20 Μαΐου 2014

Η Ευρώπη και όχι οι ΗΠΑ είναι η αιτία για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας

Η τουρκική οικονομία αντιμετωπίζει μεγαλύτερες απειλές από τα προβλήματα στην Ευρώπη παρά από το πρόγραμμα τόνωσης της αμερικανικής οικονομίας που επιβάλλει η Federal Reserve των ΗΠΑ , δήλωσε  εξέχων Αμερικανός οικονομολόγος.«Νομίζω ότι η κύρια αστάθεια της Τουρκίας δεν προκύπτει από την Fed , αλλά μάλλον οδηγείται από τη επιδείνωση της δυνατότητας ανάπτυξης της ευρωζώνης,» δήλωσε πρόσφατα στην εφημερίδα Hürriyet, ο επικεφαλής οικονομολόγος του New York Stock Exchange ,κ. Paul Bennett.
Ο γνωστός οικονομολόγος , ο οποίος θα μιλήσει σε Τούρκους φοιτητές στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης Piri Reis, ως επισκέπτης , κάνει μια ασυνήθιστη προσέγγιση για τα οικονομικά δεινά της Τουρκίας , η οποία θεωρεί ότι η  κύρια πηγή της αδυναμίας της λίρας και του επενδυτικού περιβάλλοντος, είναι το σύστημα αγοράς ομολόγων από την Federal Reserve των ΗΠΑ Ο κ.Bannett είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είχε μειώσει το βασικό επιτόκιο πολιτικής της όσο μπορεί , επιτρέποντας περιθώρια για περαιτέρω ελιγμούς για την τράπεζα .
" Αυτό θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα σωστό βήμα για την τράπεζα , αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει καθυστέρηση στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης . Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την Τουρκία είναι η αδυναμία του Ευρωπαϊκού πραγματικού ακαθάριστου εθνικού προϊόντος να αποκτήσει ανοδική τάση », είπε ."Η κατάσταση αυτή θα πλήξει τη ζήτηση για τα τουρκικά αγαθά και τις υπηρεσίες ", προειδοποίησε .- Balkans.com Business News - 20.05.2014