06 Φεβρουαρίου 2014

«Καυτές» συνομιλίες

ΤΟΥΡΚΙΑ – Τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ συνεχίζουν να δημοσιεύουν διαρροές εγγράφων και ηχητικών αποσπασμάτων από παρακολουθήσεις του προσωπικού τηλεφώνου του ίδιου του πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του
Ο φιλελεύθερος ισλαμιστής ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν μήνυσε τον πρώην πολιτικό σύμμαχό του, Ερντογάν, για δυσφήμηση και ζητάει συμβολική αποζημίωση
 Του Νικόλα Ζηργάνου
 Ο πόλεμος μεταξύ του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και του φιλελεύθερου ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν συνεχίζεται, με τον εξόριστο στις Ηνωμένες Πολιτείες Γκιουλέν να μηνύει τον πρώην πολιτικό σύμμαχό του ,Ερντογάν, για δυσφήμηση και να ζητάει συμβολική αποζημίωση από τα τουρκικά δικαστήρια.

Παράλληλα, τα αντιπολιτευόμενα ΜΜΕ στην Τουρκία συνεχίζουν να δημοσιεύουν διαρροές εγγράφων και ηχητικών αποσπασμάτων από παρακολουθήσεις του προσωπικού τηλεφώνου του ίδιου του πρωθυπουργού και μελών της οικογένειάς του, από τα οποία προκύπτουν πολλά ερωτήματα και ενδείξεις για ευθεία εμπλοκή της «φαμίλιας» Ερντογάν στην υπόθεση διαφθοράς.

Οι διαρροές έγιναν από τη δεύτερη δικογραφία που είχαν σχηματίσει οι εισαγγελείς για τη διαφθορά, οι οποίοι και αντικαταστάθηκαν στην έρευνα από φίλα προσκείμενους στην κυβέρνηση.

Από τις συνομιλίες αυτές προκύπτει ότι ο φίλος του Ερντογάν και υποστηρικτής του κυβερνητικού κόμματος AKP, δισεκατομμυριούχος Λατίφ Τομπάς, ζητάει στις 15 Αυγούστου 2013 από τον πρωθυπουργό να παρέμβει στον κυβερνήτη της Σμύρνης, Καχίτ Κιράτς, για να σταματήσουν οι διαδικασίες κατεδάφισης οκτώ πολυτελών κατοικιών που χτίζει ο επιχειρηματίας σε προστατευόμενη παραθαλάσσια περιοχή, στο χωριό Ζεϊτίνελι, το οποίο ανήκει διοικητικά στη Σμύρνη.

Λατίφ Τομπάς: Ξέχασα να σου πω, αδελφέ, αν μπορούσες να πάρεις τηλέφωνο και τον κυβερνήτη της Σμύρνης, ο τύπος κάνει κάτι πράγματα στα μέρη μας.

Ταγίπ Ερντογάν: Τι κάνει;

Λ.Τ.: Λέει κάτι πράγματα για κατεδάφιση…

Τ.Ε.: Δηλαδή, σε σχέση με τα σπίτια;

Λ.Τ.: Ναι. Εχουμε προσφύγει στο δικαστήριο και ζητάμε να αλλάξει ο χαρακτηρισμός της έκτασης από προστατευόμενη πρώτου βαθμού σε τρίτου (σ.σ. όπου επιτρέπεται η δόμηση). Δεν υπάρχει εκεί τίποτα για να προστατευτεί σε πρώτο βαθμό, ούτε αρχαία ούτε τίποτα. Δώσε σε κάποιον αυτό το μήνυμα, αν θέλει ο Θεός…

Τέσσερις μήνες μετά, ο απείθαρχος κυβερνήτης Σμύρνης, που αρνήθηκε να αποχαρακτηρίσει την έκταση, μετατέθηκε στο Ντιγιάρμπακιρ. Οι οκτώ βίλες χτίστηκαν στην αποχαρακτηρισμένη πλέον έκταση και τώρα προκύπτουν και ενδείξεις ότι μία από τις επαύλεις κατέληξε ως αντάλλαγμα στην οικογένεια Ερντογάν, χωρίς να φαίνεται ότι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες. Σε συνομιλίες που κάνει η κόρη του Ερντογάν, Σουμεγιέ, με τον Λατίφ, η κόρη ζητάει αλλαγές στα σχέδια της βίλας, να αλλάξει η θέση της πισίνας και να γίνουν άλλες τροποποιήσεις, μετά από συζήτηση με τη μητέρα της, και θέλει να στείλει τις αλλαγές με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ομως ο Λατίφ την αποτρέπει να αφήσει ηλεκτρονικά ίχνη και της ζητάει να συναντηθούν.Σε άλλη συνομιλία, η Σουμεγιέ Ερντογάν πιέζει να γίνουν όλες οι αλλαγές σύντομα, ώστε να προλάβουν να παραθερίσουν οικογενειακώς στη βίλα και ζητάει να αλλάξει η περίφραξη για λόγους ασφαλείας.Τουρκικά ΜΜΕ ισχυρίζονται (χωρίς μέχρι στιγμής να δίνουν αποδείξεις) ότι ο Ερντογάν πήρε μία βίλα από τον Λατίφ με αντάλλαγμα αποχαρακτηρισμούς προστατευόμενων εκτάσεων.

Οικονομικά εγκλήματα
 Σύμφωνα με την έρευνα των εισαγγελέων, ο Λατίφ είναι επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης και έχει διαπράξει πολλά οικονομικά εγκλήματα, μεταξύ των οποίων παθητική και ενεργητική δωροδοκία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.Στην ίδια δικογραφία υπάρχει πρακτικό παρακολούθησης υπόπτου που μεταφέρει βαλίτσες με χρήματα στο κοινωφελές ίδρυμα TURGEV, το οποίο διευθύνουν τρία μέλη της οικογένειας Ερντογάν.Το θέμα της επίμαχης βίλας έθεσε με επερώτησή του στη Βουλή το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, ενώ ο ηγέτης του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, δήλωσε πως σύντομα ο Ερντογάν είτε θα βρεθεί στο εδώλιο είτε θα φύγει από τη χώρα.