02 Μαρτίου 2014

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΕΛΙΑΣ ΓΚΡΟΛ ΣΤΟ «FOREIGN POLICY» Η Γιούλια Τιμοσένκο δεν είναι Μαντέλα, ούτε Εβίτα Περόν

H Γιούλια Τιμοσένκο, ηρωίδα της Πορτοκαλί Επανάστασης του 2004 και μάρτυρας της ουκρανικής αντιπολίτευσης, βγήκε από τη φυλακή. Η στιγμή φέρνει αναπόφευκτα στον νου την αποφυλάκιση του Νέλσον Μαντέλα.
Η Γιούλια Τιμοσένκο δεν είναι Μαντέλα, ούτε Εβίτα ΠερόνΟπως ο Μαντέλα πήγε από τη φυλακή σε ένα στάδιο στο Σοβέτο για να εκφωνήσει την ομιλία που θα καθόριζε την πολιτική του καριέρα, έτσι και η Τιμοσένκο πήγε στην πλατεία της Ανεξαρτησίας. Επισκέφθηκε τα μνημεία των πεσόντων και τους αποκάλεσε ήρωες. Επειτα ανέβηκε στη σκηνή και εκφώνησε μια παθιασμένη ομιλία. «Αυτή είναι δική σας νίκη», είπε στους χιλιάδες συγκεντρωμένους από το αναπηρικό της καροτσάκι και, προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά της, παρουσιάστηκε ως «εγγυητής» της επανάστασης.Υπάρχει ωστόσο ένα πρόβλημα: η Τιμοσένκο δεν είναι Μαντέλα. Εκείνος ήταν ενωτικός και επιζητούσε συμβιβασμούς. Αυτή δημιουργεί συγκρούσεις. Το 2004, οι Ουκρανοί απομάκρυναν τον Γιανουκόβιτς και τοποθέτησαν στην προεδρία τον Βίκτορ Γιουστσένκο, με την Τιμοσένκο σε ρόλο πρωθυπουργού. Αλλά μόλις βρέθηκαν στην εξουσία άρχισαν να καβγαδίζουν ασταμάτητα ακυρώνοντας την υπόσχεση της Επανάστασης. Δέκα χρόνια μετά, η οικονομία της Ουκρανίας παραμένει εύθραυστη και υποτονική.

Πολωτική της πολιτικό στυλ και την έντονη χρήση συμβολισμών, έμελλε να γίνει παγκοσμίως γνωστή περισσότερο για την εικόνα της παρά για την πολιτική της. Η υιοθέτηση στοιχείων από την ουκρανική παράδοση, η κοτσίδα-στεφάνι που την κάνει να μοιάζει με αγία του Μεσαίωνα, το φλογερό ρητορικό στυλ: συνδυάστε όλα τα παραπάνω και έχετε έναν από τους πιο ταλαντούχους πολιτικούς στον κόσμο σήμερα. Η ίδια άλλωστε λέγεται πως θεωρεί τον εαυτό της μετενσάρκωση της Εβίτα Περόν. Κάτω από το στιλιζαρισμένο λούστρο ωστόσο, κρύβεται αδίστακτη σκληρότητα.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2010, είχε φουσκώσει τους φόβους για το ενδεχόμενο επιδημίας γρίπης των χοίρων, προκειμένου να ενισχυθεί πολιτικά. Και παρά το γεγονός πως κατηγορεί το καθεστώς Γιανουκόβιτς για διαφθορά, η ίδια τη δεκαετία του 1990 έκανε μεγάλη περιουσία από την απελευθερωμένη αγορά της ενέργειας, περιουσία που μεγάλο μέρος της λέγεται πως βρίσκεται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στο εξωτερικό.
ΕΘΝΟΣ