρδιστάν και η Αρμενία απώλεσαν την ανεξαρτησία τους.
     
  • Νομοτελειακά είναι αναμενομένη η διεκδίκηση από κάθε λαό της αποκατάστασης αυτής της αδικίας και της καταπίεσης ώστε να αφομοιωθούν και να παραιτηθούν από το όραμα της πατρίδας τους. Η Μέση Ανατολή μόνο μέσα από την ειρήνη θα διεκδικήσει την πορεία προς την πρόοδο και την ευημερία των λαών της. Η πρόκληση για την Αριστερά σήμερα είναι η διασφάλιση των προϋποθέσεων και η ανάληψη πρωτοβουλιών διαλόγου των αντιμαχόμενων μερών ώστε να αμβλύνουν τις διαφορές τους με πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και ρεαλισμού. Μόνο έτσι θα καταπολεμηθούν τα ακραία φαινόμενα του εξτρεμισμού και θα ματαιωθούν τα σχέδια παρέμβασης των δήθεν προστατών τους. Είναι ώρα να τολμήσουμε με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες την ανάπτυξη σχέσεων με τον ιρακινό, μετά Σαντάμ, λαό.

  • Το Κουρδιστάν (βόρειο Ιράκ) προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον εφόσον αποτελεί σήμερα το κέντρο οικονομικών και πολιτικών εξελίξεων για όλη την περιοχή. Η Ελλάδα, δυστυχώς, παραμένει παντελώς απούσα. Η σύναψη πρωτοκόλλων συνεργασίας στον πολιτιστικό και εμπορικό τομέα, το άνοιγμα προξενείου, αποτελούν τη βασική προϋπόθεση για την εδραίωση της ελληνοκουρδικής φιλίας. Η Αριστερά θα πρέπει να ξεπεράσει τις αγκυλώσεις της και να αγκαλιάσει το εθνικό απελευθερωτικό κίνημα του κουρδικού λαού και κάθε λαού που αγωνίζεται για την αυτοδιάθεσή του.

    * Ο Θανάσης Κούρτης είναι μέλος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