20 Ιουνίου 2014

Ολέθρια σχέση

O Ομπάμα με τις χθεσινές του δηλώσεις άδειασε τον Μαλίκι και είπε με κομψή διατύπωση ότι αν οι Ιρακινοί δεν μπορούν και δεν θέλουν να κρατήσουν τη χώρα τους ενιαία δεν μπορεί να το κάνει στη θέση τους. Ετσι φαίνεται να τελειώνει η ολέθρια σχέση Ουάσιγκτον-Βαγδάτης, που κρατά 35 χρόνια.Με την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν το 1979 οι ΗΠΑ έσπρωξαν τον Σαντάμ σε έναν οκταετή (1980-88) εξοντωτικό πόλεμο με το Ιράν, που θα είχε λήξει με νίκη της Τεχεράνης αν δεν είχε παρέμβει η Ουάσιγκτον. Οταν δύο χρόνια μετά, το καλοκαίρι του 1990, ο Σαντάμ αναζητούσε την αποφυγή της χρεοκοπίας της καθημαγμένης χώρας τoυ μέσω της αρπαγής του Κουβέιτ, οι ΗΠΑ τον παραπλάνησαν με ένα μήνυμα που θα μπορούσε να εκληφθεί και ως έμμεσο πράσινο φως.

Στη συνέχεια μετά την Καταιγίδα της Ερήμου την άνοιξη του 1991 δημιούργησαν ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο Κουρδιστάν στον Βορρά, ενώ με την πλήρη κατάληψη της χώρας το 2003 δρομολόγησαν την τριχοτόμησή της, η οποία σήμερα αντιμετωπίζεται με αξιοθαύμαστη ψυχραιμία από αμερικανικής πλευράς ως φυσικό φαινόμενο.

Αυτό που δεν κατάλαβαν στη Βαγδάτη ήταν ότι η χρησιμότητα του Ιράκ είχε τελειώσει πρώτον όταν απέτυχε να ανατρέψει το καθεστώς Χομεϊνί ύστερα από στρατιωτική ήττα του Ιράν, και δεύτερον όταν διαπιστώθηκε και η αδυναμία του καθεστώτος Σαντάμ να συντηρήσει έναν παρατεταμένο πόλεμο φθοράς απέναντι στην Τεχεράνη. Την ίδια περίπου εποχή μια άλλη χώρα, η Γιουγκοσλαβία, με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου Ανατολής-Δύσης έχανε τη στρατηγική χρησιμότητα που είχε ως ενδιάμεση ζώνη ανάμεσα στο ΝΑΤΟ και το Σύμφωνο Βαρσοβίας. Στην κρίσιμη περίοδο 1990-91 οι ΗΠΑ αποφασίζουν να αφήσουν τις εξελίξεις να πάρουν τον δρόμο τους περιοριζόμενοι σε σύντομες διορθωτικές στρατιωτικές επεμβάσεις.

Σήμερα η ενότητα όμως του Ιράκ, από ό,τι φαίνεται, δεν αξίζει ούτε τα κόκαλα ενός Αμερικανού πεζοναύτη για να παραφράσουμε τον Μπίσμαρκ, που έλεγε ότι τα Βαλκάνια δεν αξίζουν ούτε τα κόκαλα ενός Πομερανού γρεναδιέρου. Ο Σαντάμ δεν κατάλαβε το 1990 ότι η χρησιμότητά του για τις ΗΠΑ είχε τελειώσει. Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με τον Μαλίκι, που για τον Λευκό Οίκο αποτελεί πια παρελθόν...
kapopoulos@pegasus.gr
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=31706&subid=2&pubid=64025343