03 Σεπτεμβρίου 2014

Συγκοινωνούντα δοχεία Ε.Ε.-ΝΑΤΟ

Τα «καυτά» διεθνή μέτωπα στο τραπέζι της Συνόδου του ΝΑΤΟΑν δεν υπήρχε η σύγκρουση στην Ουκρανία μόνον ένα θαύμα θα μπορούσε να βγάλει τη Βρετανία του Κάμερον από την ευρωπαϊκή της απομόνωση, λίγο μετά το φιάσκο του Βέτο στον Γιούνκερ και λίγο πριν από το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας.Επικεφαλής της Ομάδας των Εξι που θα σχηματίσουν αερομεταφερόμενη δύναμη ταχείας επέμβασης που θα δηλώνει την αποφασιστικότητα της Συμμαχίας να εγγυηθεί την ακεραιότητα της Πολωνίας και των Βαλτικών χωρών, το Λονδίνο στην ουσία αναλαμβάνει ρόλο υπεργολάβου των ΗΠΑ και αποκτά έτσι βαρύνοντα λόγο στις σχέσεις Ε.Ε. - Ρωσίας.Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες χώρες της Συμμαχίας Προθύμων: Τις τρεις Βαλτικές, την εκτός Ε.Ε. Νορβηγία, την εκτός Ευρωζώνης Δανία, αλλά και την Ολλανδία που κατοχυρώνει την προνομιακή θέση να είναι η μόνη χώρα του Σκληρού Πυρήνα της Ε.Ε. που θα μετέχει στη συνεργασία.

Μένει να δούμε σε ποιο βαθμό η εντός Ε.Ε. και εκτός Ευρωζώνης Σουηδία θα παρασυρθεί στην επιλογή της Νορβηγίας και της Δανίας θέτοντας τέρμα σε διακόσια χρόνια ουδετερότητας, και στη συνέχεια κατά πόσον μια ατλαντική επιλογή της Στοκχόλμης θα επηρεάσει προς την ίδια κατεύθυνση την εκτός ΝΑΤΟ Φινλανδία.Πρόκειται για ένα σκηνικό ολικής επαναφοράς στον Μεσοπόλεμο, όταν την επαύριον του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου κυρίως η Γαλλία και κατά δεύτερο λόγο η Βρετανία δημιούργησαν στην Ανατολική Ευρώπη μια ενδιάμεση ζώνη κρατών από τη Φινλανδία και τις Βαλτικές μέχρι και τη Ρουμανία, μια ενδιάμεση ζώνη κρατών που καθιστούσε δυσχερή τη συνεργασία Μόσχας - Βερολίνου.

 Εάν η Συνεργασία της Βρετανίας και των Εξι υλοποιηθεί και παγιωθεί, τότε το Βερολίνο θα χάσει την ελευθερία κινήσεων στις σχέσεις του με τη Μόσχα, καθώς οποιαδήποτε μονομερής πρωτοβουλία εξομάλυνσης θα κινδυνεύει να συναντήσει αντίδραση και στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ.Επιπλέον η Βρετανία και οι Εξι είναι βέβαιο ότι πυροδοτούν μια δυναμική αυτοεκπληρούμενης προφητείας, καθώς η δημιουργία υποδομών και πολύ περισσότερο η μόνιμη παρουσία συμμαχικών στρατευμάτων στις Βαλτικές Χώρες και στην Πολωνία θα οδηγήσουν τη Μόσχα σε αντίμετρα στη Δυτική Ρωσία, στη Λευκορωσία αλλά και στον θύλακα του Καλίνιγκραντ μη αποκλειόμενης και της επιστροφής μιας νέας γενιάς πυραύλων μέσου βεληνεκούς, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία Σουλτς - Σεβαρνάντζε του 1987 για την απόσυρσή τους.

Τα παραπάνω, οι υποδομές και η συγκρότηση δύναμης ταχείας αντίδρασης είναι φανερό ότι αποτελούν επιλογές με βάθος χρόνου και δεν σχετίζονται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, δεν πρόκειται δηλαδή να «παγώσουν» αν προκύψει συμβιβαστική λύση.Ετσι αποκτά βαρύνουσα σημασία η σημερινή άφιξη Ομπάμα στην Εσθονία, καθώς θα διευκρινισθεί ο βαθμός της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στην περιοχή που θέλει η Ουάσιγκτον και θα δοθεί έτσι μια πρόγευση των αποφάσεων που θα λάβει στο τέλος της εβδομάδας η Σύνοδος Κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας στην Ουαλία.
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται δραματικά και πανηγυρικά εξήντα και πλέον χρόνια μετά, ο ορισμός του ΝΑΤΟ που είχε δώσει ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας Λόρδος Ισμέι: «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται για να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».

Πριν από δεκαπέντε χρόνια στην πανηγυρική Σύνοδο Κορυφής στην Ουάσιγκτον στη σκιά του πολέμου που είχε κηρύξει το ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία υιοθετήθηκε μια απόφαση που έδινε στην Ατλαντική Συμμαχία ρόλο Παγκόσμιου Χωροφύλακα, μια διακήρυξη που δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς οι ΗΠΑ προτίμησαν στη συνέχεια είτε τις μονομερείς παρεμβάσεις, είτε τις ad hoc Συμμαχίες Προθύμων.Σήμερα το ΝΑΤΟ ξαναβρίσκει τη νομιμοποίηση της ύπαρξής του επιστρέφοντας στον ορισμό του Βρετανού πρώτου Γενικού Γραμματέα του.
 
Τι είναι το ΝΑΤΟ;
Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται δραματικά και πανηγυρικά εξήντα και πλέον χρόνια μετά, ο ορισμός του ΝΑΤΟ που είχε δώσει ο πρώτος Γενικός Γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας, Λόρδος Ισμέι: «Το ΝΑΤΟ χρειάζεται για να κρατά τους Αμερικανούς μέσα, τους Ρώσους έξω και τους Γερμανούς κάτω».
kapopoulos@pegasus.gr