12 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ισλαμικό Κράτος προβληματίζει την Άγκυρα Η νέα δυναμική στην Μεσοποταμία ενδέχεται να ενισχύσει το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα


Του Νίκου Στέλγια
Του ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Η Άγκυρα προσεγγίζει με ιδιαίτερο προβληματισμό τα νέα αμερικανικά σχέδια για την αντιμετώπιση και την αναχαίτιση της δράσης του Ισλαμικού Κράτους στην Συρία και στο Ιράκ.Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η Τουρκία δεν υπογράψει την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και των αραβικών χωρών για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους. Ακόμη, η τουρκική κυβέρνηση δεν δίνει το πράσινο φως για την χρήση των τουρκικών βάσεων και της νατοϊκής βάσης Ίντζιρλικ για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν στο στόχαστρο τους το Ισλαμικό Κράτος. Στα πλαίσια των επαφών τους με τους υψηλόβαθμους Αμερικανούς αξιωματούχους, οι εκπρόσωποι της τουρκικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν τις βασικές ενστάσεις της Άγκυρας στο ζήτημα της αντιμετώπισης του Ισλαμικού Κράτους.


Οι τουρκικές ενστάσεις αφορούν τρία βασικά σημεία:
Πρώτον, η Άγκυρα προβληματίζεται για την ασφάλεια των Τούρκων ομήρων στην Μοσούλη. Η επιθετικότητα των ΗΠΑ ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ζωή των Τούρκων πολιτών και του προσωπικού του Προξενείου της Μοσούλης. Δεύτερον, η νέα δυναμική στην Μεσοποταμία ενδέχεται να ενισχύσει το κουρδικό αυτονομιστικό κίνημα. Η Τουρκία δεν επιθυμεί την στρατιωτική ενίσχυση του κινήματος από την Δύση. Τρίτον, από την οπτική γωνία της Άγκυρας, οι νέες εξελίξεις στην Μεσοποταμία ανοίγουν τον δρόμο για την ισχυροποίηση της θέσης της Δαμασκού και του σιιτισμού. Η Άγκυρα εξακολουθεί να κάνει λόγο για την άμεση ανατροπή του συριακού καθεστώτος. \
Υπό την σκιά των προαναφερόμενων τουρκικών ενστάσεων, σήμερα ξεκινά η επίσημη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, John Kerry στην Τουρκία. Αμέσως μετά την Σαουδική Αραβία, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στην τουρκική πρωτεύουσα για να συζητήσει με τους Τούρκους αξιωματούχους και διπλωμάτες το μέλλον της Συρίας και του Ιράκ.
Τουρκική πηγή της εφημερίδας μας, η οποία παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στον τουρκικό στρατό και στην Μέση Ανατολή, επισημάνει ότι η θέση της Άγκυρας στην Μεσοποταμία είναι πολύ δύσκολη. Η πολιτική ηγεσία της χώρας εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις και ενστάσεις. Ωστόσο, απέναντι στην αποφασιστικότητα των Αμερικανών, οι επιλογές της Άγκυρας είναι περιορισμένες.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΚΥΠΡΟΥ