06 Αυγούστου 2014

Σελαχατίντ Ντέρμιτας: Ο Κούρδος διεκδικητής της προεδρίας στην Τουρκία

Selahattin Demirtas (front C), co-chairman of the pro-Kurdish Peace and Democracy Party (BDP), lights a traditional Newroz fire during a rally to celebrate the spring festival of Newroz - with a picture of imprisoned PKK leader Abdullah Ocalan seen in the
Το δωδέκατό τους Πρόεδρο εκλέγουν οι Τούρκοι πολίτες. Ο 38χρονος Σελαχατίν Ντέμιρτας , είναι ο ένας από τους τρεις υποψηφίους Προέδρους της Τουρκίας, που για πρώτη φορά αναδειχθεί μέσα από την άμεση εκλογική διαδικασία.«Έχουμε βρεθεί σ’ ένα επίπεδο κατά το οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε μία νέα ζωή. Με την υποψηφιότητά μου, όχι μόνο προσφέρω ένα νέου τύπου Πρόεδρο, αλλά κι έναν άλλον τρόπο ζωής» δηλώνει ο Σελαχατίν Ντέμιρτας.Στις εκλογές κατέρχεται με το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα, που είναι γνωστό ως φιλοκουρδική παράταξη.Γεννήθηκε στο Ντιγιαρμπακίρ, εκεί όπου οι Κούρδοι αποτελούν συντριπτική πλειονότητα και είναι το δεύτερο από τα συνολικά επτά παιδιά της οικογενείας.Η ενασχόλησή του με την πολιτική θεωρείται ως καθήκον από τον ίδιο κι όχι μία επιλογή, όπως διευκρίνισε στον ανταποκριτή του euronews στην Τουρκία, Μπόρα Μπαϊρακτάρ.

«Ενδιαφερόμουν για την πολιτική και τη δημοκρατική πάλη από μικρή ηλικία. Όπως πολλοί νεαροί Κούρδοι εντάχθηκα στις πολιτικές και δημοκρατικές μάχες πολύ μικρός, προκειμένου να υπερασπιστώ τα αναφαίρετα δικαιώματα των Κούρδων, την εθνική ταυτότητα κατά της καταπίεσης. Είμαι στην ενεργό πολιτική σχεδόν 25 χρόνια. Τα τελευταία 8 χρόνια δρω ως βουλευτής κι ως συμπρόεδρος του πολιτικού κόμματος. Υπήρξα εθελοντής νομικός για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όλ’ αυτά τα χρόνια, κάθε στιγμή παλεύω για να υλοποιήσω τις αρχές στις οποίες πιστεύω κι όσα σχετίζονται με αυτές. Όντας υποψήφιος για την προεδρία συνεχίζω αυτήν την μάχη. Είμαι ένας υποψήφιος Πρόεδρος, που μεγάλωσε στην τουρκική ιστορία των δημοκρατικών μαχών» υπογραμμίζει ο Σελαχατίν Ντέμιρτας.

Στη γενέτειρά του, το Ντιγιαρμπακίρ, ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα, η οποία τώρα οδήγησε και στην υποψηφιότητα. Τα προβλήματα με τις κρατικές αρχές και τους θεσμούς, που αντιμετώπισε κι ο ίδιος τον έφεραν στην προεδρία της ένωσης για τ’ ανθρώπινα δικαιώματα. Υπόσχεται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα όχι μόνο του κουρδικού πληθυσμού, αλλά όλων των Τούρκων, όπως και των υπολοίπων εθνοτήτων, που ζουν στην Τουρκία.

Πριν από μία δεκαετία θα ήταν αδιανόητο να πωληθεί ένα μπλουζάκι με την σημαία του Κουρδιστάν πάνω του λόγω των πολιτικών περιορισμών και της πόλωσης. Ωστόσο τώρα θεωρείται φυσιολογικό. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του Ντιγιαρμπακίρ πιστεύουν ότι οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις που ξεκίνησε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης κι Ανάπτυξης με τους Κούρδους θα φέρουν τελικά την ειρήνη και πως η υποψηφιότητα Ντέμιρτας αποτελεί απόδειξη.

«Μπορεί να επιδιώξει πολύ σοφές πολιτικές. Για να πω την αλήθεια μπορεί να ενώσει τους πάντες. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να πάρει πάνω από 10%. Το εκλογικό του σώμα βρίσκεται κυρίως στα νοτιοανατολικά. Αλλά για τους Κούρδους είναι καταπληκτικό να έχουν έναν τέτοιον υποψήφιο. Το πιο σημαντικό για εμάς είναι πως με αυτές τις εκλογές κερδίζει η αδελφοσύνη, η ενότητα και η ειρήνη» υποστηρίζει ο Βαχίτ Γιλμάζ, κάτοικος του Ντιγιαρμπακίρ.

Οι αντίπαλοί του τον κατηγορούν ότι ακολουθεί μία εθνοτική τακτική. Αλλά ο Ντέμιρτας προωθεί τον σεβασμό στους διαφορετικούς πολιτισμούς, ένα έο κοινωνικό συμβόλαιο και μία καινούρια ζωή. Αυτές οι εκλογές όπως λέει είναι για την ελευθερία και τη δημοκρατία.«Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν κυβερνά τη χώρα εδώ και 12 χρόνια. Επεδίωξε κι ακολούθησε πολιτικές που τον ενδυναμώνουν, που ενισχύουν μία αυτοκρατορική διακυβέρνηση κι όχι τη δημοκρατία. Τώρα στο μήνυμά του, υπονοεί ότι θ’ ακολουθήσει περαιτέρω αυτήν την γραμμή, αν γίνει ο επόμενος Πρόεδρος. Πιστεύουμε ότι οι υπόλοιποι υποψήφιοι εκπροσωπούν το παρελθόν. Υπάρχει ανάγκη για μία νέα κατεύθυνση της Τουρκίας, που θα πρέπει να εντάξει τους φτωχούς, του εργάτες, τους υπόλοιπους εργαζομένους και που θα συνταιριάζει την πλουραλιστική κοινωνία της Τουρκίας στο μέλλον» τονίζει ο Σελαχατίν Ντέμιρτας, υποψήφιος για την προεδρία στην Τουρκία.

Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί σε δέκα μήνες κράτηση για την άποψη που εξέφρασε ότι «ο ρόλος του Αμπντουλάχ Οτσαλάν θα πρέπει ν’ αναγνωριστεί στην επίλυση του κουρδικού ζητήματος». Θεωρεί πάντως ότι μετά τις εκλογές θα πρέπει να υπάρξει πρόοδος.«Η υποψηφιότητά μου είναι και μία έκκληση να οικοδομηθεί το πλαίσιο για τις διαπραγματεύσεις. Αν εκλεγώ τότε οι πιθανότητες ώστε οι διαπραγματεύσεις να καταλήξουν σε μόνιμη ειρήνευση αυξάνονται και θα είναι πιο εφικτό να υλοποιηθούν. Πιστεύω η Τουρκία να καταφέρει να απαλλαγεί από τις ανησυχίες, που ήγειρε η ειρηνευτική διαδικασία και θα υπάρξει μεγαλύτερη κατανόηση στις συνομιλίες» κατέληξε ο Σελαχατίν Ντέμιρτας.
Copyright © 2014 euronews