20 Ιουνίου 2014

«Αν δεν κάνουμε κάτι εκεί, μετά θα 'ρθουν και εδώ»

Διεθνή συνεργασία για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών σε Μέση Ανατολή, Αφρική και Πακιστάν επιζητούν ΗΠΑ-Βρετανία
Αντάρτες του ΙΚΙΛ σε δράση. Η Δύση ανησυχεί σφόδρα από την εξάπλωσή τους και την πιθανή ύπαρξη μιμητών, στο εγγύς μέλλον Την ανάγκη ενισχυμένης διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση της απειλής των τζιχαντιστών που μάχονται σε πολλά μέτωπα -Ιράκ, Συρία, Πακιστανο-αφγανική μεθόριο και Αφρική- επισημαίνουν αξιωματούχοι των αντιτρομοκρατικών υπηρεσιών και αναλυτές, εκτιμώντας ότι πρόκειται για έναν εξαγώγιμο κίνδυνο.

Αντάρτες του ΙΚΙΛ σε δράση. Η Δύση ανησυχεί σφόδρα από την εξάπλωσή τους και την πιθανή ύπαρξη μιμητών, στο εγγύς μέλλον Στην πρόσφατη ομιλία του στη στρατιωτική ακαδημία West Point, ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα ανήγγειλε τη δημιουργία ενός Ταμείου 5 δισ. δολαρίων για τη διεθνή καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αναφέροντας ειδικότερα τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης του στρατού της Υεμένης, της πολυεθνικής δύναμης στη Σομαλία και των λιβυκών δυνάμεων ασφαλείας όπως και τις επιχειρήσεις στο Μάλι. Η μεγαλύτερη απειλή, επεσήμανε ο Μπαράκ Ομπάμα, δεν προέρχεται πλέον από μια συγκεντρωτική εξουσία της Αλ Κάιντα αλλά κυρίως από προσκείμενα εξτρεμιστικά κινήματα με τοπικούς στόχους αλλά με διασυνδέσεις παντού.
Στο ίδιο πνεύμα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε χθες μιλώντας στο Κοινοβούλιο ότι η κρίση στο Ιράκ δεν πρέπει να υποτιμηθεί ως κάτι που «δεν έχει καμία σχέση με μας», καθώς οι ίδιοι τζιχαντιστές σχεδιάζουν επιθέσεις και στη Βρετανία. Εάν η χώρα δεν συμβάλει στη σταθεροποίηση χωρών όπως το Ιράκ, η Σομαλία, η Νιγηρία και το Μάλι, το πρόβλημα του εξτρεμισμού θα μεταφερθεί και στο βρετανικό έδαφος. Παρόμοιες ανησυχίες εκφράζουν και οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών, επικαλούμενες κυρίως τον κίνδυνο εκ Συρίας, όπως και αναλυτές μεσανατολικών υποθέσεων, που προειδοποιούν ότι η Συρία έχει γίνει το νέο κέντρο της διεθνούς τζιχάντ.

«Τεστ εμπιστοσύνης»
Μια διεθνής συνεργασία όμως με συμμετοχή των περιφερειακών δυνάμεων τόσο στην περίπτωση της Συρίας όπως και στην περίπτωση του Ιράκ δεν είναι όπως αποδεικνύεται στην πράξη εύκολη υπόθεση. Το Ιράν συνέδεσε χθες μια ενδεχόμενη συνεργασία με τις ΗΠΑ στο Ιρακινό με την επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Οπως δήλωσε ο γραμματέας της κυβέρνησης του Ιρανού προέδρου Ρουχάνι σε δημοσιογράφους που τον ρώτησαν για μια τέτοια προοπτική, οι συνομιλίες για τα πυρηνικά «είναι ένα τεστ εμπιστοσύνης. Εάν καταλήξουν σε οριστική λύση, τότε θα μπορούσαν να υπάρξουν ευκαιρίες συζήτησης και άλλων θεμάτων».
Για την ώρα, η Τεχεράνη κρατά κλειστά τα χαρτιά της βεβαιώνοντας από τη μια ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει το Ιράκ αν της το ζητήσει επισήμως, αλλά χωρίς άμεση στρατιωτική επέμβαση, αλλά προειδοποιώντας από την άλλη ότι θα κάνει «τα πάντα» για να υπερασπιστεί του σιιτικούς ιερούς τόπους εντός Ιράκ. Κατά τον πρόεδρο Ρουχάνι, πάρα πολλοί εθελοντές είναι έτοιμοι να μεταβούν στο Ιράκ «για να υπερασπιστούν τους ιερούς τόπους και να εξαλείψουν τους τρομοκράτες». Κι έτσι, αν κάποια στιγμή το Ιράν αποφασίσει να επέμβει, το πρόσχημα είναι έτοιμο.
(Πηγές: AFP-ΑΠΕ-www.guardian.co.uk)