29 Ιουλίου 2014

Το Κουρδικό παραμένει στην (προεκλογική) επικαιρότητα

Ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου βρέθηκε κι αυτός σε περιοχές με κυρίαρχο το κουρδικό στοιχείο (φωτ. από την περιοδεία στο Ντιγιαρμπακίρ)
http://www.rizospastis.gr/wwwengine/story.do?id=8051120Οτι θα εγκρίνει πιθανό νομοσχέδιο το οποίο θα ανοίγει το δρόμο για την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν τόνισε ο Εκμελεντίν Ιχσάνογλου, υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου με τη στήριξη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και του κόμματος «Εθνικιστικό Κίνημα» (MHP), περιοδεύοντας στο ανατολικό Ντιγιαρμπακίρ. «Ο Πρόεδρος θα έπρεπε να εγκρίνει οτιδήποτε εγκρίνουν η κοινωνία και το Κοινοβούλιο», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρώην επικεφαλής του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, που ισχυρίστηκε ότι θέλει να κάνει την Τουρκία «μια πιο ειρηνική χώρα».
Η παραπάνω δήλωση είναι ενδεικτική του πόσο αξιοποιούνται οι προσδοκίες της κουρδικής κοινότητας στην ενδοαστική αντιπαράθεση που κλιμακώνεται στην Τουρκία, ενόψει και των εκλογών της 10ης Αυγούστου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο σημερινός πρωθυπουργός και υποψήφιος του AKP, Ρ. Τ. Ερντογάν, φέρεται να έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες βδομάδες τις συναντήσεις του με παράγοντες των Κούρδων, όχι μόνο στο πλαίσιο των «ειρηνευτικών συνομιλιών» που αναβάθμισε η κυβέρνηση και με το πρόσφατο νομοσχέδιο (συναντήσεις έγιναν πρόσφατα και με εκπροσώπους του αυτόνομου μέχρι σήμερα ιρακινού Κουρδιστάν, με το οποίο η Αγκυρα ήδη αναπτύσσει οικονομικές συναλλαγές, παρά τις αντιρρήσεις μάλιστα της Βαγδάτης). Αστικά ΜΜΕ εμφανίζουν μάλιστα τον Ερντογάν - σε μια από αυτές τις συναντήσεις - «για πρώτη φορά» να μην έκλεισε την πόρτα στην προοπτική της δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού κράτους, εκφράζοντας ταυτόχρονα «προβληματισμούς».
Βεβαίως, ανεξάρτητα από το τι σχέδια έχουν ακριβώς ο Ερντογάν, το κόμμα του και η μερίδα της αστικής τάξης που τον στηρίζει, οι εξελίξεις στην ευρύτερη Μέση Ανατολή - των οποίων το Κουρδικό αποτελεί κρίσιμο «κρίκο» - είναι γοργές, προκαλώντας κινητικότητα και διεργασίες σε όλα τα «στρατόπεδα» που είναι λογικό να αναζητούν τρόπους πρόσβασης σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαια και ενεργειακούς πόρους.
 
Επαφές με επιχειρηματίες
Την ίδια στιγμή, οι υποψήφιοι εντείνουν τις άμεσες επαφές τους με τους επιχειρηματίες, προκειμένου να ανταλλαγούν και απόψεις για την ενίσχυση της καπιταλιστικής τουρκικής οικονομίας. Ετσι, ο Ερντογάν πρόκειται την επόμενη βδομάδα να συναντηθεί με τους επικεφαλής των Επιμελητηρίων Εμπορίου και Βιομηχανίας. Τα στελέχη των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων φέρονται - μεταξύ άλλων - έτοιμα να εκφράσουν την ανησυχία τους για τη μείωση των εμπορικών συναλλαγών με τη Συρία και το Ιράκ. Τον περασμένο μήνα, οι εξαγωγές στο Ιράκ εμφάνισαν πτώση κατά 19%. Τα «σημάδια» θεωρούνται ανησυχητικά με δεδομένο ότι στόχος της Τουρκίας είχε τεθεί να αυξηθούν φέτος οι εξαγωγές κατά 10%.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει τις συλλήψεις στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του «παράλληλου κράτους» και ενώ βαθαίνει η «κόντρα» με τον ισλαμιστή επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται να έχει ισχυρό έρεισμα στους κύκλους της αστυνομίας, των δικαστικών και των μυστικών υπηρεσιών. Ετσι, χτες, διατάχθηκε η σύλληψη 12 ακόμα αστυνομικών. Ανάμεσά τους ήταν και ο Φουάτ Αλί Γιλμαζέρ, αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών της Κωνσταντινούπολης, που κατηγορείται ως αρχηγός «εγκληματικής οργάνωσης», όπως μετέδωσε και το δίκτυο CNN Turk.

Οσον αφορά την ίδια την εκλογική διαδικασία, οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό άρχισαν χτες να ψηφίζουν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους που συγκρότησαν οι υπηρεσίες τελωνείων δημιουργώντας 42 εκλογικά τμήματα στα σύνορα της χώρας, σε σημεία χερσαίας διέλευσης, αεροδρόμια και λιμάνια που θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 10 Αυγούστου. Εκεί θα ψηφίσουν κυρίως Τούρκοι οι οποίοι ζουν σε κοντινές χώρες ή περνούν από τη χώρα τους καθ' οδόν προς κάποιον άλλο προορισμό. Μέχρι σήμερα, οι Τούρκοι όφειλαν να επιστρέφουν στη χώρα τους για να ψηφίσουν.