Λευκωσία: Σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λονδίνο φαίνεται να καταλήγουν τα περισσότερα χρήματα που πληρώνονται από την «επιτροπή ακινήτων περιουσιών» στα κατεχόμενα προς Ελληνοκύπριους για την εξαγορά των περιουσιών τους. Αποτέλεσμα τούτου είναι τα χρήματα από το ξεπούλημα ελληνοκυπριακών περιουσιών να στέλνονται στο εξωτερικό μέσω τραπεζικών ιδρυμάτων που λειτουργούν στα κατεχόμενα.

Η πρακτική που ακολουθούσε η «επιτροπή» στο παρελθόν ήταν να υποχρεώνει τους Ελληνοκύπριους να ανοίγουν λογαριασμό σε κάποιο από τα τραπεζικά ιδρύματα που λειτουργούν στα κατεχόμενα, κυρίως υποκαταστήματα τουρκικών τραπεζών, αλλά και μιας βρετανικής.


Αφού γινόταν η κατάθεση του ποσού που αποφάσιζε η «επιτροπή» ως αποζημίωση επί της ακίνητης περιουσίας για την οποία γινόταν καταχώρηση, μετά από συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μπορούσε να γίνει ανάληψη ή μεταφορά σε άλλο λογαριασμό σε άλλη χώρα. Στη συνέχεια, η δραστηριότητα αυτή γινόταν μέσω της βρετανικής τράπεζας HSBC, η οποία λειτουργεί υποκαταστήματα και στα κατεχόμενα. Αυτό προσέφερε την ευκαιρία -και την οποία πολλοί εκμεταλλεύθηκαν-, τα χρήματα που κατέθετε η «επιτροπή» ο Ελληνοκύπριος μπορούσε στη συνέχεια να τα μεταφέρει σε άλλο λογαριασμό στην ίδια τράπεζα στη Βρετανία. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που οι αποζημιώσεις που ανακοινώνονται από την «επιτροπή» είναι σε στερλίνες Αγγλίας και όχι σε οποιοδήποτε άλλο νόμισμα, π.χ. ευρώ ή δολάρια.

Μέσω αυτή της διαδικασίας, που είναι και η συνήθης πρακτική όσων ξεπούλησαν τις περιουσίες τους στο κατοχικό καθεστώς, τα χρήματα αυτά δεν φαίνονται πουθενά στα τραπεζικά ιδρύματα που λειτουργούν στις περιοχές που ελέγχουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Από τα 176 και πλέον εκατομμύρια στερλίνες που πλήρωσε ως αποζημίωση η «επιτροπή», ελάχιστα ήταν τα ποσά που μεταφέρθηκαν στις ελεύθερες περιοχές. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού παραμένει σε τραπεζικούς λογαριασμούς εκτός του εδάφους που ελέγχουν οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, και κυρίως στη Βρετανία. Υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις όπου χρησιμοποιήθηκαν ποσά για την αποπληρωμή χρεών στις ελεύθερες περιοχές.

Παρόλο ότι πολλές φορές, ιδιαίτερα τον τελευταίο ένα χρόνο, η πολιτική ηγεσία ασχολήθηκε με το θέμα των αιτήσεων των Ελληνοκυπρίων στην «επιτροπή ακινήτων περιουσιών», εντούτοις μέχρι τώρα δεν ασχολήθηκε με την πτυχή εκείνη που αφορά τα ποσά των αποζημιώσεων. Δηλαδή την εξεύρεση τρόπων ώστε να επιδιωχθεί ο «επαναπατρισμός» των χρημάτων που πληρώθηκαν υπό τη μορφή αποζημίωσης από την «επιτροπή».

Το γεγονός αυτό βολεύει αρκετούς εξ εκείνων που πουλούν τις περιουσίες τους, όχι γιατί έχουν πραγματικές ανάγκες αλλά γιατί το ποσό που θα εισπράξουν είναι ιδιαίτερα σημαντικό λαμβανομένου υπόψη ότι αυτό δεν θα εμφανίζεται σε κάποιο λογαριασμό και οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν θα είναι σε θέση να ασκήσουν έλεγχο.
Μια από τις τελευταίες αποφάσεις που έλαβε η «επιτροπή» αφορά ακίνητη περιουσία στην κατεχόμενη Βασίλεια για την οποία πλήρωσε ως αποζημίωση το ποσό των 3,2 εκατομμυρίων στερλινών. Τα χρήματα αυτά, στη βάση της πάγιας πρακτικής, θα κατατεθούν σε τραπεζικό λογαριασμό σε τραπεζικό ίδρυμα που λειτουργεί στα κατεχόμενα. Απ' εκεί και πέρα ο «εκατομμυριούχος πρόσφυγας» μπορεί να τα μεταφέρει είτε στη Βρετανία είτε οπουδήποτε αλλού χωρίς να τον ελέγξει οποιοσδήποτε. Την ίδια ώρα όμως μπορεί και να επωφελείται από τα διάφορα προγράμματα της κυπριακής Κυβέρνησης.
Η «επιτροπή» έχει πληρώσει μέχρι και τις 25 Ιουλίου 176.275.493 στερλίνες ως αποζημιώσεις για συνολική έκταση γης που φτάνει τα 12 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Το ποσό αυτό αφορά 578 αποφάσεις που έχει λάβει η «επιτροπή» για να πληρώσει αποζημίωση προς Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες ακινήτων στα κατεχόμενα.

Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσης