25 Ιανουαρίου 2014

«ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΙΜΗΣΗ» ΛΕΕΙ Ο ΑΛΙ ΜΠΑΜΠΑΤΖΑΝ Υποβαθμίζει το κατρακύλισμα της λίρας η Αγκυρα

Υποβαθμίζει το κατρακύλισμα της λίρας η ΑγκυραΚαθησυχαστικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν σχετικά με την πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία συνεχίστηκε και σήμερα, υποστηρίζοντας ότι εντάσσεται σε μια φυσιολογική «διαδικασία ανατίμησης» που οφείλεται στην πρόσφατη πολιτική αναταραχή στη χώρα του.«Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Τουρκία είναι κυρίως μια διαδικασία ανατίμησης. Όχι μόνο λόγω της σταδιακής μείωσης [του όγκου της αγοράς χρεογράφων] της Fed αλλά και εξαιτίας των πρόσφατων πολιτικών γεγονότων, προκλήθηκε κάποια αναστάτωση στις αγορές», ανέφερε ο Μπαμπατζάν μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Ο Τούρκος αξιωματούχος αναφερόταν στην διακήρυξη της πρόθεσης της κεντρικής τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Fed, να μειώσει σταδιακά τον όγκο της πολιτικής τόνωσης της οικονομίας με νομισματικά μέσα που εφαρμόζει.Η τουρκική λίρα υποχώρησε εκ νέου σήμερα σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου, ενώ επενδυτές αμφισβήτησαν το εάν και κατά πόσον η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας είναι σε θέση να αναχαιτίσει τις πιέσεις την ώρα που η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποπειράται να ξεπεράσει ένα σκάνδαλο διαφθοράς και την αμφισβήτηση της εξουσίας της.

Η λίρα υποχώρησε πέραν της ισοτιμίας των 2,33 ανά δολάριο, κάτι που σημαίνει ότι οι Τούρκοι πλέον χρειάζονται τις διπλάσιες λίρες για να αγοράσουν δολάρια από ό,τι πριν από έξι εβδομάδες. Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δαπανηρή, σε μια χώρα η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές αγαθών.

Πάντως ο Μπαμπατζάν υποστήριξε ότι το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της Τουρκίας λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να αντιμετωπίσει την κατάσταση και ότι η χώρα του είναι προστατευμένη από τους κλυδωνισμούς των αγορών λόγω των θεμελιωδώς σωστών δημοσιονομικών της. Επίσης υποστήριξε ότι δεν σημειώνεται έξοδος κεφαλαίων από τη χώρα του και οι επενδυτές που έχουν προχωρήσει σε τοποθετήσεις στην Τουρκία διατηρούν τα χρήματά του σε αυτήν.«Το ισοζύγιο της κυβέρνησης, των τραπεζών και των νοικοκυριών είναι πολύ καλά προστατευμένα έναντι της αστάθειας των αγορών», είπε. Ο Μπαμπατζάν προέβλεψε εξάλλου ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας θα κυμανθεί περί το 4% το 2014 και πρόσθεσε ότι αναμένει το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας να μειωθεί.
 ΕΘΝΟΣ