Στο διεθνή Τύπο εμφανίζονται απόψεις για επέμβαση του ΝΑΤΟ και ανάπτυξη «ειρηνευτικής δύναμης» στη χώρα
Επίσης, το αραβικό δίκτυο «Αλ-Αραμπίγια» μετέδωσε χτες ότι ο Ζεχάουι δήλωσε σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό ότι «η Βεγγάζη τώρα έγινε ένα ισλαμικό εμιράτο». Ωστόσο, ο απόστρατος στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ηγείται στρατιωτικών δυνάμεων που εμφανίζονται ως «εθνικός στρατός», αμφισβήτησε τα λεγόμενα του Ζεχάουι, δηλώνοντας στο «Αλ-Αραμπίγια» ότι «ο εθνικός στρατός της Λιβύης ελέγχει τη Βεγγάζη και αποσύρθηκε μόνο από ορισμένες θέσεις για λόγους τακτικής... Ο ισχυρισμός ότι η Βεγγάζη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πολιτοφυλακών είναι ψέμα».
Νέες συγκρούσεις αναφέρθηκαν χτες και γύρω από το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, ενώ στην ίδια περιοχή συνεχίζει να μαίνεται η μεγάλη πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει σε αποθήκη καυσίμων με συνολικά 90 εκατομμύρια λίτρα καυσίμων.
Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι κι αυτή προχωρά στην εκκένωση της πρεσβείας της.
Το υπουργείο Υγείας της Λιβύης ανέφερε χτες σε ανακοίνωση ότι οι Φιλιππίνες αναμένεται να απομακρύνουν κι αυτές τους υπηκόους τους, μετά το βιασμό μιας Φιλιπιννέζας νοσοκόμας από ομάδα ενόπλων που την είχαν απαγάγει ενώ πήγαινε στη δουλειά της, χτες, στην Τρίπολη. Η εξέλιξη έχει θορυβήσει το συγκεκριμένο υπουργείο, με δεδομένο ότι περίπου 3.000 γιατροί και νοσοκόμοι που σήμερα δουλεύουν στη Λιβύη είναι Φιλιππινέζοι.
«Η ισχυρή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας»
Στο μεταξύ, οι συζητήσεις για την «ασφάλεια» στη Λιβύη εντείνονται στον αστικό Τύπο και τη «διεθνή κοινότητα». Χαρακτηριστική είναι η επισήμανση αρθρογράφου σε μεγάλο ειδησεογραφικό δίκτυο, με έδρα στον αραβικό κόσμο: «Δυστυχώς, σε μια στιγμή που η Λιβύη χρειάζεται έντονα την ισχυρή βοήθεια της διεθνούς κοινότητας, τα Ηνωμένα Εθνη και οι περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν απομακρύνει το διπλωματικό τους προσωπικό και έχουν κλείσει τις πρεσβείες τους... Η επίτευξη του τερματισμού της τρέχουσας κρίσης απαιτεί μια πολύ πιο αποφασιστική πρωτοβουλία.
Το πρώτο βήμα απαιτεί οι χώρες του ΝΑΤΟ να απειλήσουν με στοχευμένες αεροπορικές επιθέσεις εναντίον εκείνων των πολιτοφυλακών - ανεξάρτητα από το αν είναι ισλαμιστές ή όχι - που δεν αποσύρονται από τις δύο βασικές πόλεις και να σταματήσουν τις εχθροπραξίες. Δεύτερον, η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να αναπτύξει μια ειρηνευτική δύναμη με αποστολή την προστασία των πολιτών και των κρατικών εγκαταστάσεων. Τρίτον, με την ασφάλεια να έχει αποκατασταθεί, τα Ηνωμένα Εθνη και οι σύμμαχοι της Λιβύης θα έπρεπε να μαζέψουν σημαντικό πολιτικό κεφάλαιο ώστε να ξεκινήσει μια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία, που θα φέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βασικούς ενδιαφερόμενους για να ερευνήσουν μια ειρηνική, πολιτική λύση της κρίσης».
Θυμίζουμε ότι στις αρχές του μήνα ήταν η ίδια η λιβυκή κυβέρνηση που ζήτησε την παρέμβαση της «διεθνούς κοινότητας», με δεδομένο - μεταξύ άλλων - ότι εδώ και καιρό η εξαγωγή πετρελαίου έχει διαταραχθεί σημαντικά λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων. Η αγωνία λοιπόν για την «προστασία» των «κρατικών εγκαταστάσεων» (αποθηκών καυσίμων, ενεργειακών οικοπέδων, γεωτρήσεων) μεγαλώνει, αφού μεγάλα μονοπώλια από διάφορες χώρες έχουν επιδιώξει να κάνουν επενδύσεις στο μεγάλο φυσικό πλούτο της χώρας, που για το λαό της Λιβύης αποδεικνύεται καθημερινά ...κατάρα. Οσο για τις «ειρηνευτικές αποστολές», που θα μπορούσαν να εγκατασταθούν και σ' αυτή τη χώρα, αυτές λειτουργούν ως φύλακες των συνθηκών που απαιτεί η απρόσκοπτη δράση των πολυεθνικών.
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8055386