10 Ιουλίου 2014

Συνέντευξη Επιτρόπου Ενέργειας: Ναι στο LNG στο Βασιλικό -

Από: Νικόλας Ζαννέττος
Ως έργο κοινού ενδιαφέροντος για την ΕΕ χαρακτηρίζει το τερματικό υγροποίησης στο Βασιλικό σε συνέντευξη στο SigmaLive, ο Επίτροπος για τα θέματα Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Günther Oettinger, προσθέτοντας ότι μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο διαφοροποίιησης του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Διαβεβαιώνει επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο, τονίζοντας ότι αυτό θα είναι εφικτό εάν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και υπάρχουν οι ανάλογες ποσότητες και τιμές. Ερωτηθείς δε για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ σε ότι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια, οι οποίες αναδείχθηκαν εκ νέου μετά την κρίση της Κριμαίας, είπε ότι τον ερχόμενο χειμώνα θα πραγματοποιηθούν stress-tests στην επικράτεια της ΕΕ, ούτως ώστε να μπορούν να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για το μέλλον.
Αυτούσια η συνέντευξη

H κρίση στην Κριμαία υπενθύμισε στην ΕΕ ότι χρειάζεται να βρει εναλλακτικές πηγές και διαδρόμους για τις ενεργειακές της ανάγκες. Πρόσφατα είχατε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος σε αυτή την προσπάθεια. Ποια ήταν τα αποτελέσματα αυτής της συνάντησης;
Στις 24 Ιουνίου 2014 συναντήθηκα τόσο με τον Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη όσο και με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη. Οι συζητήσεις μας επικεντρώθηκαν στην ανάπτυξη πηγών και εξεύρεση λύσεων εξαγωγών αερίου στην υπόλοιπη Ευρώπη, με μειωμένο ρίσκο για τους επενδυτές.  Στις 10 και 11 Ιουλίου 2014, ο Μαλτέζος Υπουργός Ενέργειας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα φιλοξενήσουν ένα συνέδριο στην La Valetta για την ενεργειακή ασφάλεια φυσικού αερίου και το ρόλο του ΦΑ στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτή θα είναι μια καλή ευκαιρία για να συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων για τις έρευνες και ανακαλύψεις φυσικού αερίου στις χώρες της νοτιανατολικής Μεσογείου. Θα αξιολογήσουμε αυτές τις ανακαλύψεις υπό το φως των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων και θα συζητήσουμε την σημαντικότητα της περιοχής για την ΕΕ.

Η Κύπρος στοχεύει να μετατραπεί σε ενεργειακό κόμβο στην Ανατολική Μεσόγειο κάτι το οποίο θα μπορούσε να ωφελήσει και την ΕΕ. Θα στηρίξει η ΕΕ με οποιοδήποτε τρόπο αυτή την προσπάθεια και αν ναι πώς;
H EE αναγνωρίζει την σημαντικότητα της δημιουργίας ενός ενεργειακού κόμβου στην Νότια Ευρώπη μέσω της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Ασφάλειας και Στρατηγικής που υιοθετήθηκε στις 28 Μαϊου 2014. Αυτό θα είναι εφικτό μόνο εάν δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και υπάρχουν οι ανάλογες ποσότητες και τιμές. Θα απαιτείται επίσης η συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ αλλά θα χρειαστεί επίσης και η συνεργασία χωρών που δεν είναι μέλη της ΕΕ. Επιπλέον λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ, συζητούνται τρόποι εξαγωγής του φυσικού αερίου στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι για αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου στην Ανατολική Μεσόγειο. Κάτι τέτοιο ωστόσο προϋποθέτει την δημιουργία βιώσιμων υποδομών που θα βοηθήσουν στο εμπόριο φυσικού αερίου στην περιοχή. Εξάλλου είναι ζωτικής σημασίας η δημιουργία ενός ρυθμιστικού και εμπορικού πλαισίου που να υποστηρίξει αυτή την επένδυση.

