03 Ιουλίου 2014

Ιράκ: Υποταγή και παράδοση όπλων ζητεί από τους υπόλοιπους σουνίτες αντάρτες το Ισλαμικό Κράτος Δυσαρέσκεια στους κόλπους των σουνιτικών φυλών


Το ριζοσπαστικό παρακλάδι της Αλ Κάιντα, το οποίο έχει αυτονομηθεί σε Συρία και Ιράκ και πρόσφατα συνέστησε «Ισλαμικό Κράτος» ζήτησε από τους υπόλοιπους σουνίτες αντάρτες οι οποίοι συμμετέχουν στην εξέγερση ενάντια στην σιιτική εξουσία της Βαγδάτης, στο Ιράκ, να παραδώσουν τα όπλα τους, αφού πρώτα δώσουν όρκο υποταγής στην ηγεσία των ακραίων ισλαμιστών.
Το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξε σε χαλιφάτο τις περιοχές τις οποίες ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία.Οι υπόλοιπες σουνιτικές ανταρτικές ομάδες βρίσκονται τώρα εγκλωβισμένες ανάμεσα σε μια εχθρική σιιτική εξουσία, την οποία πολεμούν, και το Ισλαμικό Κράτος το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί στις περιοχές τους.


Το Ισλαμικό Κράτος έχει καταστείλει κάθε αντιπολίτευση στις περιοχές τις οποίες ελέγχει στη Συρία, ακόμη και εκείνη του Μετώπου Αλ Νούσρα, επίσημου συριακού παρακλαδιού της Αλ Κάιντα, με το οποίο ενίοτε συνεργάζεται.
Πρόσφατα, το Ισλαμικό Κράτος κατέλαβε την σημαντική πόλη Αλ  Μπου Καμάλ, ελέγχοντας πλέον το βασικό συνοριακό πέρασμα από την Συρία στο Ιράκ, μετά από τρεις ημέρες μαχών με άλλες ανταρτικές συριακές οργανώσεις.

 
Ήδη έχει εγκαταστήσει στην περιοχή σημεία ελέγχου και προβαίνει σε συλλήψεις αντιπάλων του. Οι μη ισλαμιστικές σουνιτικές ανταρτικές ομάδες στο Ιράκ, οι οποίες αποτελούνται από μέλη σουνιτικών φυλών, καθώς και πρώην στρατιωτικούς και οπαδούς του κοσμικού κόμματος Μπάαθ, το οποίο βρισκόταν στην εξουσία για δεκαετίες με επικεφαλής τον Σαντάμ Χουσεΐν.

 
Πηγές των φυλών και των υπόλοιπων ανταρτών τόνιζαν ότι μετά από δύο ημέρες συνομιλιών στην Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος τους ξεκαθάρισε ότι πρέπει να δώσουν όρκο υποταγής στο νέο χαλιφάτο και ότι μόνον οι άνδρες της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης έχουν δικαίωμα να φέρουν όπλα.
Ακόμη και αν δεχθούν τον όρκο, θα πρέπει να παραδώσουν τα όπλα τους στους τζιχαντιστές.
Σύμφωνα με ανώτερη πηγή από την πλευρά των μετριοπαθών σουνιτών ανταρτών του Ιράκ, «λαθρεπιβάτες σφετερίστηκαν την επανάστασή μας».
http://www.naftemporiki.gr/