06 Αυγούστου 2014

Κλείνει η “Απογευματινή” της Πόλης

apogevby - Μετά από 88 χρόνια λειτουργίας η ελληνόφωνη εφημερίδα «Απογευματινή» της Κωνσταντινούπολης δεν μπόρεσε να ξεπεράσει την οικονομική κρίση.Η εφημερίδα, που τυπωνόταν από το 1925, είχε ως σκοπό να κρατήσει την ελληνική γλώσσα ζωντανή ανάμεσα στους Έλληνες της Τουρκίας, αλλά και να μεταδίδει σε καθημερινή βάση σημαντικά νέα. Ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας, Μιχάλης Βασιλειάδης, προέβη τη Δευτέρα σε ανάλογη ανακοίνωση, δηλώνοντας ότι η εφημερίδα έκανε βήματα για να ξεπεράσει την κρίση, όμως δυστυχώς, δεν αντέχει πλέον και άφησε έτσι τους 35 εργαζόμενους της εφημερίδας να φύγουν.
Στην μέχρι τώρα επιβίωση της εφημερίδας συνέβαλε η οικονομική στήριξη που προσέφερε η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινότητα που διαμένει στην Τουρκία.
Βέβαια, η οικονομική κρίση, αλλά και ο συνεχόμενα μειωμένος αριθμός των Ελλήνων που κατοικούν στην Κωνσταντινούπολη (δεν ξεπερνούν τους 1.700 Έλληνες) αποτέλεσαν σοβαρό πλήγμα για την «Απογευματινή».

Σε δήλωσή του, ο κ. Βασιλειάδης ανέφερε: «Πέρσι γράφτηκαν 350 συνδρομητές για να μην κλείσει η εφημερίδα. Τώρα εγώ πώς να τους πω “ανανεώστε την συνδρομή σας;». Περιγράφει, πως τυπώνει 600 φύλλα που πάνε σε 600 οικογένειες και ότι για να καλύψει τα έξοδα διανομής αφήνει το τίμημα των πωλήσεων στους διανομείς.

Ο ίδιος, τέλος, απογοητευμένος, τόνισε χαρακτηριστικά: «Το κλείσιμο της εφημερίδας εδώ προκαλεί απελπισία. Αυτό αποτελεί απόδειξη πως πλέον ήλθε το τέλος της ελληνικής κοινότητας στην Κωνσταντινούπολη. Θα τεθεί και θέμα κλεισίματος των σχολείων. Και έτσι χάνονται τα ίχνη μας».