20 Μαΐου 2014

Η «ατραξιόν» του ψευδοκράτους

http://www.sigmalive.com/application/cache/default/images/news/615x340/%CE%9C%CF%80%CE%AC%CE%B9%CE%BD%CF%84%CE%B5%CE%BD.JPG

ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗ-Ο κατοχικός ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, στην παρουσία του Τούρκου Υπουργού των Εξωτερικών Αχμέτ Ναταβούτογλου, διευκρίνισε ότι θα δεχθεί τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, κάτω από τα σύμβολά του ψευδοκράτους. Είναι πρόδηλο ότι ακόμη και αν έχει καλές προθέσεις ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος, το θετικό κλίμα που θέλει να δημιουργήσει με την επίσκεψή του στην Κύπρο και την προώθησης της υπόθεσης της Αμμοχώστου τελεί εν κινδύνω. Και σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, το εν λόγω ζήτημα είτε θα διευθετηθεί στο πλαίσιο της τελικής «περιεκτικής λύσης» είτε θα πρέπει να γίνει συζήτηση «επί ισορροπημένων ανταλλαγμάτων» όπως είναι:


1. Η λειτουργία του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, που θα σημαίνει και τη διχοτόμηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον αέρα. 2. Η δημιουργία κοινής εταιρίας πετρελαίων και προφανώς την τριχοτόμηση της κυπριακής υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ. 3 Το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Η συνάντηση του κ. Μπάιντεν κάτω από τις σημαίες τους ψευδοκράτους, είναι πρόδηλο ότι θα χρησιμοποιηθεί από την τουρκική πλευρά για την αναγνώρισης χωριστής οντότητας και αποδοχής της από τις ΗΠΑ. Και θα είναι ταυτοχρόνως ασυνεπής ο κ. Μπάντεν, εάν μεταβεί στα κατεχόμενα και συναντηθεί με τον Έρογλου στο λεγόμενο Προεδρικό Μέγαρο, διότι προ ημερών κατάκρινε σφόδρα τον Πρόεδρο Μπούτιν, όταν επισκέφθηκε την Κριμαία, την οποία οι ΗΠΑ θεωρούν κατεχόμενο έδαφος. Βεβαίως, όπως ο ίδιος ο Έρογλου δήλωσε, έχει ήδη ενημερώσει σχετικά τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, ο οποίος, όπως πληροφορίες αναφέρουν, άκουσε τα εξ αμάξης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Τώρα εάν ύδρωσε τ΄ αυτί του ή όχι θα το δούμε στην πράξη.

Όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, εάν δεν γίνουν ορθές κινήσεις ,θα εξελιχθεί σε μπούμερανγκ, που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και θα φέρει σε δύσκολη θέση τον Κύπριο Πρόεδρο, τον οποίο είναι πρόδηλο ότι θέλουν να βοηθήσουν οι Αμερικανοί. Στην ουσία ο Έρογλου και ο Νταβούτογλου έχουν βάλει δυναμίτη στην επίσκεψη Μπάιντεν, και στην εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών.

Εφόσον, όπως έχει δηλωθεί, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έρχεται στην Κύπρο κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου Αναστασιάδη, οφείλει να σεβαστεί και τον ίδιο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Και αυτή η θέση πρέπει να είναι κόκκινη γραμμή! Και πρέπει να τεθεί με σαφήνεια, εάν δεν έχει τεθεί, από τον Πρόεδρο. Αλλιώς γιατί να έρθει; Για να αναβαθμίσει το ψευδοκράτος; Εμείς τον θέλουμε να επισκεφθεί το νησί για να ξεκλειδώσει την πύλη της πόλης της Αμμοχώστου, ώστε να επιστρέψουν και οι υπόλοιποι δήμοι και κοινότητες στο κατεχόμενο βορρά. Για να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα για το σεβασμό των οποίων Έλληνες και Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χύσει το αίμα τους στα πεδία των μαχών.

Θα είναι, προφανώς, τροπή για τον λαό των ΗΠΑ, να έρθει στην Κύπρο ο Αντιπρόεδρος της χώρα του για να ανατρέψει την ιστορία και να πλήξει την δημοκρατική αξιοπρέπεια του Αμερικανού πολίτη στην περίπτωση, κατά την οποία θα γίνει συνάντηση με τον κ. Έρογλου κάτω από τα κατοχικά σύμβολα επί των οποίων απεικονίζεται η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία τον φιλοξενεί.

Όπως μάλιστα η τελευταία απόφαση του ΕΔΑΔ τονίζει: Το ψευδοκράτος δεν είναι απλώς παράνομο, αλλά είναι το εργαλείο που η Τουρκία χρησιμοποιεί για να συνεχίζει την διχοτόμηση. Δεν είναι καθόλου κολακευτικό για την αξιοπιστία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος φλερτάρει ως φαίνεται και με την επόμενη Προεδρία της χώρας του, να μετατρέπεται σε «ατραξιόν» ενός καθεστώτος, το οποίο οι ίδιες οι ΗΠΑ με τη ψήφο τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας (βλέπε ψηφίσματα 541 και 550) χαρακτηρίζουν ως παράνομο. Μη ισχύον!