10 Ιουλίου 2014

Συμφωνία… παράκαμψης της Ουκρανίας

 Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρώφ (αριστερά) και της Σλοβενίας Καρέλ Ερζαβέκ, στο Μάριμπορ  REUTERS/Srdjan Zivulovic
Αλλο ένα στρατηγικό βήμα προς τη μελλοντική παράκαμψη της Ουκρανίας ως βασικού «αγωγού» του φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη έκανε χτες η Ρωσία, υπογράφοντας συμφωνία με τη Σερβία για τη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου South Stream. Τη συμφωνία, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, υπέγραψε χθες η θυγατρική της ρωσικής ενεργειακής Gazprom, η Centrgaz, με την κρατική εταιρεία φυσικού αερίου της Σερβίας Srbijagas για την κατασκευή τμήματος του αγωγού South Stream που θα διέρχεται τη χώρα.Πρόκειται αναμφίβολα για μια σημαντική ρωσική επιτυχία, αφού έρχεται να προστεθεί στις αντίστοιχες πρόσφατες συμφωνίες με τη Βουλγαρία, την Αυστρία και την Ουγγαρία, κόντρα στις έντονες ευρωπαϊκές πιέσεις που έχουν στόχο την απομόνωση της Μόσχας και την ενεργειακή «στροφή» της Ευρώπης προς άλλες πηγές τροφοδοσίας με υδρογονάνθρακες. Την ικανοποίησή του εξέφρασε και ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Βούτσιτς, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, δηλώνοντας πως η κατασκευή του αγωγού «είναι προς το συμφέρον της Σερβίας».


Σύμφωνα με χτεσινή δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, που επισκέπτεται τη Σλοβενία, «είναι προς το συμφέρον όλων μας, οι χώρες που έχουν αναλάβει το έργο μέσω διακρατικών συμφωνιών να μη διακόψουν τη συμμετοχή τους. [...] Είμαστε πεπεισμένοι πως είναι απαραίτητο να αφαιρεθούν όλα τα τεχνητά εμπόδια που προκύπτουν και ανακόπτουν την πορεία του South Stream και οι χώρες να εκπληρώσουν τις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογράψει», συμπλήρωσε ο Λαβρόφ, τονίζοντας πως η υλοποίηση του South Stream, έργο το οποίο έχει κατά τόπους μπλοκαριστεί από την Ε.Ε. λόγω της αναταραχής στην Ουκρανία, «θα συμβάλει σοβαρά στην περίπλοκη ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Να σημειωθεί εδώ ότι η Ρωσία ανακοίνωσε χτες διά του προσωπάρχη του Κρεμλίνου Σεργκέι Ιβανόφ ότι τα έργα κατασκευής του γιγαντιαίου ενεργειακού ρωσικού αγωγού που θα προμηθεύει με φυσικό αέριο την Κίνα «θα ξεκινήσουν άμεσα», ενώ το κόστος του στρατηγικής σημασίας αγωγού υπολογίζεται πλέον στα 60-70 δισ. δολάρια!

Γ.Τσ.-EFSYN,GR