25 Ιανουαρίου 2014

Σημαίνον μέλος του βασικού οίκου της Σαουδικής Αραβίας αξιώνει απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την απομάκρυνση των παραστρατιωτικών ομάδων ξένων από τη Συρία

http://l.yimg.com/ea/img/-/140125/2014_01_24t170016z_2_cbrea0n128p00_rtroptp_2_bahrain-19e5782.jpgΈνα διακεκριμένο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας επέκρινε τις ΗΠΑ σήμερα για την πολιτική που έχει υιοθετήσει η Ουάσιγκτον στη Συρία και ζήτησε να υπάρξει μια απόφαση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που θα απαιτεί την απομάκρυνση των «Ιρακινών και Λιβανέζικων σιιτικών παραστρατιωτικών ομάδων» από αυτή την χώρα της Μέσης Ανατολής.Ο πρίγκιπας Τούρκι αλ Φάιζαλ, επί σειρά ετών επικεφαλής της Μουχαμπαράτ, της υπηρεσίας πληροφοριών της Σαουδικής Αραβίας, ο οποίος επικρίνει έντονα την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα αφού αυτή ξεκίνησε, αρχικά μυστικά, συζητήσεις με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, δήλωσε ότι ο κόσμος έχει απογοητευτεί με την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, διότι «δίνει την αίσθηση ότι δεν έχει προσανατολισμό».

«Θέλω οι Αμερικανοί να πάνε στο Συμβούλιο Ασφαλείας και να προωθήσουν μια απόφαση που θα προβλέπει ότι πρέπει να αναπτυχθούν στρατεύματα για να τερματιστούν οι συγκρούσεις στη Συρία» τόνισε μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. «Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό, τότε έστω να (υπάρξει) ένας ανθρωπιστικός διάδρομος προκειμένου να μη λιμοκτονούν άνθρωποι».

Η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι από τους βασικούς υποστηρικτές της μεγαλύτερης οργάνωσης της σουνιτικής αντιπολίτευσης, του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού και του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, παρέχοντας όπλα, εκπαίδευση, χρήμα και πρόσβαση σε πληροφορίες των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών στον πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Το Ιράν αποτελεί έναν από τους στενότερους συμμάχους του Άσαντ σε μια σύρραξη η οποία έχει στοιχίσει την ζωή σε περισσότερους από 130.000 Σύρους και έχει αναγκάσει περισσότερους από 2 εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.Ο πρίγκιπας Τούρκι αλ Φάιζαλ ισχυρίστηκε ότι οι παραστρατιωτικές οργανώσεις από το Ιράκ και οι μαχητές της σιιτικής Χεζμπολάχ είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους σουνίτες μαχητών που πολεμούν στη Συρία.

«Δε λέω ότι οι Σουνίτες πρέπει να πάνε να πολεμήσουν» τόνισε, αλλά «πρέπει να εκδιώξουμε αυτούς (τους Σιίτες). Ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι μέσω μιας συντονισμένης διεθνούς προσπάθειας της οποίας θα ηγούνται οι ΗΠΑ και την οποία θα στηρίζουν οι σύμμαχοι των ΗΠΑ με στόχο να εξαναγκάσουμε αυτούς τους ανθρώπους να σταματήσουν να πολεμούν».

Ερωτηθείς εάν η Σαουδική Αραβία έχει εκπλαγεί δυσάρεστα λόγω της αντιπαράθεσής της με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο Τούρκι απάντησε: «Απολύτως. Στο θέμα της Συρίας μεταξύ άλλων, η (αμερικανική) πολιτική δεν υπήρξε ξεκάθαρη και σαφώς οι (αμερικανικές) ενέργειες δεν υπήρξαν ξεκάθαρες. Αυτό ενοχλεί τους συμμάχους της Αμερικής επειδή έχουμε μεγαλώσει για να εξαρτιόμαστε από την Αμερική».«Το θέμα δεν είναι μόνο το Ιράν (και) η Συρία, είναι η αίσθηση ότι δεν υπάρχει προσανατολισμός» υπογράμμισε.
Α.Σ.

News Room «Κέρδος» με πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Κέρδος online   24/1/2014 21:51