02 Ιουλίου 2014

Ο φόβος του ισλαμικού εξτρεμισμού αυξάνεται στις μουσουλμανικές χώρες

http://www.skai.gr/files/temp//002A954E549D2CA211B02F750D3B9A26.jpg
Ο φόβος του ισλαμικού εξτρεμισμού μεγαλώνει στις μουσουλμανικές χώρες, από τη Μέση Ανατολή έως τη νότια Ασία, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιοποιήθηκε στις ΗΠΑ.

Ο φόβος αυτός έχει αναπτυχθεί εδώ κι ένα χρόνο, αφενός εξ αιτίας του πολέμου στη Συρία που συνεχίζει να μαίνεται και όπου μετέχουν ισλαμιστικά κινήματα και αφετέρου εξ αιτίας των αιματηρών επιθέσεων του εξτρεμιστικού κινήματος Μπόκο Χαράμ στη Νιγηρία, συμπεραίνει το αμερικανικό ινστιτούτο Pew που διεξήγαγε δημοσκόπηση σε δείγμα τουλάχιστον 14.200 ερωτηθέντων σε 14 μουσουλμανικές χώρες.


Τα ισλαμικά κινήματα όπως η Αλ Κάιντα, η Χεζμπολάχ, η Μπόκο Χαράμ ή η Χαμάς αρχίζουν να χάνουν επίσης υποστηρικτές. Ο αριθμός επίσης των ανθρώπων που τάσσονται υπέρ των επιθέσεων αυτοκτονίας εναντίον αμάχων έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε από τις 10 Απριλίου έως τις 25 Μαΐου, δηλαδή πριν από την επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε στις 9 Ιουνίου που αποκαλείται Ισλαμικό Κράτος στο βόρειο και κεντρικό Ιράκ.

Στον Λίβανο, που συνορεύει με τη Συρία, το 92% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι φοβάται άνοδο του ισλαμικού εξτρεμισμού, ένα ποσοστό αυξημένο κατά 11 μονάδες σε σχέση με το 2013, που κατανέμεται σχεδόν ίσα μεταξύ των σιιτικών, σουνιτικών και χριστιανικών κοινοτήτων της χώρας.

Η ανησυχία αυξάνεται επίσης στην Ιορδανία και την Τουρκία, δύο όμορες χώρες, γειτονικές της Συρίας που φιλοξενούν χιλιάδες πρόσφυγες από την έναρξη της σύγκρουσης τον Μάρτιο του 2011.

Οι Ιορδανοί, σε ποσοστό 62%, εκφράζουν την ανησυχία τους για τον ισλαμικό εξτρεμισμό, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 13 μονάδες σε σχέση με το 2012. Στην Τουρκία, το 50% των πολιτών διακατέχεται από τον ίδιο φόβο, ποσοστό που αυξήθηκε κατά 18 μονάδες σε σχέση με το 2012.

"Στην Ασία, ισχυρές πλειοψηφίες στο Μπανγκλαντές (69%), στο Πακιστάν (66%) και στη Μαλαισία (63%) εκφράζουν ανησυχία για τον ισλαμικό εξτρεμισμό", σύμφωνα με το Pew.

Το ποσοστό αυτό είναι ωστόσo αρκετά μικρότερο στην Ινδονησία, μια από τις πλέον πολυπληθείς μουσουλμανικές χώρες, με το 40% των κατοίκων να δηλώνει ανησυχία.

Οι Νιγηριανοί στην πλειοψηφία τους (79%) δηλώνουν την αντίθεσή τους στην οργάνωση Μπόκο Χαράμ που απήγαγε τον Απρίλιο 200 κορίτσια από το σχολείο τους, ενώ το 59% των Πακιστανών δηλώνει ότι απεχθάνεται τους Ταλιμπάν.

Η πλειοψηφία των Παλαιστινίων (53%) έχει αρνητική γνώμη για τη Χαμάς, την οποία το Ισραήλ θεωρεί υπεύθυνη για την απαγωγή και το φόνο των τριών εφήβων. Το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε 63% στη Λωρίδα της Γάζας.

Μόλις το 46% των Παλαιστινίων θεωρεί αιτιολογημένες τις επιθέσεις αυτοκτονίας, έναντι 70% το 2007.