02 Ιουλίου 2014

Εμφύλιος για… το «τουριστόσημο»


tourismΤης Ελλης Πάνου Η Βουλή το ενέκρινε ήδη με γρήγορες διαδικασίες, εκκρεμεί η ψηφοφορία στη Γερουσία, αλλά ο νέος «τουριστικός φόρος» έχει προκαλέσει εμφύλιο στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα στη Γαλλία.Ενώνοντας τη φωνή του με αυτήν των επιχειρηματιών, ο υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος για τον Τουρισμό, Λοράν Φαμπιούς, υποστήριξε με θέρμη ότι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να υιοθετηθεί το μέτρο, χαρακτηρίζοντας το «επικίνδυνο και τελείως αντίθετο με την προώθηση του τουρισμού». Η αύξηση είναι της τάξεως του 500% σε κάθε διανυκτέρευση, δηλαδή από 0,20 έως 1,5 ευρώ φόρο που χρεώνουν σήμερα οι ξενοδόχοι για κάθε βραδιά διαμονής των πελατών τους, το ποσόν θα φτάνει έως τα 8 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου.


Η αμφιλεγόμενη τροποποίηση που κατέθεσαν Σοσιαλιστές βουλευτές την περασμένη εβδομάδα προβλέπει ακόμα άλλα 2 ευρώ για όσους τουρίστες διανυκτερεύουν στο Παρίσι, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι υποδομές των μεταφορών!

Αυτονόητο ήταν οι επιβαρύνσεις στον τουρισμό -«φόρο διαμονής» τον λένε οι Γάλλοι- να κάνουν έξαλλους τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες του κλάδου. «Να καθιερώσει κανείς δυο νέους φόρους μέσα σε ένα 24ωρο χωρίς καμία διαβούλευση με τον κλάδο… είναι τελείως ανεύθυνο» δήλωσε αρκετά οργισμένος ο Ρονάλντ Εγκί, πρόεδρος του οργανισμού UMIH που εκπροσωπεί τα συμφέροντα 80.000 επιχειρηματιών του τουρισμού, απαιτώντας από το Κοινοβούλιο και την κυβέρνηση «να σταματήσει άμεσα αυτή τη σφαγή για επιχειρήσεις, η πλειονότητα των οποίων είναι γαλλικές».

Για σοβαρές συνέπειες προειδοποίησε και ο πρόεδρος της Accor- της μεγαλύτερης ξενοδοχειακής αλυσίδας στην Ευρώπη σε αριθμό κρεβατιών. «Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και για τον κλάδο και για τη Γαλλία ως τουριστικό προορισμό», είπε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Journal du Dimanche», ο Σεμπαστιέν Μπαζίν, χαρακτηρίζοντας τα μέτρα «αμαρτωλά και επικίνδυνα» και τη θετική ψηφοφορία στη Βουλή «διπλό χτύπημα», κάτι σαν προδοσία, εκ μέρους της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές, από την άλλη πλευρά, ελπίζουν αυτή η τεράστια αύξηση του «τουριστικού φόρου» να φέρνει στα κρατικά ταμεία περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, «διευκολύνοντας» κάπως την κυβέρνηση που βρίσκεται σε οικονομική στενωπό.

Ο τουρισμός είναι μια από τις βασικές βιομηχανίες της Γαλλίας, απασχολώντας 2 εκατομμύρια εργαζόμενους και συνεισφέροντας 7% στο συνολικό ΑΕΠ το 2012, μια χρονιά που η χώρα αναδείχθηκε σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, υποδεχόμενη 83 εκατομμύρια επισκέπτες. Τα ξενοδοχεία στο Παρίσι ήδη θεωρούνται από τα πλέον ακριβά της Ευρώπης, σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό ιστότοπο Trivago, που συνέκρινε τις τιμές: ένα δίκλινο στη γαλλική πρωτεύουσα φέτος, κατά μέσον όρο, στοιχίζει 220 ευρώ, 188 στη Φλωρεντία, 145 στη Βαρκελώνη και 182 ευρώ στο Αμστερνταμ. Από τις 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, μόνο το Λονδίνο και η Βενετία ήταν πιο ακριβές πόλεις από το Παρίσι.