20 Μαΐου 2014

Που αποσκοπεί η επίσκεψη Putin στην Κίνα;

http://www.energypress.gr/resource-api/energypress/contentObject/Poy-aposkopei-h-episkepsh-Putin-sthn-Kina/image?width=220
Ο πρόεδρος Vladimir Putin επισκέπτεται Κίνα. Στο περιθώριο της επίσκεψης, ίσως παραβρεθεί στη Σύνοδο CICA (Συνέδριο για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία), που θα διεξαχθεί στην Σαγκάη στις 20-21 Μαΐου. Γύρω από τις ακτές της Σαγκάης, το ρωσικό ναυτικό θα κάνει επίδειξη ισχύος σε μια κοινή άσκηση με το κινεζικό (για να υπερασπιστούν την κινεζική ακτογραμμή;). Για την Κίνα, θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία να αποδείξει ότι η Κίνα και η Ρωσία είναι «υπεύθυνες» για την ασφάλεια στην Ανατολική Ευρασία. Για τη Ρωσία, θα είναι η κατάλληλη στιγμή να αποδείξει στον κόσμο ότι, παρά τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, η Ρωσία έχει έναν αγαπητό φίλο στο όνομα της Κίνας, τη δεύτερη μεγαλύτερη (υποτίθεται την πρώτη σε πραγματική αγοραστική ισχύ) οικονομία στην κόσμο, με πληθυσμό 1,4 δισεκατομμυρίων.

Αλλά τα πράγαμτα στην Ανατολική Ασία δεν είναι λιγότερο περίπλοκα από ό,τι στην Ουκρανία. Στο Κίεβο, οι δεξιοί ριζοσπαστικοί, οι οποίοι δεν ενεργούν απαραιτήτως υπό τις επίσημες οδηγίες της Αμερικής ,περιπλέκουν ανεπανόρθωτα την κατάσταση. Στην Ανατολική Ουκρανία, οι φιλορώσοι ριζοσπαστικοί αγνόησαν την πρόταση Putin και διεξήγαν δημοψήφισμα στις 11 Μαΐου, ενώ πολλές δημοσκοπήσεις υποδηλώνουν ότι η πλειονότητα των κατοίκων στην Ανατολική Ουκρανία δεν είναι πρόθυμη για συγχώνευση με τη Ρωσία… τα πράγματα είναι θολά εκεί.

Στην Ανατολική Ασία είναι, τα πράγματα είναι faire is foule και foule is faire. Το εάν η Κίνα σε σχέση με τις ΗΠΑ, η Κίνα σε σχέση με την Ιαπωνία ή η Ινδία σε σχέση με την Κίνα, αν και παρουσιάζονται ως ένθερμοι πολιτικοί και στρατιωτικοί ανταγωνιστές, μοιράζονται μεγάλες και στενές οικονομικές σχέσεις. Το Βιετνάμ και οι Φιλιππίνες, οι οποίες έχουν τώρα «θερμές» εδαφικές διαφωνίες με την Κίνα, προωθούν επίσης ενεργά τις οικονομικές σχέσεις με την Κίνα. Αυτό σημαίνει ότι εάν η Κίνα παίρνει υπερβολικά το μέρος της Κίνας σε πολιτικά ζητήματα και ζητήματα ασφάλειας, θα έρθει σε αντιπαράθεση, εάν δεν ανταγωνιστεί, μεγάλες χώρες στην Ανατολική Ασία και θα οδηγήσει τη Ρωσία ακόμη πιο κοντά στην Κίνα.

Η Ρωσία ίσως θεωρεί ότι τα ασιατικά έθνη χρειάζονται έτσι κι αλλιώς τη φιλία με τη Ρωσία για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της τελευταίας. Αλλά ακόμη και εάν η Κίνα μονοπωλεί τους ρωσικούς φυσικούς πόρους, οι Ασιάτες δεν θα τρομοκρατηθούν, διότι η ανάγκη της Κίνας για πετρέλαιο και αέριο αλλού θα υποχωρήσει, και οι τιμές πετρελαίου και αερίου παγκοσμίως μπορεί να σημειώσουν πτώση. Ακόμη και η Ιαπωνία, η οποία φέρεται να «διψά» για πετρέλαιο και αέριο εξαιτίας του ολοκληρωτικού κλεισίματος των πυρηνικών της εργοστασίων, δεν θα γκρινιάξει. Οι εισαγωγές της πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν έχουν αυξηθεί σε φυσικό μέγεθος μετά από τον μεγάλο σεισμό του 2011, και η Ιαπωνία δαπανά τώρα λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια.

Ως εκ τούτου, εάν η Ρωσία συμμαχήσει με την Κίνα τόσο στενά, δεν θα αποξενώσει μόνο τον εαυτό της από τις περισσότερες ασιατικές χώρες, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει τη διάθεση της Κίνας να καταβροχθίσει το νεογέννητό παιδί της Ρωσίας, την Ευρασιατική Ένωση.

Στον άμεσο απόηχο της επίσκεψης του Putin στην Κίνα, θα ακολουθήσει μια αλυσίδα σημαντικών γεγονότων: οι προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία (μπορεί και να αναβληθούν) στις 25 Μαΐου και τα πομπώδη εγκαίνια της «Ευρασιατικής Ένωσης» στις 29 Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας τις επόμενες εβδομάδες θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τη θέση της στην Ανατολική Ασία για χρόνια. Μια περίπλοκη πράξη εξισορρόπησης είναι απαραίτητη για τη Ρωσία.

Η Ρωσία μπορεί να είναι σε θέση να αξιολογήσει ορθά τη σημασία της Ιαπωνίας. Αλλά τείνει να υποτιμά την εξουσία της ASEAN. Το συνολικό ΑΕΠ των χωρών της ASEAN (2,1 τρισ. δολάρια το 2011), είναι στο ίδιο επίπεδο με αυτό της Ρωσίας και η RCEP (Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Εταιρική Σχέση) υπό την αιγίδα τους, μπορεί να γίνει ένα βασικό πλαίσιο για το διεθνές εμπόριο στην Ανατολική Ασία.

Στην Ανατολική Ασία σήμερα, μαζί με την ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση τύπου 19ου αιώνα, προχωράει και η οικονομική ολοκλήρωση τύπου 21ου αιώνα. Το πώς θα διαχειριστεί αυτή η περιοχή, θα είναι ένα καλό τεστ για να αξιολογηθεί η νεωτερικότητα της Ρωσίας.

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.carnegie.ru/eurasiaoutlook/?fa=55613