14 Αυγούστου 2014

ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΕΕ Οπλα στους Κούρδους του Ιράκ στέλνει η Γαλλία

Οπλα στους Κούρδους του Ιράκ στέλνει η Γαλλία
Μέσα στις προσεχείς ώρες η Γαλλία θα προμηθεύσει με όπλα τους Κούρδους του Ιράκ, «για να στηρίξει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των δυνάμεων που μάχονται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, σύμφωνα με ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας."Για να απαντήσει στις επείγουσες ανάγκες που εκφράσθηκαν από τις περιφερειακές αρχές του Κουρδιστάν, ο αρχηγός του (γαλλικού) κράτους (Φρανσουά Ολάντ) αποφάσισε, σε συμφωνία με τη Βαγδάτη, να αποσταλούν όπλα μέσα στις επόμενες ώρες", αναφέρει στην ανακοίνωσή της η γαλλική προεδρία.

Στο μεταξύ, η ΕΕ ετοιμάζει μια έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της για το Ιράκ, η οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος των υπηρεσιών της Κάθριν Άστον, της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.Έπειτα από μια συνάντηση των πρεσβευτών της ΕΕ χθες, "η Κάθριν Άστον είναι έτοιμη να συγκεντρώσει ήδη αυτή την εβδομάδα τους ευρωπαίους υπουργούς Εξωτερικών και επαληθεύει με τα κράτη αν αυτό είναι δυνατόν", δήλωσε ένας από τους εκπροσώπους της.

Η Άστον ικανοποιεί έτσι τα αιτήματα της Γαλλίας και της Ιταλίας που ζητούν εδώ και πολλές ημέρες μια έκτακτη συνεδρίαση για να εξετασθεί το αίτημα των Κούρδων του Ιράκ- οι οποίοι προσπαθούν να απωθήσουν τους τζιχαντιστές στο βόρειο τμήμα της χώρας- να τους αποσταλούν όπλα.
Πηγή του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε πως η συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή την εβδομάδα, ή το αργότερα την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, η συνάντηση αναμένεται να καλύψει, εκτός από το Ιράκ, τα θέματα της Ουκρανίας και της Γάζας.

Στο Λονδίνο έγινε γνωστό από την Ντάουνινγκ Στριτ πως ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον διέκοψε τις διακοπές του στην Πορτογαλία και επέστρεψε στη Βρετανία για να συμμετάσχει σε συνεδρίαση της έκτακτης κυβερνητικής επιτροπής Κόμπρα με θέμα τη σύγκρουση στο Ιράκ.
Νωρίτερα, οι ΗΠΑ που ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές κατά των τζιχαντιστών, ανακοίνωσαν ότι θα αποστείλουν 130 επιπλέον στρατιωτικούς συμβούλους στα κουρδικά εδάφη, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι οι απεσταλμένοι δεν θα εμπλακούν σε μάχες, αλλά θα έχουν ως αποστολή την αποτίμηση της ανθρωπιστικής κατάστασης στην περιοχή.

Κατέλαβαν και άλλα εδάφη στη Συρία οι τζιχαντιστές
Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους έχουν πάρει τον έλεγχο πολλών πόλεων και χωριών από τις αντίπαλες ισλαμιστικές οργανώσεις στην επαρχία του Χαλεπίου στη Συρία, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω προέλαση προς δυσμάς, όπως ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.Έχοντας ήδη αναλάβει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών στη βόρεια και ανατολική Συρία, οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τις πόλεις Τουρκμέν Μπαρέχ και Ακχταρίν, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου, ανακοίνωσε η οργάνωση, η οποία εδρεύει στη Βρετανία.
Η προέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία έχει ενισχυθεί από τότε που η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο της Μοσούλης στο Ιράκ, τον Ιούνιο, ιδρύοντας χαλιφάτο σε περιοχές υπό τον έλεγχό της σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής.Διπλωμάτες και αντάρτες υποστηρίζουν ότι η συριακή κυβέρνηση, η οποία μάχεται κατά των ανταρτών σε ολόκληρη τη χώρα, εξαπέλυσε επιθέσεις στις πόλεις που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών μόνο αφότου τα μέλη της προήλασαν στο γειτονικό Ιράκ και κατέλαβαν το ένα τρίτο των εδαφών του.
Το Ισλαμικό Κράτος ενισχύεται σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται ήδη υπό τον έλεγχό του, περιλαμβανομένης της πόλης Ράκα στον ποταμό Ευφράτη.

Το Παρατηρητήριο, το οποίο χρησιμοποιεί ένα δίκτυο παρατηρητών, ανέφερε ότι διεξάγονται μάχες ανάμεσα στους τζιχαντιστές και τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ράκα, τελευταία θέση που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.Ανέφερε επίσης ότι στη διάρκεια της νύχτας οι τζιχαντιστές σταύρωσαν δύο ακόμη άτομα στο Ντέιρ αλ Ζορ ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που εκτέλεσαν τις τελευταίες ημέρες σε 27.Η προέλασή τους στην βορειοανατολική επαρχία του Χαλεπίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να καταλάβουν μία εδαφική ζώνη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ακχταρίν ενώ "προέβαλαν αντίσταση" στην προέλαση των τζιχαντιστών, ανάμεσά τους κι ένας 16χρονος. Δεν υπάρχει ωστόσο τρόπος επιβεβαίωσης της πληροφορίας.Το Παρατηρητήριο ανέφερε επίσης ότι αναμένει οι επόμενοι στόχοι των τζιχαντιστών να είναι οι πόλεις Άζαζ και Μάρεα στα δυτικά.
ΕΘΝΟΣ