01 Αυγούστου 2014

SBERBANK ΚΑΙ GAZPROMBANK ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΚΥΡΩΣΕΩΝ ΤΗΣ Ε.Ε. Πλήγμα στην «καρδιά» των ρωσικών τραπεζών

Αρ. Γιάτσενιουκ και Β. Ποροσένκο αλληλοσυγχαίρονται χθες στη Βουλή, μετά την έγκριση των νέων νόμων
Αρ. Γιάτσενιουκ και Β. Ποροσένκο αλληλοσυγχαίρονται χθες στη Βουλή, μετά την έγκριση των νέων νόμων Toυ Γιώργου Παυλόπουλου
Παραβλέποντας τον κίνδυνο να αποδειχθούν μπούμερανγκ και παρά τις σοβαρές ενστάσεις αρκετών χωρών-μελών, η Ε.Ε. ενέκρινε χθες και τυπικά το τρίτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο θα ξανασυζητηθεί σε τρεις μήνες. Οι λεπτομέρειές του καθιστούν σαφές ότι οι Ευρωπαίοι, κάτω από την πίεση και των Αμερικανών, στοχεύουν πλέον στην καρδιά της ρωσικής οικονομίας, δηλαδή στον τραπεζικό κλάδο.Έτσι, από σήμερα κιόλας, οι μεγαλύτερες κρατικές τράπεζες της Ρωσίας δεν έχουν δυνατότητα να αντλούν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές αγορές. Όπως ανακοινώθηκε, οι κυρώσεις περιλαμβάνουν την Sberbank (το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας), την Gazprombank (τον χρηματοοικονομικό βραχίονα του ενεργειακού ομίλου), όπως επίσης και τη VTB Bank, τη Vnesheconom-bank, αλλά και την Αγροτική Τράπεζα της Ρωσίας.

Εκπληξη
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι η τελική λίστα προκάλεσε σχετική έκπληξη, καθώς οι φήμες που κυκλοφορούσαν τα τελευταία 24ωρα ανέφεραν ότι η πρώτη, πιθανότατα δε και η δεύτερη, δεν θα συμπεριλαμβάνονταν στις κυρώσεις. Μάλιστα, είναι γεγονός ότι σε ορισμένους Δυτικούς έχει... ανοίξει η όρεξη και έχουν αρχίσει ήδη να προτείνουν νέα, ακόμη πιο σκληρά μέτρα, που θα πλήττουν ευθέως και τον ενεργειακό τομέα.

Από την πλευρά της δε η Μόσχα -η οποία βαρύνεται με μία ακόμη καταδικαστική απόφαση για τη Yukos, καθώς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων(!) την κάλεσε χθες να καταβάλει αποζημιώσεις 1,9 δισ. ευρώ- έχει αρχίσει επίσης να ανακοινώνει σταδιακά τα δικά της αντίμετρα, όπως είναι η αναστολή εισαγωγών προϊόντων από διάφορες χώρες της Ευρώπης, στα οποία συμπεριλαμβάνονται και τα ελληνικά φρούτα.

Πρακτικά, λοιπόν, το ρήγμα αρχίζει να βαθαίνει επικίνδυνα, αναγκάζοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους και από τις δύο πλευρές να αναθεωρήσουν συνολικά τη στρατηγική τους.Ενδεικτική είναι η χθεσινή παρέμβαση της ρωσικής πετρελαϊκής Lukoil (της δεύτερης μεγαλύτερης μετά τη Rosneft), η οποία υπαινίχθηκε πως θα αποσύρει αρκετές από τις επενδύσεις της στην Ευρώπη και θα στρέψει το ενδιαφέρον της στο εσωτερικό της χώρας. «Αυτές οι κυρώσεις αφορούν μια χώρα και εμείς είμαστε μια ρωσική εταιρεία. Θα έχουν επιπτώσεις σε εμάς, όπως και στον καθένα», δήλωσε ο επικεφαλής της Βάγκιτ Ολεγκπέτροφ.

[Κίεβο: Φόροι και λιτότητα]
«Σήμερα υπάρχουν δύο ειδήσεις: Η μία είναι ότι η Αργεντινή χρεοκόπησε και η άλλη ότι η Ουκρανία δεν χρεοκόπησε και δεν πρόκειται ποτέ να χρεοκοπήσει». Αυτό δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιάτσενιουκ (του οποίου η παραίτηση δεν έγινε δεκτή), μετά την έγκριση από τη Βουλή των νόμων που απαιτούσαν το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για την υλοποίηση της δανειακής συμφωνίας των 17 δισ. δολαρίων με το Κίεβο, αλλά και ενός έκτακτου «χαρατσιού» σε όλους τους μισθούς, της τάξης του 1,5%, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία. «Οι νόμοι αυτοί είναι αντιδημοφιλείς και επίπονοι, όμως είναι απολύτως απαραίτητοι», δήλωσε ο πρόεδρος Βίκτορ Ποροσένκο, αναγνωρίζοντας ότι το τίμημα που καλείται να πληρώσει ο ουκρανικός λαός είναι βαρύ.
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26511&subid=2&pubid=113318607