06 Φεβρουαρίου 2014

Ξεκίνησε η πτώση των ποσοστών του ΑΚΡ Δύσκολες ημέρες ενώπιον του Τούρκου Πρωθυπουργού

Νίκου Στέλγια ανταποκριτή μας στην Κωνσταντινούπολη
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις στην γειτονική Τουρκία φέρνουν στο προσκήνιο της πολιτικής επικαιρότητας ένα νέο δεδομένο. Οι τελευταίες αναλύσεις σηματοδοτούν σταθερή πτώση στα ποσοστά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).Μια νέα δημοσκόπηση της τουρκικής δημοσκοπικής εταιρίας Andy-AR δείχνει ότι τα ποσοστά του ΑΚΡ έχουν περιοριστεί στο 43,5%.Στις βουλευτικές εκλογές του 2011, το ποσοστό του ΑΚΡ ήταν 49,5%.

Τις προηγούμενες ημέρες, ο τουρκικός τύπος δημοσίευε τα αποτελέσματα διάφορων δημοσκοπήσεων. Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, για πρώτη φορά ύστερα από μια δεκαετία, τα ποσοστά του ΑΚΡ βρίσκονται κάτω από την μπάντα του 40%.


Τη Δευτέρα, στα πλαίσια μιας συνέντευξης τύπου, ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν έβαλε δημοσίως κατά του δημοσιογράφου της εφημερίδας Ζαμάν, η οποία διατηρεί στενές σχέσεις με το Κίνημα Γκιουλέν. Ο δημοσιογράφος επιχείρησε να λάβει την άποψη του Πρωθυπουργού σχετικά με την πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος. Παράλληλα, υπενθύμισε στον Πρωθυπουργό ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Πρόεδρος Αμντουλλάχ Γκιουλ προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες αφορούν τις προεδρικές εκλογές του καλοκαιριού. Ο Πρωθυπουργός Ερντογάν απάντησε με μεγάλο εκνευρισμό στην ερώτηση του δημοσιογράφου και για πρώτη φορά υποχρεώθηκε να παραδεχθεί δημοσίως μια μικρή υποχώρηση στα ποσοστά του κόμματος του.

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, στις δημοτικές εκλογές το ΑΚΡ θα λάβει το ποσοστό του 47%.

Αναλυτικότερα, η πρόβλεψη της εταιρίας Andy-AR έχουν ως εξής:
ΑΚΡ: 43,5%
Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα: 29,3%
Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης: 13,6%
Κόμμα Ειρήνης και Δημοκρατίας: 6,5%

Η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει ότι παρά την αισθητή πτώση στα ποσοστά του, το ΑΚΡ παραμένει η ηγεμονική δύναμη στο τουρκικό πολιτικό πεδίο.