06 Αυγούστου 2014

Τουρκία: Ο Αμπντουλάχ Ατάι προορίζεται για Αρχηγός στρατού


Έκπληξη προκαλούν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) της Τουρκίας για τις προαγωγές και τις απομακρύνσεις των στρατιωτικών στη χώρα, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες το βράδυ έπειτα από την ολοκλήρωση της συνεδρίας. Με βάση τα νέα δεδομένα, το 2015 νέος αρχηγός στρατού αναμένεται να είναι ο στρατηγός Αμπντουλάχ Ατάι, ο οποίος διορίστηκε τώρα στη θέση του αρχηγού Στρατοχωροφυλακής.
 Η συνεδρία του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου, το οποίο συνήλθε υπό την προεδρία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, ολοκληρώθηκε μία μέρα νωρίτερα από ότι αναμενόταν.

Με βάση τις αποφάσεις, οι 11 στρατηγοί οι οποίοι είχαν αφεθεί πρόσφατα ελεύθεροι στην υπόθεση Βαριοπούλα συνταξιοδοτήθηκαν, ενώ οι δύο στρατιωτικοί που δικάζονται για την υπόθεση κατασκοπείας προήχθησαν κατά ένα βαθμό. Στους στρατιωτικούς οι οποίοι δικάζονται για την υπόθεση της 28ης Φεβρουαρίου δόθηκε παράταση.
Στο μεταξύ ο αντιπτέραρχος 2ης Αεροπορίας στο Ντιγιάρμπακιρ Νεζάτ Μπιλγκίν, ο οποίος θεωρήθηκε υπεύθυνος στην κρίση της υποστολής της τουρκικής σημαίας στο Ντιγιάρμπακιρ, συνταξιοδοτήθηκε. Πάντως ο Τούρκος Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του χθες το βράδυ στο τηλεοπτικό κανάλι NTV απέρριψε ότι η συνταξιοδότηση του Μπιλγκίν συνδέεται με την υποστολή της σημαίας.
Ο αρχηγός του στρατού Νετζντέτ Οζέλ, ο αρχηγός Ξηράς Χουλούσι Ακάρ, ο αρχηγός Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου και ο αρχηγός Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ παρέμειναν στις θέσεις τους καθώς σε ένα χρόνο ολοκληρώνεται η θητεία τους. Ωστόσο αρχηγός στρατοχωροφυλακής Σερβέτ Γιορούκ, ο οποίος αναμενόταν να παραμείνει στη θέση του και να αναλάβει σε ένα χρόνο αρχηγός του στρατού, τελικά συνταξιοδοτήθηκε και τη θέση του παίρνει ο αρχηγός της Στρατιάς Αιγαίου Αμπντουλάχ Ατάι, ο οποίος αναμένεται να είναι από το 2015 ο επόμενος αρχηγός στρατού.
Στη θέση του αρχηγού στρατού συνηθίζεται να προάγεται ο εκάστοτε αρχηγός στρατοχωροφυλακής. Αρχηγός Στρατιάς Αιγαίου διορίστηκε ο στρατηγός Γκαλίπ Μπεντί.
Πηγή KYΠΕ