10 Ιουλίου 2014

Χλιαρή Τουρκική παρέμβαση για τη σφαγή στη Γάζα

Μια χλιαρή ανακοίνωση την Τρίτη ημέρα των βίαιων συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έβγαλε την Τετάρτη το πρωί το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δείγμα ότι η Άγκυρα έχει ρίξει τους τόνους της έντονης αντιπαράθεσης με το Ισραήλ. Στην ανακοίνωση η Τουρκία επιρρίπτει ευθύνες στο Ισραήλ, λέγοντας ότι η η στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γάζας θα προκαλέσει δικαιολογημένη αγανάκτηση, καθώς προκαλέι πόνο σε αθώους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες αποκλεισμού για πολλά χρόνια. Η Τουρκία καλεί το Ισραήλ να θέσει άμεσα τέρμα τις επιθέσεις και να πάψει να ασκεί μεθόδους συλλογικής τιμωρίας στη Γάζα. Παράλληλα κάνει έκκληση παρέμβασης των Ηνωμένων Εθνών. Τέλος καλεί όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, ώστε να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση της βίας. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Μαϊου του 2010 οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ είχαν διαρραγεί όταν Ισραηλινές δυνάμεις επιτέθηκαν σε νηοπομπή που είχε σκοπό να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό στη Γάζα. Η επίθεση εκδηλώθηκε πάνω στο πλοίο Mavi Marmara τουρκικού νηογολίου προκαλώντας 8 νεκρούς και συλλαμβάνοντας όλο το πλήρωμα καθώς και τα πληρώματα άλλων τεσσάρων πλοίων της νηοπομπής.

Τον Μάρτιο του 2013, μετά την επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στο Ισραήλ, ο νέος πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεφωνική συνομιλία του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε συγγνώμη για «όποια λάθη που μπορεί να οδήγησαν» στο θάνατο των εννέα τούρκων ακτιβιστών, με τον τελευταίο να την κάνει αποδεκτή

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα ηγετικά στελέχη της Χαμάς, ο Σάλεχ Αλ Αρούρι, βρίσκεται στην Τουρκία, προστατευόμενος του πρωθυπουργού και υποψήφιου για την προεδρία της χώρας Ταγίπ Ερντογάν. Ο Αρούρι έχει φωτογραφηθεί από το Ισραήλ ως ένας διοργανωτής της απαγωγής και δολοφονίας των τριών εφήβων στη Δυτική Όχθη, γεγονός που απετέλεσε την αφορμή της έναρξης του νέου κύκλου αίματος στη Γάζα.
http://www.capital.gr/News.asp?id=2060774


Πηγή:www.capital.gr