25 Ιανουαρίου 2014

Tο μοιραίο λάθος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λίρα Της Ελένης Στεργίου


Tο μοιραίο λάθος της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας για τη λίρα
Η λίρα Τουρκίας (TRY) υποχωρεί σε νέα χαμηλά επίπεδα με την υπο διαπραγμάτευση ισοτιμία USD/TRY στα 2,3173 και την ισοτιμία EUR/TRY στα 3,1700. Η πολιτική αβεβαιότητα στη χώρα δε δείχνει ότι μπορεί να έχει κάποια κατάληξη σύντομα, ενώ σε αυτό προστίθενται και τα μακροοικονομικά στοιχεία που σημειώνουν μεγάλη επιδείνωση.Όπως εξηγεί στο newmoney.gr ο Χρήστος Αλωνιστιώτης της Delta Forex Group, τα ξένα κεφάλαια αποχωρούν μαζικά από την Τουρκία και ασκούν πιέσεις σε μετοχές, ομόλογα αλλά και στην τουρκική λίρα. Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα (CBRT) νοιώθουν παγιδευμένες και από τις μέχρι τώρα ενέργειές τους δείχνουν ότι δε γνωρίζουν πως να ανακόψουν αυτή την κατάσταση.

Η μαζική έξοδος των κεφαλαίων έχει ενεργοποιήσει και τους κερδοσκόπους οι οποίοι πιέζουν με τη σειρά τους το νόμισμα σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα. Ο στόχος των κερδοσκόπων είναι πάντοτε ο ίδιος: να οδηγήσουν σε μια απόφαση όπου θα μεγιστοποιήσει το κέρδος τους μέχρι να αποχωρήσουν.
«Μέχρι στιγμής, η CBRT προχωρούσε σε ενέργειες δίχως αποτέλεσμα όπως η αύξηση των επιτοκίων (7,75%). Υπό αυτές τις συνθήκες, οι πιέσεις μειώνονται μόνο με μια σοκαριστική άνοδο των επιτοκίων και όχι με μικρές αυξήσεις. Η λογική της αύξησης των επιτοκίων είναι να κάνει ασύμφορο το short του νομίσματος. Την Τετάρτη η CBRT αποφάσισε να κάνει μια ακόμα ενέργεια και τελικά, έκανε το μοιραίο λάθος αποδεικνύοντας ότι δεν έχει την εμπειρία και πιθανόν και τα κατάλληλα όπλα για να υπερασπιστεί το νόμισμα κάτω από αυτές τις ισχυρές πιέσεις και με τις γενικότερες συνθήκες να επιδεινώνονται», υπογραμμίζει ο κ. Αλωνιστιώτης.

Η CBRT αποφάσισε να παρέμβει για πρώτη φορά μετά από δυο χρόνια με στόχο να προστετέψει την λίρα. Η CBRT δείχνει ότι δεν έχει μελετήσει καλά το πάθημα της ΒΟΕ το 1992, όταν και αποφάσισε να βάλει πάνω στο τραπέζι ότι διαθέσιμο έχει. Με τα διαθέσιμα της CBRT για την προστασία της λίρας να είναι $36,7 δισ. η κεντρική τράπεζα προσκάλεσε τους κερδοσκόπους σε μια μάχη για το ποιος μπορεί να χάσει περισσότερα. Όπως συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, η χαμένη είναι μια κεντρική τράπεζα καθώς όσο παραμβαίνει τόσο περισσότερα βγάζουν οι κερδοσκόποι. Αυτό σημαίνει ότι με την CBRT να έχει μόλις δυο ημέρες παρεμβάσεων, θα χρειαστεί λίγες ακόμα για να καταλάβει ότι δεν έχει δύναμη απέναντι στις αγορές.
«Άλλωστε δε είναι τυχαίο ότι από την πρώτη ημέρα της παρέμβασης η λίρα έχει καταρρεύσει χάνοντας σχεδόν 800 pips έναντι του δολαρίου», καταλήγει ο κ. Αλωνιστιώτης.
Γράφημα USD/TRY:

Γράφημα EUR/TRY

Πηγή: newmoney.gr