01 Αυγούστου 2014

Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και το Σύνταγμα

Τις επόμενες μέρες η Τουρκία θα ψηφίσει για νέο πρόεδρο. Υποψήφιος αλλά και φαβορί για τη νίκη θα είναι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η πιθανότητα να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο των εκλογών που έχει ορισθεί στις 10 Αυγούστου δεν μπορεί να αποκλεισθεί καθώς υπερτερεί στις μετρήσεις έναντι των απντιπάλων του.
Αν όμως δεν τα καταφέρει θα υπάρξει δεύτερος γύρος στις 24 Αυγούστου. Εκεί θα αναμετρηθεί με τον Εκμελεντίν Ιχσάνογλου ο οποίος στηρίζεται από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης το Ρεπουμπλικανικό και το Εθνικιστικό. Την πρώτη Κυριακή υποψήφιος θα είναι και ο Σελαχατίν Ντερμιτάς.

 Όσοι παρακολουθούν από κοντά τα πολιτικά δρώμενα στην Τουρκία έχουν προβλέψει ότι τίποτα από όσα δραματικά συμβαίνουν κατά καιρούς, επηρεάζουν τη συμπεριφορά του τούρκου ψηφοφόρου. Ούτε κρύο ούτε ζέστη απέναντι στη διαφθορά απ’ όπου κι αν προέρχεται, ούτε στον αυταρχισμό που επιδεικνύει η κυβέρνηση Ερντογάν, ούτε στις κλοπές, ούτε στα πολλαπλά ψεύδη που ακούγονται. Ακόμη και οι κραυγαλέα αστείες δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων, όπως το περίφημο «οι γυναίκες δεν θα πρέπει να γελούν δημοσίως» που είπε ο πρόεδρος της Βουλής, δεν αλλάζει το κλίμα. Κι αυτό παρά το γεγονός ότι βούηξαν και στέναξαν τα social media από αντιδράσεις και δεκάδες selfie με σπαρταριστά δημόσια γέλια ευτυχισμένων γυναικών.

Το μόνο λοιπόν σύμφωνα με τους αναλυτές που θα επηρέαζε τον Ερντογάν, το μόνο που θα «τον έριχνε από την εξουσία» είναι η οικονομία. Το γεγονός είναι, το γράφω για εμάς εδώ που με άλλα ασχολούμαστε, ότι η Τουρκία θεωρείται η 17η οικονομία παγκοσμίως και τον Δεκέμβριο του 2014 αναλαμβάνει την προεδρία του G-20.

Tο νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις. Στη σημερινή Τουρκία λοιπόν, σύμφωνα με τη δική της στατιστική υπηρεσία, υπάρχει ένα 16,3% του πληθυσμού που δεν ζει, επιβιώνει. Το μηνιαίο εισόδημα ανά νοικοκυριό των ανθρώπων αυτών ανέρχεται στα 70 ευρώ. Οι αντίπαλοι του Ερντογάν γράφουν στην Τουρκία ότι «η οικονομία τον έφερε και η οικονομία θα είναι αυτή που θα τον ρίξει». Το προεκλογικό σύνθημα του κόμματος του Ερντογάν το 2007 ήταν «συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο». Όμως όπως γράφουν τούρκοι πολιτικοί αναλυτές η οικονομία έχει αρχίσει να γίνεται πλέον μέτρια. Θα είναι αρκετά δύσκολο στα ΑΚP να συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

Οι βουλευτικές εκλογές έχουν ορισθεί για τον Ιούνιο του 2015. Πολλοί είναι αυτοί που αναφέρουν ότι ίσως τελικά ο Ερντογάν να προσπαθήσει να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας ώστε να μετατρέψει το καθεστώς στην Τουρκία σε προεδρικό, μετά την πρώτη απ’ ευθείας από τον λαό ψήφιση του προέδρου. Αυτό ίσως σημαίνει βουλευτικές εκλογές γρηγορότερα… Αν αυτό δεν συμβεί οι αρμοδιότητες του βάσει του υπάρχοντος Συντάγματος ψαλιδίζονται. Τη βούλησή του αυτή, την αλλαγή Συντάγματος που θα δίνει υπέρμετρες εξουσίες στον πρόεδρο τη βάφτισε «καλύτερο μέλλον».