11 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Oι «τζιχαντιστές» κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο

Στο μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ στην πόλη Μπαϊτζι προωθήθηκαν οι μαχητές της οργάνωσης ΙΚΙΛ. Οι ισλαμιστές αντάρτες κρατούν ομήρους 48 διπλωμάτες στο τουρκικό προξενείο στη Μοσούλη. Υπό τον έλεγχο των ανταρτών και η πόλη Τικρίτ.
Ιράκ: Oι «τζιχαντιστές» κατέλαβαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο-Όμηροι Τούρκοι διπλωμάτες
Οι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε (ΙΚΙΛ), που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους την πόλη της Μοσούλης, προωθήθηκαν προς την πόλη Μπαϊτζί, όπου λειτουργεί μεγάλη μονάδα διύλισης πετρελαίου, πυρπόλησαν το δικαστικό μέγαρο και ένα αστυνομικό τμήμα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.Τα διυλιστήρια της πόλης φυλάσσονταν από δύναμη 250 φρουρών. Σύμφωνα με τις πηγές ασφαλείας, οι τζιχαντιστές του ΙΚΙΛ έστειλαν αντιπροσωπεία από σεΐχηδες τοπικών φυλών για να τους πείσουν να αποσυρθούν. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι φρουροί πείσθηκαν να αποσυρθούν υπό τον όρο ότι θα μεταφερθούν ασφαλώς σε άλλη πόλη.Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, οι αντάρτες του ΙΚΙΛ προειδοποίησαν την τοπική αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις να μην προβάλουν αντίσταση.Οι δυνάμεις του ΙΚΙΛ έφθασαν χθες το βράδυ στην πόλη με 60 οχήματα και απελευθέρωσαν κρατουμένους.

Τα διυλιστήρια του Μπαϊτζί είναι τα μεγαλύτερα στο Ιράκ και προμηθεύουν με πετρέλαιο τις περισσότερες επαρχίες της χώρας.Περισσότεροι από 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Μοσούλη και τη γύρω περιοχή μετά την κατάληψή της από τους τζιχαντιστές, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Οργάνωση Μετανάστευσης.Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, οι τχιζαντιστές που πλέον ελέγχουν την Μοσούλη, ολόκληρη την επαρχία της Νινευί και τμήματα των επαρχιών Κιρκούκ και Σαλαχεντίν, περιπολούν σήμερα στην πόλη και καλούν με τηλεβόες τους υπαλλήλους να μεταβούν στις εργασίες τους, ενώ έχουν πάρει θέσεις κοντά στις δημόσιες υπηρεσίες και τις τράπεζες. Παράλληλα, συνεχίζεται η μαζική έξοδος των κατοίκων προς το ιρακινό Κουρδιστάν.

Toυρκία: Καλεί έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ - Απειλεί με αντίποινα αν πάθουν κάτι οι όμηροι

H Τουρκία έχει καλέσει έκτακτη σύσκεψη του ΝΑΤΟ για να συζητηθεί η κατάσταση στο Ιράκ, δήλωσε στο Reuters Τούρκος αξιωματούχος.Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε κρατούν ομήρους 80 τούρκους πολίτες, τους οποίους έπιασαν σε δύο διαφορετικές επιθέσεις στην Μοσούλη στο βόρειο Ιράκ.Το υπουργείο επεσήμανε ότι 49 τούρκοι πολίτες κρατούνται όμηροι μετά την κατάληψη του τουρκικού προξενείου στη Μοσούλη σήμερα, όπως και 31 ακόμη, οδηγοί φορτηγών που απήχθησαν χθες Τρίτη από έναν σταθμό ανεφοδιασμού στην ίδια πόλη.Μεταξύ των ομήρων που απήχθησαν από το τουρκικό προξενείο, και οι οποίοι έχουν μεταφερθεί σε μια βάση των ανταρτών του ΙΚΙΛ, πιστεύεται ότι βρίσκονταιτουλάχιστον δύο παιδιά, όπως και ο πρόξενος Εζτούρκ Γιλμάζ.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου προειδοποίησε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε αντίποινα στην περίπτωση που οι αντάρτες κάνουν κακό σε κάποιον από τους Τούρκους ομήρους, επισημαίνοντας ότι κανείς δεν θα πρέπει να «δοκιμάζει» την ισχύ της Τουρκίας.
«Αυτή τη στιγμή προχωρούμε σε μια ήρεμη διαχείριση της κρίσης, λαμβάνοντας υπόψη μας την ασφάλεια των πολιτών μας. Αυτό δεν πρέπει να παρανοηθεί. Αν κάποιος βλάψει τους πολίτες και το προσωπικό μας θα είναι αντιμέτωπος με τα πιο σκληρά αντίποινα», υπογράμμισε ο Νταβούτογλου μιλώντας στους δημοσιογράφους από τη Νέα Υόρκη όπου βρίσκεται. Οι δηλώσεις του μεταδόθηκαν απευθείας από την τουρκική τηλεόραση.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ο κ. Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι το προξενείο δεν μπόρεσε να εκκενωθεί πριν την κατάληψη της Μοσούλης από το ΙΚΙΛ εξαιτίας των κινδύνων που θα αντιμετώπιζε το προσωπικό αν εγκατέλειπε το κτίριο.Την ίδια ώρα ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλσυναντώνται με τους επικεφαλής του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και υψηλόβαθμους διπλωμάτες για να εξετάσουν τρόπους αντιμετώπισης της κατάστασης.

Υπό τον έλεγχο των ανταρτών και το Τικρίτ

Οι τζιχαντιστές αντάρτες έθεσαν υπό τον έλεγχό τους την πόλη Τικρίτ στο Ιράκ, πρόκειται για τη δεύτερη πόλη της επαρχίας Σαλαχεντίν που καταλαμβάνουν από χθες Τρίτη, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.Στο μεταξύ μάχες μαίνονται μεταξύ των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας και των ανταρτών στην είσοδο της Σαμάρα, ενώ τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας σε σιιτική συνοικία της Βαγδάτης.«Ολόκληρη η Τικρίτ είναι στα χέρια των ανταρτών», δήλωσε ένας αξιωματικός της αστυνομίας της πόλης, γενέτειρας του πρώην ηγέτη του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν.Η Τικρίτ είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας Σαλαχεντίν και βρίσκεται στη μέση του δρόμου που ενώνει τη Βαγδάτη με τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, τη Μοσούλη.
http://www.euro2day.gr/news/world/article/1224077/irak-sto-megalytero-diylisthrio-ths-horas-oi.html