Ποιες επιλογές εξετάζονται από την ΕΕ στην προσπάθεια επίλυσης των ζητημάτων που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας;
H Eυρωπαϊκή Ενεργειακή Ασφάλεια και Στρατηγική εξετάζει βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Βραχυπρόθεσμα η Κομισιόν, θα πραγματοποιήσει stress-tests για να δοκιμάσει τις ενεργειακές αντοχές της Ένωσης και να εντοπίσει τα ρίσκα σε ότι αφορά την παροχή ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα. Ο στόχος είναι να ελέγξουμε κατά πόσο το ενεργειακό μας σύστημα μπορεί να ανταποκριθεί σε ενδεχόμενα ρίσκα και στη συνέχεια θα ληφθούν μέτρα. Η αυξημένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών, ούτως ώστε να αναπτύξουμε στέρεους μηχανισμούς φυσικού αερίου πάντοτε σε πλαίσια αλληλεγγύης, αλλά και η χρησιμοποίηση υποδομών αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι τα κλειδιά για την ενεργειακή ασφάλεια.
Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η Ευρώπη πρέπει να στοχεύσει σε καλύτερη λειτουργία και πιο οργανωμένη αγορά ενέργειας, η οποία βεβαίως θα πρέπει να συνοδευτεί με την ανάπτυξη περαιτέρω υποδομών. Επιπλέον υπάρχει ανάγκη για περεταίρω διαφοροποίηση των προμηθευτριών χωρών.  Η εκμετάλλευση συμβατικών κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη-τόσο σε παραδοσιακές περιοχές παραγωγής αλλά και σε νέες περιοχές – πρέπει να αναπτυχθεί στη βάση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Τουρκία επίσης στοχεύει να γίνει ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι και αυτή μια επιλογή για την ΕΕ;
Λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, η Τουρκία ήδη λαμβάνει φυσικό αέριο από διάφορες πηγές και μετά το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου θα γίνει βασική χώρα διέλευσης στην Περιφέρεια. Ο Νότιος Διάδρομος στοχεύει στη μεταφορά φυσικού αερίου από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή στις ευρωπαϊκές αγορές. Θα βοηθήσει επίσης στην διαφοροποίηση της προμήθειας και την αύξηση των ποσοτήτων για την ικανοποίηση των αυξανόμενων αναγκών της Τουρκίας για φυσικό αέριο. Ο Νότιος Διάδρομος θα προσφέρει στην Ευρώπη ένα τέταρτο βασικό διάδρομο φυσικού αερίου ο οποίος σταδιακά θα ενισχύσει την διαθεσιμότητα αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή της Κασπίας και θα αυξήσει τις εισαγωγές για την κάλυψη των αναγκών της ΕΕ.

Ο στρατηγικός στόχος της Κύπρου είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Πρόσφατα είδαμε ένα χάρτη της υπηρεσίας Υποδομών Φυσικού Αερίου της ΕΕ, ο οποίος περιλαμβάνει το τερματικό στο Βασιλικό. Ποιες είναι οι σκέψεις σας για αυτό το στόχο και πώς σκοπεύετε να υποστηρίξετε την υλοποίηση του. Θα στηρίξει και οικονομικά την Κύπρο η ΕΕ;
Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Κύπρο, οι αρχές σκέφτονται την δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης στο Βασιλικό. Σε αυτό το πλαίσιο οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν μαζί μας και φυσικά εμείς είμαστε θετικοί στο να συνεργαστούμε μαζί τους ούτως ώστε να βρούμε μια οικονομικά βιώσιμη λύση μεταφοράς αερίου από την Κύπρο στην υπόλοιπη ΕΕ καθώς μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό μέσο διαφοροποίησης του εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο. Από τη στιγμή που το θέμα της αποθήκευσης σχετίζεται με το τερματικό, έχει χαρακτηριστεί ως έργο κοινού ενδιαφέροντος όσον αφορά την ανάπτυξη διευρωπαϊκών ενεργειακών υποδομών, η Κύπρος μπορεί να υποβάλει αίτηση για χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος «Συνδέοντας την Ευρώπη». Συνολικά για αυτό το πρόγραμμα μέχρι το 2020 αντιστοιχούν 5,85 δις ευρώ. Η πρώτη πρόσκληση στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού είναι ήδη σε εξέλιξη.

Ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους Ευρωπαίους πολίτες για το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας;
Το μήνυμα μου είναι ότι χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και εθνικό επίπεδο στην προσπάθεια μας να αντιμετωπίσουμε τις ενεργειακές μας προκλήσεις. Η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για την Ενεργειακή Ασφάλεια από το 2020 μέχρι το 2030, δεν διαχωρίζει το κομμάτι της ενέργειας από το πλαίσιο για που αφορά τις κλιματικές αλλαγές, το οποίο η Ευρώπη στοχεύει να επιτύχει μέχρι το 2050. Μέτρα πρέπει να ληφθούν και από την πλευρά των προμηθευτών για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, για τη βελτίωση της διασύνδεσης, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς και για την ανάπτυξη εγχώριων ενεργειακών πόρων της Ευρώπης. Επιπλέον πρέπει να μιλάμε με μια φωνή στην διεθνή σκηνή προκειμένου να αυξηθεί η διαπραγματευτική ισχύ μας έναντι των κυριότερων ενεργειακών εταίρων μας. Για να συνοψίσω νομίζω ότι υπάρχει σαφής λόγος για να δράσουμε ούτως ώστε να βελτιώσουμε την ενεργειακή μας ασφάλειας.
zannettos@sigmalive.com