Η Τουρκία είναι χώρα-κλειδί για την αντιμετώπιση της ISIS, καθώς ελέγχει τη μοναδική προσπάθεια ενίσχυσής της αλλά και ενδεχόμενης επιχείρησης εκκαθάρισής της, τη μεθόριο με τη Συρία, καθώς είναι δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να ανοίξει μέτωπο στη δική της μεθόριο με το Ιράκ και τη Συρία υπό τον φόβο της εσωτερικής της ανάφλεξης.
Η Τουρκία δηλώνει χωρίς περιστροφές ότι έχει τη δική της ατζέντα ως προς τη συγκρότηση σουνιτικού κράτους σε περιοχές του Ιράκ και της Συρίας και ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτεί την προσυπογραφή της ατζέντας των ΗΠΑ. Οι Ερντογάν - Νταβούτογλου δεν πρόκειται να στηρίξουν την ίδρυση προτεκτοράτου της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων στην περιοχή, ούτε να επιτρέψουν την ανάδειξη του ντε φάκτο ανεξάρτητου κουρδικού κράτους στο Βόρειο Ιράκ χωρίς τη δική τους παρεμβολή και έλεγχο σε έρεισμα κατά των τζιχαντιστών.
Για δεύτερη φορά μετά την άνοιξη του 2003, όταν απαγόρευσε τη διέλευση αμερικανικών στρατευμάτων που θα άνοιγαν βόρειο μέτωπο κατά του Σαντάμ, ο Ερντογάν συγκρούεται με τις ΗΠΑ, αυτήν τη φορά από ισχυρότερη θέση. Τότε η στόχευση της Ουάσιγκτον ήταν σαφής, σήμερα η κυβέρνηση Ομπάμα γνωρίζει πολύ καλά ότι μόνο με τη συνδρομή του Ιράν, του Ασαντ και της Χεζμπολάχ -ένα βήμα που δεν θέλουν και δεν μπορούν να κάνουν σήμερα- μπορεί να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τους τζιχαντιστές, με όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές να είναι επικοινωνιακή διαχείριση.
Τούτων λεχθέντων ο κίνδυνος διάχυσης εντός Τουρκίας της περιφερειακής ανάφλεξης σκιάζει την περιφερειακή πολιτική των Ερντογάν - Νταβούτογλου.
kapopoulos@pegasus.gr