14 Μαΐου 2014

Τουρκία: Ερμαια υπεργολάβων ακόμη και ανήλικοι ήταν οι ανθρακωρύχοι

Για ζοφερή εικόνα ενός θανάσιμα επικίνδυνου σκλαβοπάζαρου μιλά το BBC
Δ
Η ζοφερή εικόνα ενός θανάσιμα επικίνδυνου σκλαβοπάζαρου αρχίζει να σχηματίζεται λίγες ώρες μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της Μαγνησίας, έξω από τη Σμύρνη. Οπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του βρετανικού BBC Καγκίλ Κασάπογλου «οι συνδικαλιστικές ενώσεις καταγγέλλουν ότι πολλοί από τους εργάτες είχαν υπογράψει συμβόλαια με υπεργολάβους και όχι απευθείας με την ιδιοκτήτρια εταιρία του ορυχείου».
Τουρκία: Ερμαια υπεργολάβων ακόμη και ανήλικοι ήταν οι ανθρακωρύχοι
Σύμφωνα με τις καταγγελίες, σε πολλές περιπτώσεις επρόκειτο για ανεκπαίδευτους και ανειδίκευτους εργάτες, οι οποίοι μετά από μία υποτυπώδη ενημέρωση εντάσσονταν άρον άρον στις βάρδιες, προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή λιγνίτη για τις αυξημένες ανάγκες ενός κοντινού θερμοηλεκτρικού εργοστάσιου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.Η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» γράφει ότι μεταξύ των εργατών που ανασύρθηκαν νεκροί περιλαμβάνεται και ένας έφηβος 15 ετών, γεγονός που προκαλεί εύλογα ερωτήματα για την παράνομη απασχόληση ανηλίκων στο ανθρακωρυχείο του θανάτου.
Μία εισαγγελική έρευνα έχει ήδη ξεκινήσει για την διερεύνιση των συνθηκών υπό τις οποίες συνέβη η πολύνεκρη τραγωδία. Ωστόσο, ο Τούρκος εισαγγελέας Ντουρντού Καβάκ έσπευσε να δηλώσει ότι «ορισμένοι από τους προΐστάμενους, οι οποίοι έπρεπε να συλληφθούν και να καταθέσουν για τα πρώτα στάδια της υπόθεσης, ανασύρθηκαν νεκροί μαζί με τους εργάτες».  

Η δήλωση αυτή προκαταλαμβάνει την κοινή γνώμη για ευθύνες μεταξύ των εργαζομένων στο ανθρακωρυχείο, γεννώντας υποψίες ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να τα «φορτώσει» όλα σε νεκρούς, ενδεχομένως μετά από πολιτικές και επιχειρηματικές πιέσεις, ώστε η απόδοση ποινικών ευθυνών να μην φτάσει στα υψηλά κλιμάκια της ιδιοκτήτριας εταιρείας.

Φουσκώνει κύμα οργής
Αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δημοφιλές στο τουρκικό twitter το χάσταγκ #kazadegilcinayet, που σημαίνει «δολοφονία, όχι ατύχημα». Ενα κύμα οργής φουσκώνει στην Τουρκία τόσο εναντίον της εταιρίας όσο και εναντίον της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τις καταγγελλόμενες ως άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στις στοές εξόρυξης λιγνίτη.

Στην Κωνσταντινούπολη, έξω από τα γραφεία της Soma Holings, ιδιοκτήτριας εταιρείας του μοιραίου λιγνιτωρυχείου της Μαγνησίας, έχουν ήδη συγκεντρωθεί διαδηλωτές που φωνάζουν αντικυβερνητικά συνθήματα και απαιτούν να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για το δυστύχημα. Στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι ανάλογες διαδηλώσεις οργανώνονται τώρα και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας,