15 Απριλίου 2014

ΑΛΙ ΑΧΜΕΤΙ ΠΓΔΜ: Μποϊκοτάζ και του Β' γύρου των προεδρικών εκλογών από το αλβανικό DUI

ΠΓΔΜ: Μποϊκοτάζ και του Β' γύρου των προεδρικών εκλογών από το αλβανικό DUI
Το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στην ΠΓΔΜ, το DUI, θα μποϋκοτάρει και τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 27 Απριλίου και θα συμπέσει με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δήλωσε ο αρχηγός του κόμματος αυτού Αλί Αχμέτι.Ο ηγέτης του DUI εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Αλβανών στην ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος στη χώρα, ανταποκρίθηκε στην έκκληση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος και δεν προσήλθε στις κάλπες που είχαν στηθεί την Κυριακή για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών.Ο κ. Αχμέτι δήλωσε εμφατικά ότι οι Αλβανοί ψηφοφόροι θα προσέλθουν μαζικά στις κάλπες στις 27 Απριλίου, όμως θα ψηφίσουν μόνο για τις βουλευτικές και όχι για τις προεδρικές εκλογές. «Οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν από τρεις μήνες και τώρα δεν υπάρχει καμία ανάγκη για αλλαγή πλεύσης.
Η ιδέα ενός υποψήφιου συναινετικού προέδρου θεωρείται σοβαρότερη από οποιαδήποτε δυνατή στήριξη ενός μεμονωμένου υποψηφίου για την προεδρία. Ο πρόεδρος που θα εκλεγεί θα είναι μονοκομματικός και δεν θα απηχεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα της χώρας που είναι οι Αλβανοί» πρόσθεσε ο κ. Αχμέτι.Από τα αλβανικά κόμματα στην ΠΓΔΜ, υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές είχε μόνο το αντιπολιτευόμενο Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών του Μέντουχ Θάτσι, ο οποίος όμως καταποντίστηκε στις εκλογές της Κυριακής, λαμβάνοντας ποσοστό μόλις 4,5%. Υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό συμμετοχής στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν αρκετά χαμηλό και ανήλθε μόλις στο 49%, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη μεγάλη αποχή των Αλβανών ψηφοφόρων, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στην έκκληση του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος,του DUI του Αλί Αχμέτι  να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο.

Το κόμμα του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού της ΠΓΔΜ δεν είχε δικό του υποψήφιο και μποϋκοτάρισε τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, καθώς η πρόταση του για ένα κοινό προεδρικό υποψήφιο, ευρύτερης αποδοχής, απορρίφθηκε από το κόμμα του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι. Η διαφωνία αυτή των δύο κυβερνητικών εταίρων αποτέλεσε και την αφορμή για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.
Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στην ΠΓΔΜ θα αναμετρηθούν ο απερχόμενος απερχόμενος πρόεδρος της ΠΓΔΜ και υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Γκιόργκι Ιβάνοφ και ο υποψήφιος της αντιπολιτευόμενης Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Στέβο Πεντάροφσκι, με τον πρώτο να θεωρείται επικρατέστερος για μία ακόμη προεδρική θητεία, καθώς στον πρώτο γύρο επικράτησε του βασικού του αντιπάλου με διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων.
ΑΠΕ