03 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΥΣΤΗΝΕΤΑΙ ΔΥΝΑΜΗ ΤΑΧΕΙΑΣ ΕΠΕΜΒΑΣΗΣ 4.000 ΑΝΔΡΩΝ ΝΑΤΟϊκή μπότα στην Ανατ. Ευρώπη

Παραμονές της κρίσιμης συνόδου του ΝΑΤΟ στην Ουαλία την ερχόμενη Πέμπτη, η Ατλαντική Συμμαχία σχεδιάζει να συστήσει δύναμη ταχείας επέμβασης υψηλής ετοιμότητας 4.000 ανδρών που θα αποτελείται από επτά διαφορετικά κράτη-μέλη, ως αποτέλεσμα της κλιμάκωσης των εντάσεων με τη Ρωσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Μετά το Αφγανιστάν σειρά έχει η Ουκρανία
Μετά το Αφγανιστάν σειρά έχει η Ουκρανία Η δημιουργία της δύναμης θα έχει αιχμή του δόρατος τη Βρετανία και θα συμπεριλαμβάνει τις Δανία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Νορβηγία και Ολλανδία και πιθανότατα τον Καναδά. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση ακόμη, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να δηλώσει το σχηματισμό του σώματος, κατά την προσεχή σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία στις 4 Σεπτεμβρίου. «Το ΝΑΤΟ θα έχει πιο ορατή παρουσία στην Ανατολική Ευρώπη για όσο διάστημα κριθεί απαραίτητο», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Ράσμουσεν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Πρόσθεσε ότι χιλιάδες στρατιώτες θα μπορούν να αναπτύσσονται σε διάστημα μερικών ημερών στην περιοχή. Τόνισε, πάντως, ότι αυτό δεν θα γίνει σε μόνιμη βάση, καθώς θα ερχόταν σε αντίθεση με την Ιδρυτική Πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας του 1997.

Οι σχεδιαστές της δύναμης φέρεται να εφαρμόζουν τρόπους για να αυξήσουν τον αριθμό των στρατιωτών που εμπλέκονται ακόμη περισσότερο, αν χρειαστεί. Αεροπορικές και ναυτικές μονάδες θα ενταχθούν στην ομάδα, καθώς και χερσαίες δυνάμεις με επικεφαλής Βρετανούς διοικητές. Η δημιουργία της δύναμης έρχεται ως απάντηση στην εμπλοκή της Ρωσίας στην εν εξελίξει ουκρανική κρίση, με απώτερο στόχο να «δημιουργήσει μια πλήρως λειτουργική, σημαντικού μεγέθους δύναμη για την ταχεία ανάπτυξη και τακτικές, συχνές ασκήσεις».

Παρά το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ επέλεξε να μην ενεργήσει στρατιωτικά στην Ουκρανία, ανώνυμες πηγές είπαν στο Foreign Policy ότι δεν υπάρχουν σχέδια για την αντιμετώπηση της Ρωσίας με τίποτα περισσότερο από αυστηρότερες κυρώσεις. Ο αναλυτής Τζόναθαν Εγιάλ του Royal United Services Institute του Λονδίνου δήλωσε ότι η Ατλαντική Συμμαχία θα πρέπει να αποδείξει ότι τα μέλη της στην Ανατολική Ευρώπη είναι εξίσου αναπόσπαστο μέρος της Συμμαχίας, όπως και τα άλλα κράτη. «Πρέπει να τερματίσουμε την ιδέα των διαφορετικών ζωνών ασφαλείας στην Ευρώπη», δήλωσε στους «Financial Times». «Πρέπει να μιλάμε για προεγκατάσταση, τακτική εναλλαγή των στρατευμάτων και να καταστεί πολύ σαφές ότι δεν δεχόμαστε ότι οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης είναι σε κάποια άλλη κατηγορία των μελών του ΝΑΤΟ».

...και η Ρωσία απαντά με «αγανακτισμένους πολίτες» και πυραύλους

Αναπροσαρμογές στο στρατιωτικό της δόγμα είναι η απάντηση της Ρωσίας στα σχέδια της Ατλαντικής Συμμαχίας να υιοθετήσει κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής (4 και 5 Σεπτεμβρίου) ένα Σχέδιο Αμεσης Ετοιμότητας που στην ουσία δίνει το «πράσινο φως» για μια περισσότερο «ενεργή» συμμετοχή των νατοϊκών δυνάμεων στα σύνορα όποιων χωρών απειλούν την Ανατολική Ευρώπη, εν προκειμένω της Ρωσίας.
Οι... αγανακτισμένοι Ρώσοι της Ουκρανίας
Οι... αγανακτισμένοι Ρώσοι της Ουκρανίας «Δεν έχω καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι η προσέγγιση των στρατιωτικών δομών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στα σύνορα της χώρας μας, περιλαμβανομένης της ενίσχυσης της παρουσίας της Συμμαχίας, θα περιληφθούν στις εξωτερικές στρατιωτικές απειλές. Ολα τα γεγονότα δείχνουν τη βούληση των ηγεσιών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να συνεχίσουν την πολιτική της επιδείνωσης των σχέσεων με τη Ρωσία», δήλωσε ο Μιχαήλ Ποπόφ, αναπληρωτής γραμματέας του συμβουλίου ασφαλείας του Κρεμλίνου, αναφερόμενος ειδικότερα στα σχέδια αντιπυραυλικής άμυνας των ΗΠΑ και στην κατάσταση στην Ουκρανία και κατηγορώντας το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή.

Ο Ρώσος αξιωματούχος Μιχαήλ Ποπόφ δεν διευκρίνισε ωστόσο τι ακριβώς θα περιλαμβάνει η αναθεωρημένη εκδοχή του ρωσικού στρατιωτικού δόγματος, υπογράμμισε όμως ότι ορισμένες παράμετροι τις οποίες θα όφειλε να συμπεριλάβει είναι η ανάμειξη ακραίων ομάδων και ιδιωτικών υπηρεσιών ασφαλείας στις διενέξεις, ο ρόλος της ενημέρωσης και της ροής των πληροφοριών και η ανάπτυξη των αντιπυραυλικών συστημάτων.

Το Κίεβο και οι Δυτικοί κατηγορούν τη Μόσχα από την αρχή της ουκρανικής κρίσης, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 2.600 ανθρώπους σε χρονικό διάστημα πέντε μηνών, ότι στηρίζει τους αυτονομιστές στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας, προμηθεύοντάς τους με στρατιώτες και οπλισμό, κατηγορίες τις οποίες η Μόσχα αρνείται. Σύμφωνα με την εφημερίδα «New York Times», το ΝΑΤΟ σκοπεύει να αναπτύξει 4.000 άνδρες, οι οποίοι, με τη βοήθεια χωρών του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως η Πολωνία, θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν ρωσικές απειλές.

Για τη Ρωσία πάντως, το ΝΑΤΟ, όπως εκτιμά ο Αλεξάντρ Κονοβάλοφ, διευθυντής του ρωσικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Αναλύσεων, ενέχει το ρόλο του φοβήτρου και χρησιμοποιείται ως πρώτης τάξεως επιχείρημα για να δικαιολογηθούν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές στον ρωσικό λαό. Οι ρωσικές αρχές, δε, φοβούνται το ΝΑΤΟ, επισημαίνει.
(Πηγές: Afp, ΑΠΕ-ΜΠΕ, La Reppublica)